Spring naar inhoud

Hard- en Buiklopen

Ik weet niet hoe het met jullie is maar ik ken heel wat mensen die met regelmaat moeten stoppen met rennen omdat ze last krijgen van hun darmen. Niet raar want uit onderzoek blijkt dat 30 tot 50% daar wel eens last van heeft. Ik heb het met regelmaat, je trekt je schoenen aan en gaat weg voor een kilometer of tien. Je hebt er een kilometer of 4 opzitten en het gaat lekker, heel lekker. Maar dan krijg je het gevoel dat er iets niet lekker zit. Je darmen komen in opstand en het loopt niet zo lekker meer. Je gaat even wandelen en probeert het honderd meter verder weer, dat lukt voor even en je moet weer wandelen. Rennen lukt niet meer want het rot gevoel komt steeds terug er zit niets anders op dan naar huis te wandelen en wachten tot het over is. Dat wordt dan meestal verspoedigd met een toilet bezoek.

Hard en buikloop

Ik heb gemerkt dat het bij mij heftiger is als ik sneller ren dan dat ik normaal doe. Bij interval trainingen heb ik er eerder last van dan op de dagen dat ik een lekker duurloopje doe op een laag tempo. Ook heb ik er in de ochtend bijna nooit last van en in de avond wel, Logisch te verklaren door voeding natuurlijk. Toch heb ik het ook als ik ruim (3 uur) van te voren heb gegeten. Hoe komt het dan allemaal? Door de inspanning die je levert met hardlopen wordt de bloedtoevoer naar je maag-darm kanaal verminderd en dit brengt je hele darmflora dus danig van streek dat er meer gaat lopen dan alleen je benen. Daar komen natuurlijk ook de schokbewegingen van het hardlopen nog bij wat het ook niet rustiger maakt daar van binnen.

Wat kun je eraan doen?
Niet altijd iets, soms heb je gewoon pech en klopt het die dag niet. Uiteraard je voeding is belangrijk, niet alleen van die dag maar je voedingspatroon in het algemeen draagt bij aan je darm huishouding. Eet minimaal 2 uur van te voren. Wat niet wordt gedacht maar wat zeker zo belangrijk is voor je darmen, drink voldoende. Uitdroging komt lopen niet ten goede maar je darmen al helemaal niet. Teveel gelletjes tijdens een wedstrijd kan ook verkeerd uitvallen door de grote hoeveelheden fructose.

Wat kun je beter niet nuttigen voor een wedstrijd?
zuivelproducten, koffie, vezelrijke producten, volkorenproducten, rauwkost, citrusfruit, vetrijke producten en sterk gekruid eten.

Het is voor iedereen anders en soms heb je alles gedaan maar werken je darmen nog niet mee, laat je niet uit het veld slaan maar leg je erbij neer. De volgende run gaat weer prima.

 

Keep on running in a free world (en neem tissues mee)

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

10 gedachten over “Hard- en Buiklopen Plaats een reactie

 1. Voor een plasje heb ik al een aantal keer in de kant moeten duiken, gelukkig nog niet voor een grote boodschap 😉
  Hoewel ik toch wel al enkele keren maar net op tijd bij de wcpot was ook 😉

 2. Hmm ………..inderdaad wordt er zo moe van, van de 4 trainingen in de week ben ik zeker 3 keer aan de beurt en probeer iedere weer wat nieuws om dit te voorkomen…………………het antwoord is mij nog steeds niet duidelijk wordt er schijtziek van……;-)

 3. In mijn ervaring is dit te trainen. In feite is het hetzelfde als onzindelijkheid bij kinderen. Ga vooraf naar het toilet, ook al heb je geen aandrang. Overtuig jezelf dat dit de laatste kans is om naar het toilet te gaan. Op den duur zal het dan werken, voor de meeste keren dat je gaat hardlopen.

  Een andere tip: eet kleine maaltijden in plaats van je maag te vullen. Als je na een maaltijd nog meer kunt eten, dan is dat heel goed. Dit betekent dus dat je over de dag vijf tot zeven iets eet, in plaats van alles in twee of drie grote maaltijden. Dit is ook nog eens goed voor je bloedsuiker.

  Let wel, ik ben geen arts en dit is geen medische advies, slechts advies van een ervaringsexpert.

 4. Heel herkenbaar. Ik loop ’s ochtends altijd zonder ontbijt, maar dan kan ik alleen rustige deurloopjes doen, als ik langer loop (>12km) dan moet ik halverwege iets eten, of heel vroeg opstaan om iets te eten.
  ’s avonds moet ik echt minimaal 3 1/2 uur van te voren iets gegeten hebben, maar heel licht. Dus 2 boterhammen met appelstroop. Alles wat vetter of machtiger is, daar krijg ik last van. Mijn ultieme last was wel die keer dat ik 2 1/2 uur van te voren erwtensoep had gegeten (ik was nog aan het testen hoever ik van te voren moest eten en wat). Dat was halverwege de training naar de wc.
  Probleem hierbij is wel dat interval trainingen of langere intensievere trainingen eindigen met hongerklop. Als mijn loopjes echt langer gaan worden moet ik gaan testen met gelletjes of zo.
  Ik drink altijd veel, tot een uur van te voren nog wel tot een liter water, om nog net voor de training naar de wc te kunnen. De hoeveelheid is dan wel afhankelijk van de te verwachten training.
  Overigens, een uur van te voren koffie kan ik dan weer wel prima hebben.

 5. Eten van mond tot kont kost ongeveer 2 dagen. Dus drie uur voor hardlopen stoppen met eten heeft in die zin geen zin. Is wel zo goed voor de maag. Je kunt voor hardlopen beter eerst relaxen op het toilet en proberen wat te poepen zodat het poepzakje wat leger is. Daar ontstaat de aandrang. Wel is een feit dat hardlopen een versnellende werking heeft op de dikke darm. Je kunt poepen trainen. Doen wielrenners ook. Die slapen, eten, poepen en stappen daarna op de fiets. Het trainen van je poepschema houdt ook verband met je eetpatroon of afwijkingen daarin vgl een keer zwaar tafelen of iets wat een laxerende werking heeft cq een opstiperende.

 6. Heel herkenbaar. Heb er een tijdje last van gehad, maar dan alleen tijdens mijn zelf ingevulde training ’s avonds. Tijdens de groepstraining op maandagavond (intervallen) heb ik er zo goed als nooit last van. Aan het soort eten leek het niet te liggen, mijn drinkgedrag zou wel anders geweest kunnen zijn. De laatste maanden heb ik er gelukkig bijna geen last meer van gehad.

 7. Wat vervelend zeg!
  Ik moet zeggen dat ik hier (nog) geen last van heb. Ik zorg er in ieder geval wel voor dat ik ruim van tevoren eet, maar onderweg ineens buikloop, dat lijkt me alles behalve prettig!

 8. Oei herkenbaar! Zeker aan ’t eind van de dag is de intervaltraining nog wel eens pijnlijk geëindigd. Eigenlijk wel altijd als het niet is gelukt om ‘leeg’ te vertrekken haha. Gelukkig raak ik voor wedstrijden door spanning altijd alles van te voren wel kwijt 😉 Lijkt me extra vervelend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: