Spring naar inhoud

Het nieuwe hardlopen

Het hardlopen in Nederland stijgt nog steeds in populariteit. Geen wonder dat er allerlei “leuke” events uit de grond worden gestampt en de hardloopwinkels harder hun waar promoten dan ooit. Iedereen wil een stukje van de taart. Maar hoe zit het met de atletiekverenigingen in ons land, stijgt daar het ledenaantal net zo hard als het waterpeil in deze zomer. Ik durf het te betwijfelen.

rocker tot runner blog hardlopen

Hoe komt dat vraag ik me wel af, ik weet het niet maar ik denk dat mensen een nieuw soort manier van hardlopen hebben ontdekt. Social Running is hot en wordt steeds meer als een evenement aangeboden. Ik ben al fan van het eerste uur sinds ik hardloop, nou tweede uur want in eerste instantie dacht ik dat hardlopen een solo sport was. Nu weet ik wel beter en zie op social media de hardloop events dagelijks voorbij komen, events waar geen wedstrijdelement aanwezig is maar waar het sociale aspect van het grootste belang is. Voorlopers in dit soort evenementen organiseren zijn de in populariteit groeiende Running Crews, zoals in Nederland de Running Junkies, Halfcrazyrunners en Social Mile. Alleen al afgelopen week zag ik voorbij komen evenementen met veelzeggende namen als de “beermile“, “hoogtestage”, “cheescakerun” en “full Moon Run”. Dit zijn dus allemaal evenementen die kleinschalig zijn georganiseerd met als sociaal bindmiddel hardlopen.

Ik zie deze vorm als een soort hardlopen 2.0 en draag mijn steentje daar graag aan bij, afgelopen week had ik een brainstorm sessie met verschillende partijen om een evenement te organiseren in Den Bosch. De planning is om dit 4 keer per jaar te organiseren en er een hardloop/sport evenement van te maken waar iedereen aan mee kan doen en waar het sociaal aspect boven aanstaat. Geen wedstrijd, geen medailles, geen deelnamekosten maar fun in optima forma. De betrokken partijen hebben inmiddels toegezegd en we gaan aan de slag. Bij de mensen die dit gaan organiseren zijn Run2Day en City Bootcamp betrokken. Terecht vroeg iemand aan mij, “wat is jou winst dan in dit verhaal”. Mijn winst is simpel, ik heb geen enkel commercieel belang bij het hele verhaal maar vind het hardlopen zo leuk dat ik het wil delen. Als ik daardoor weer een mooie avond heb met andere hardlopers heb ik mijn doel behaalt en dat is mijn winst, klein geluk.

Er wordt dus tegenwoordig veel meer aangeboden dan waar hardlopen ooit mee begonnen is, trainen met een doel om een wedstrijd te lopen. Hardlopen is veranderd en uiteindelijk gaan alle funlopers ook weer eens bij de plaatselijke atletiekclub kijken want als je een hele tijd rond rent wil je ook wel eens weten of je het wel goed doet. Ik verwacht dat de komende jaren de atletiekverenigingen groter en groter worden.

Have fun in your run!

 

P.s volg je me al op facebook?

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

16 gedachten over “Het nieuwe hardlopen Plaats een reactie

  1. Nou Mari, nu kan ik je echt overal volgen 😉 ook op facebook. Leuk initiatief. Hier in Amsterdam wordt al veel georganiseerd maar misschien dat ik ook eens wat bedenk. Ik wil ook wel een crew 😉

  2. Toevallig zit ik net te denken aan deelname bij een loopgroep hier in Breda. Toch maar eens gaan kijken binnenkort. Alleen lopen is heerlijk .. helemaal in je eigen wereld zijn. Maar je grenzen verleggen gaat het makkelijkst als je elkaar kunt motiveren. Mbt het organiseren van funruns. .. koppel er een goed doel aan,dan win je meer dan alleen een goed gevoel.
    Groeten bas

  3. Mari, Vanuit Prorun zijn we initiëren we Runtogether Nature Runs. Hier nodigen lopers andere lopers uit om gezamenlijk door hun favoriete natuurgebied te lopen. We hebben al 10 locaties waar dit (gaat) plaatsvinden. Deelname is gratis en het motto is Samen uit samen thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: