Spring naar inhoud

Pas op, je loopt jezelf kapot

Ik heb contact met veel met lopers van allerlei pluimage, dat vind ik leuk. Ik kan mezelf in veel van hen herkennen en van andere leer ik weer iets. Dat leren gaat van nuttige tips over voeding en techniek tot aan hoe je veters beter kan strikken. Ook worden er  mooie verhalen over hardloopavonturen in binnen- en buitenland gedeeld. Als een spons neem ik alles in me op en soms deel ik dit weer met anderen. Wat ik zelf in het begin heb geleerd wil ik echt even delen want de laatste weken heb ik weer veel lopers gesproken die dezelfde fout maakte zoals ik in het begin. Gisteren sprak ik een loper die binnenkort een 5 km wedstrijd gaat lopen en aan zijn schoenen te zien liep hij al heel lang. Ooit waren de schoenen waarschijnlijk wit en soepel maar zo zagen ze er niet meer uit. Zijn schoenen waren al erg oud zei hij maar heel veel lopen deed hij niet. Voor deze 5 kilometer moest hij weer flink aan de bak.

Voor ik het wist hadden we het over zijn schoeisel en zoals ik verwachtte had hij de schoenen ooit in een sportwinkel uit het rek getrokken omdat hij ze mooi vond. Precies de juiste maat gepakt en bij de kassa afgerekend. Hij had wel wat last van zijn knieën vertelde hij, dus ik zeg heb je jezelf laten adviseren? Ehh nee moet dat dan. Nou nee dat moet niet maar het is wel slim. Er zijn best veel verschillen de lopers en nog veel meer verschillende schoenen.

Deze mijnheer had schoenen aan met een hard blok aan de binnenzijde een zogenaamd antipronatie blok, een wattes hoor ik nu een aantal mensen denken. Een antipronatie blok en juist als je niet weet wat dat is moet je even verder lezen.  Als loper zijn er verschillende looppatronen deze kies je niet zelf maar zo loop je nu eenmaal. In te delen in grof weg drie categorieën neutraal, onder- en over-pronatie. Je voet zakt dan wel of niet een bepaalde kant op door de stand van je heupen en knie. Wil je hier meer over weten, dan is google je beste vriend. Hoe kom je er nu achter wat voor loopstijl jij hebt? Niet bij de Bristol of op een webwinkel, je moet daarvoor echt naar een speciaal zaak en die zijn er meer dan genoeg in Nederland. In de hardloopspeciaalzaak maken ze een filmpje van je looppatroon en vaak ook nog een uitgebreide analyse van je voeten. Na het aantrekken van veel schoenen die bij jou passen kom je uiteindelijk tot een keuze die speciaal voor jou is.

Ik kocht mijn eerste schoenen bij een winkel waar de schoenen goedkoop waren en het advies kreeg als ze lekker zitten lopen ze ook lekker. Ja daar kom je verder mee, niet dus. De kans is groot dat je niet de juiste schoenen aanschaft en iets kapot loopt in je lijf. Een paar euro meer is dan opeens zoveel meer waard bij de speciaal zaak. Ik ga niet zeggen dat ik er verstand van heb en daarom adviseer ik om naar mensen te gaan die dat wel hebben.

Keep on running in a pain free world.

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

13 gedachten over “Pas op, je loopt jezelf kapot Plaats een reactie

   • Nee, haha. Gewoon naar perry sport en kijken naar de run afdeling. Asics en een goed lopende schoen. Ik heb wel eens het gevoel dat ik naar binnenloop, misschien volgende keer op letten!

 1. Ja hoor, ook hier dezelfde beginnersfout gemaakt. Gewoon starten met sportschoenen die al jaren in de kast stonden. Een blessure was er snel. Ook ik vertel hetzelfde geregeld tegen starters 😉

 2. Goed dat je mensen hiervan bewust maakt! Ik heb zelf zo een harde blok aan de binnenkant maar dat is omdat een speciaalzaak mij die adviseerde. Ik moest toen rennen op een loopband en een cameraatje filmde mijn voeten, daaruit bleek dat mijn voeten ‘teveel naar binnen plooiden’. Nog nooit last gehad 🙂

 3. Goed advies.

  Denk ook niet dat je bij de aanvankelijke keuze kunt blijven. Je looppatroon verandert (subtiel) over de jaren. Daarom is het goed om eens per zoveel jaar een uitgebreide loopanalyse te laten doen, ook al bestel je je schoenen over het Internet (want: goedkoper).

  Verder is het belangrijk om nieuwe schoenen te kopen voordat je oude versleten zijn, zodat je beide kunt afwisselen. Vaak heb ik drie paar schoenen staan, omdat ik elke drie maanden nieuwe schoenen nodig heb, maar de oudste nog geschikt zijn om mee naar wedstrijden te gaan. Ik loop ongeveer 2800 km per jaar (54 km/week), sommige maanden meer, andere maanden minder.

  Als laatste tip, ik hoorde laatst in een speciaalzaak dat als je hardloopschoenen een half jaar niet gebruikt, je ze net zo goed kunt weggooien, omdat de middenzool verhard is. De middenzool is wat een schoen demping geeft en is gemaakt van een materiaal dat regelmatig belast moet worden door gebruik. Na enkele maanden verhard dat materiaal en kan niet meer de demping leveren die de schoen bij aanschaf had. Constant gebruikte hardloopschoenen gaan niet langer mee dan twee jaar, ongeacht hoeveel kilometers je er op hebt gelopen. Je kunt er natuurlijk nog wel mee klussen of in de tuin werken; ermee hardlopen zou ik niet aanraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: