Spring naar inhoud

De kracht van een hardloop evenement

Op 17 mei is in mijn eigen woonplaats hét hardloopevenement van ‘s-Hertogenbosch, De Vestingloop. Dit jaar alweer voor de tiende keer, wat in vergelijk met bijvoorbeeld de Zevenheuvelenloop relatief jong is. Maar toch is er de laatste tien jaar veel veranderd. Het aantal deelnemers steeg, maar ook het formaat van sponsoren steeg. Nu is de hoofdsponsor BrandLoyalty, een mega groot bedrijf wat sporten hoog in het vaandel heeft staan. Door het stijgen van het deelnemersaantal is nu voor het eerst ook de route gewijzigd. Waar de route eerst door de “Bossche Broek” ging is er nu gekozen voor een ruimere en veiligere route. De start is op de historische Markt en voert door diverse Bossche wijken naar de finish op de parade onder de beroemde Sint-Jans kathedraal.

Parcoursverkenning_rocker_tot_runner

Wat een hardloopevenement doet, is dat je in de aanloop steeds meer mensen ziet op de route. Mensen zijn aan het oefenenen en voor veel mensen zal het de eerste keer zijn dat ze meedoen aan een hardloopevenement. De Vestingloop brengt dus veel mensen samen, dit doen ze goed en na de finish is er veel ruimte om lekker bourgondisch met zijn allen een biertje te nemen. Wat er hopelijk ook gaat gebeuren is dat het de wijkbewoners massaal samenbrengt langs de route. Dat miste je in de Bossche Broek best wel, publiek had daar niet echt de ruimte. Ik denk wel dat dit moet groeien maar je moet ergens starten uiteraard. Een hardloopevenement als de Vestingloop doet veel voor de stad, het laat de stad op een andere manier zien en de gemeente mag trots zijn op alle mensen die dit mogelijk maken.

Voor mij is het de derde keer dat ik deelneem. 3 jaar geleden was dit mijn eerste “echte” event waar ik aan deelnam. Zenuwachtig als nooit tevoren stond ik aan de start, niet wetende wat er zou komen. Nu een kleine 3 jaar later heb ik er weer zin in. In deze tijd is er veel gebeurt niet alleen met de Vestingloop maar ook met mijn lopen. Ik twijfel niet meer of ik het wel zal halen maar weet dat ik lekker zal lopen en hoop op een mooie dag. In de aanloop hebben we met de Running Junkies al de officiële parcoursverkenning mogen begeleiden en dat was al een leuke start. Met ongeveer honderd mensen over de route rennen dat was mooi om te zien. Op 17 mei zullen de Junkies er ook weer zijn om “hun” Vestingloop te lopen. Dit jaar pakken we goed uit met de inmiddels befaamde Cheering Zone, die vorig jaar zijn oorsprong tijdens de Amsterdam Marathon heeft gevonden. Nu wordt de Cheering zone op 16 mei nog gebruikt in Amsterdam voor de Nike Women’s 10km en dus worden er logistiek nog wel wat grenzen verlegd. De Junkies uit Amsterdam brengen de “zone” mee en rennen dan zelf ook nog even de Vestingloop, helden zijn het!!
De Bossche Omroep heeft er een leuk artikel aan besteed wat je hier kan lezen (pagina 25).

Ik hoop dat de nieuwe route een succes wordt en dat deze editie een nieuwe start is om nog meer mensen met een hart voor hardlopen samen te brengen. De Kracht van een hardloopevenement zit niet in het aantal deelnemers, de echte kracht zit in verbondenheid.

Ren jij mee op 17 mei? Je kunt nog steeds inschrijven!

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “De kracht van een hardloop evenement Plaats een reactie

  1. Ik schrijf overigens niet in, vanwege het NK Halve Marathon in Leiden, ook op 17 mei.

    Als lokale loop zal de Vestingloop het ongetwijfeld goed blijven doen. Ik kan het mis hebben, maar ik denk dat als regio- of landelijke wedstrijd de aantrekkingskracht weg is. Het nieuwe parcours voor de 15 km ziet er namelijk nogal “verkrampt” uit met al die bochten. De overige afstanden kun je zowat in elk dorp lopen; daar hoef je niet stad en land voor af te reizen.

    Het zou me daarom niet verbazen dat de 15 km van de Vestingloop over enkele jaren opgeheven wordt door gebrek aan belangstelling. Tenzij er 15 in de naam staat (zoals bij de 10 mijl van de Tilburg Ten Miles) ontbreekt tevens de noodzaak voor de organisatie om die afstand in stand te houden. Dit zag ik ook bij de Nationale Lenteloop in Papendrecht, toen deze alleen nog “Nationaal” in naam werd, maar niet meer van allure (geen onderdeel meer van het regio-circuit). Terstond schrapte men de 15 km. Een 10 km was goedkoper en kon met minder vrijwilligers. Regiotoppers laten deze loop nu links liggen, omdat er geen punten te behalen zijn.

    Sorry voor de lange reactie. Het moest er even uit.

    • Rene je mag lang reageren als je zelf wil natuurlijk. We zullen zien wat er de komende jaren gaat gebeuren en of de lopers laten horen aan de organisatie wat hun voorkeur is.

  2. Een hardloopevent laat opeens een hele stad lopen, waar ik normaal 5-6 mensen op m’n route voorbij zie komen. Zie ik de laatste tijd ruim 15 mensen voorbij hobbelen. Sommige nog niet echt gewend aan het gebruik om elkaar als hardloper te groeten (zoals je al eerder schreef een maand geleden). In Zwolle staat de HM op de planken (13 juni), met ook een afstand van 4mi, dus er zijn opeens heel veel mensen aan het trainen, maar na de 13e wordt het in ieder geval hier weer een stuk rustiger. Dat zal bij jullie waarschijnlijk ook wel zo zijn 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: