Spring naar inhoud

Sociaal hardlopen met gezin, hoe doe je dat?

Nu de zomer binnenkomt wil je met je gezin toch vaak in het weekend iets ondernemen, dagje pretpark of een dagje strand. Maar hoe ga je daar dan je hardloopschema inpassen. Ik ben er nog niet uit maar ga het mee maken. rocker tot runner gezin Ik ken een paar hardlopers die hun hele leven al hardlopen en daar is het in het gezin een vast gegeven, altijd zo geweest. Vaste hardloopdagen en het gezinsleven vormt zich daar omheen. Op hardloopevenementen gaat het hele gezin gezellig een dagje mee of zelfs wordt er een weekendje in Egmond gepland om de halve marathon daar te lopen. Bij mij is dat anders, ik ben gaan lopen 3 jaar geleden en begon met een schema voor 5 kilometer. 20 minuten later was ik dan weer thuis en een flink aantal weken later was ik soms wel 35 minuten weg. Dat was natuurlijk geen enkel probleem. Nu een aantal jaar verder is dat anders, ik trek zelden mijn schoenen aan voor 5 kilometer. In het weekend wil ik altijd mijn lange duurloop doen en dan ben je toch minimaal een uur weg of langer. Nu over 20 weken die marathon er aankomt zal ik nog langer weg zijn. Hoe ga ik dit inplannen, geen idee. Ja de wekker zetten en dan heel vroeg naar buiten. In mijn hoofd heb ik dat al heel vaak gedaan alleen heeft mijn lijf daar nog nooit gehoor aan gegeven. Zondag staat bij ons de Efteling op het programma, hardloopschoenen in de tas?? Hoe doen jullie dat, sociaal hardlopen met een gezin??

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

16 gedachten over “Sociaal hardlopen met gezin, hoe doe je dat? Plaats een reactie

 1. Leuk idee, rondje door de Efteling rennen! 😉
  Ik heb alleen een partner om rekening mee te houden. Bij mijn marathonschema werd er ook weleens een weekend volgepland. Je moet een beetje flexibel met je schema kunnen omgaan. Bedenk een week van tevoren wanneer je de trainingen kunt doen. Lange duurloop misschien op vrijdag? Of heel vroeg opstaan. Ik ben er ook niet goed in, maar bij mijn marathonvoorbereiding lukte het ineens wel, omdat dat de enige mogelijkheid was om die lange duurlopen te kunnen doen.
  Tip: eet na je dertigers iets met eiwitten (en koolhydraten) om te herstellen. Kwark bijvoorbeeld (met honing). Dan kom je daarna iets beter de dag door is mijn ervaring.

 2. Lastig….Ik loop vaak op tijden dat het minst belastend is.. S ochtends vroeg, of juist s avonds laat als iedereen op bed ligt. Ik loop al snel 8 uur per week, maar ik ben blij als ik dat goed gepland krijg. Wedstrijden plan ik ruim van te voren, dan kan daar wel omheen gepland worden. Is meestal geen probleem. Maar het is al met al wel zoeken naar de vrije plekjes, zonder dat het gezin het heel vervelend gaat vinden.

 3. Lastig te zeggen wat goed werkt. Bij ons werken we heel verschillende tijden, daarnaast ook 4 kinderen die zelf meerdere keren per week sporten. We hebben een week schema in de keuken hangen wie wanneer werkt, sport en huishoudelijke taken verricht. Mijn hardloopactiviteiten zijn derhalve of als de kinderen op bed liggen of als ze allemaal op school zitten. Dat vergt wel wat organisatietalent, maar ook zeker een partner die mee denkt en je daarin steunt. Ik ben daarmee wel gezegend, soms dan moet ik water bij de wijn doen en in een te drukke week een training laten schieten. Zo flexibel moet je gewoon zijn, kwestie van geven en nemen. Niet de hele wereld draait om hardlopen, ook al is dat laatste soms best lastig te erkennen 😉

  • De hele wereld draait bij mij echt om mijn gezin, dus als ik een keer niet kan lopen vind ik dat niet eens zo erg. Alleen met het marathon doel voor ogen kan ik dat niet te vaak doen denk ik

   • Gezin staat inderdaad altijd voorop, maak gewoon concrete afspraken over wanneer je wilt lopen en niet:”dat zien we wel” ik heb vaste dagen/dagdelen wanneer ik ga sporten en hoeveel tijd ik daarmee kwijt ben. Korte/lange loop enzo. Heldere afspraken werkt voor alle partijen het beste, maar plan het wel in!

 4. Herkenbaar, zelf ben ik gelukkig een vroege vogel en heb ik er geregeld in het weekend een duurloop op zitten als de rest van het gezin net wakker wordt. Verder combineerde ik het met mijn vorige baan ook wel eens, dat was 14 kilometer van huis af en 1x per week ging de loopkleding mee en om 5 uur hardlopend naar huis, iets later thuis maar wel je duurloop gedaan en de hele avond nog voor je geen idee hoever jij van je werk af woont maar wellicht een idee?
  Verder liet ik me tijdens uitstapjes of familiebezoekjes op de terugweg op een kilometer of 20 van huis af uit de auto zetten ( tot grote hilariteit van de kinderen 😉 ) en ging ik inderdaad hardlopend verder wellicht een idee voor zondag?

  Veel plezier zondag, wellicht zie ik je nog bij ons staat het zelfde uitstapje op het programma 😉

 5. Lastig. Ik loop pas een jaar, daarvoor wel veel gesport, maar vooral op de roei-ergometer achter in de schuur. Is makkelijker plannen. En de babyfoon kon ik dan ook altijd meenemen.
  Ik moet het gaan ervaren, ik begin vanaf deze week met twee loopjes in het weekend, naast de 2 doordeweeks. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

 6. Hoi, ik heb al 3 jaar de donderdagavond en de zaterdagmorgen als vaste looptijden. Thuis zijn ze inmiddels hieraan gewend geraakt. Alleen tijdens de marahontraining was ik op zaterdag pas laat thuis, gelukkig leefde man en dochter met mij mee, en vonden ze het wel cool dat ik mijn eerste marathon ging lopen. Ik heb toen wel bepaalde tijden moeten afbakenen, maar dat is goed gegaan. Had ik een keer een uitje dan liep ik gewoon de andere dag de lange loop. Ik heb er absoluut niet alles voor opzij gezet! Inmiddels vind ik het ook leuk om trails te lopen. Het probleem is dat ik voor zo’n wedstrijd wel de hele dag weg ben, dat is dan een kwestie van niet alles willen!😉

 7. Lastig combineren, hier werken de vroege zaterdagochtend en de avonden het beste. Na een dag werken lijkt het vaak wel dubbel energie te kosten, maarja, dat wil ik zelf natuurlijk ! Heb geprobeerd om de intervaltraining in het weekend samen met m’n zoon van 4 te doen, maar dat meefietsen gaat nog niet van harte… komt wel !
  Naar de Efteling zou ik ze niet meenemen, maar je zou natuurlijk ergens naar toe kunnen lopen waar je je familie weer treft voor ontbijt of lunch !! Succes, en laat maar weten hoe het gaat !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: