Spring naar inhoud

Schoenentik deel 1, Nike Free 5.0

Voor ik ging hardlopen had ik al een behoorlijke schoenentik waar de meeste vrouwelijke collega’s nog jalours op konden worden. Het aantal paar in de kast liep regelmatig tegen de 25 aan. Het voordeel als je niet meer groeit (daar ben ik al heel lang geleden mee gestopt) is dat je schoenen lang mee gaan, je groeit er niet echt uit. Hoe meer schoenen hoe meer je kan af wisselen hoe langer je weer met je schoenen doet. Mooie sneakers in de kast gehad, over het algemeen een hoog model. Geweldige Adidas Adicolor Hi Y2 (een google momentje waard) , die ik in antwerpen tegenkwam en waar ik op slag verliefd op was. En puma maakte een geweldige schoen met hun First Round Chinese New Year. Schoenen daar wordt je toch blij van!

Toen ging ik opeens hardlopen en moest hardloopschoenen hebben, poehee die maken ze ook echt hele lelijke. Nou hoor ik wel eens het maakt toch niet uit dat ze lelijk zijn, ze moeten gewoon goed lopen. Ja ze moeten zeker goed lopen, maar ze mogen toch ook wel mooi zijn. Mijn eerste paar waren Asics Cumulus, lopen prima maar mooi nee dat niet. De schoenentik is inmiddels weer volop in ontwikkeling en in minder dan twee jaar heb ik inmiddels 8 paar hardloopschoenen, jeuuhhh.

IMG_1803
Nou genoeg inleiding, gisteren heb ik voor het eerst gerend op mijn uit Amerika meegenomen Nike Frees. Ik ga geen technisch verhaal houden, die staan er meer dan genoeg op internet. Ik vertel wat ik ervan vind.

De meeste schoenen die ik heb zorgen voor heel veel demping en ondersteuning. De Frees zijn het antwoord van Nike op het Natural Running en hebben dus logischer wijze minder demping. Ik heb een Amerika een paar 5.0 types gescoord voor weinig geld en 5.0 betekend weinig demping. Dat voel je als je normaal met veel demping loopt. Gisteren 10 kilometer erop gerend waarvan de laatste kilometers op een wat hoger tempo (rond 12 km per uur) gelopen. Ze lopen, anders maar owh zo lekker. Na de 10 km voelde ik wel dat er echt andere spieren belast werden, wat lager in mijn kuiten. Dat kan natuurlijk heel goed omdat de zool echt anders is en je anders op je voet terecht komt. Ook hoe je voet over de weg afrolt is anders, de zool is eigenlijk opgedeeld in superveel kleinere stukken die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dus wat de weg en je voet doen, doet de zool ook. De pasvorm van Nike is op mijn voeten eigenlijk altijd wel goed al moet ik echt een paar maten groter hebben. Als ik de Frees vergelijk met mijn Nike Lunar Glides vallen de Frees nog kleiner uit. Ik zou ze ook echt niet ongepast in een webshop bestellen, de kans dat ze te klein uitvallen zijn dan groot. Passen dat moet je ze echt, en als ze dan passen zitten ze als je fijnste sloffen ooit. De Frees hebben een heeldrop van 8 millimeter, dat betekend dat er tussen de hak en de voorvoet 8 mm hoogte verschil zit. Bij de meeste “standaard” hardloopschoenen is dit ongeveer 12, een fors verschil en door dit verschil lijkt het alsof je meer grondcontact hebt.

IMG_1793

Waar Nike het altijd mee wint naar mijn idee zijn de looks, Nike maakt de vetste schoenen no doubt about it!
De Frees worden misschien nog wel mijn favoriete hardloop sloffen

 

Categorieën

Hardlopen

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: