Spring naar inhoud

Sportmedische keuring, go or no go

Over 59 dagen is het zover, dan sta ik in het Olympisch stadion als het goed is om te starten aan mijn eerste en wie weet enige marathon ooit. 59 dagen, het komt snel dichterbij. De vakantie zit er op en de agenda vult zich met een aantal activiteiten, leuke activiteiten dat dan wel, maar wel veel. Die 59 dagen zullen voorbij vliegen.

Zo staat er in september onder andere op het programma, de feestelijke awardavond van Runner’s World Magazine Nederlands Hardloopblog van het Jaar (je kunt hier nog steeds stemmen) en weer een Dam tot Damloop training samen met Asics. Uiteraard staat ook de Damloop in de agenda die ik voor het eerst ga lopen. Verder organiseren we op 13 september met een aantal mensen het meest laagdrempelige hardloopevenement van Nederland in Den Bosch, de Park Run. Maar goed dat is allemaal in september en het is nog augustus.

rocker tot runner

Augustus is bijna voorbij en komende week moet ik weer aan het werk. Het lekkere vakantie tempo is dan weg en ook met lopen moet ik gewoon weer op tijd en regelmaat de deur uit. In de vakantie kun je nog eens zeggen ik ga overdag wel weg. Dat gaat volgende week weer anders dus en er wordt niets meer verschoven, de afstanden worden langer in het schema en ik moet nu echt aan de bak. Ik kom nu aan de afstanden die ik nog nooit heb gelopen en ben benieuwd hoe mijn lichaam zich gaat gedragen.

Dat brengt me meteen op het volgende punt. Ik ben nu bijna 50 en wil dit lichaam dat allemaal wel, na 33 jaar roken en 46 jaar niet sporten. Wil en kan dit lichaam wel een marathon rennen. Begin dit jaar zei ik tegen mezelf, een groot sport medisch onderzoek dat ga ik doen. Meten is weten, ook met je lichaam. Informatie opgevraagd of mijn ziektekostenverzekering het zou vergoeden en gekeken wat het nu eigenlijk kost. Veel verder ben ik nog niet gekomen, waarom weet ik eigenlijk niet. Misschien omdat ik gewoon wel lekker loop en wel zie wat er gebeurt. Ik weet dus mijn aerobe drempel niet, weet dus niet wanneer ik ga verzuren. Juist deze informatie wil je eigenlijk weten als hardloper. Ik loop evenementen altijd met een hartslagmeter en weet ongeveer wel wat mijn max is, maar ongeveer is dus net niet goed genoeg. Buiten dat is mijn max hartslag ook verschoven in de tijd dat ik hardloop. Al met al is er dus geen sportmedische keuring geweest en weet ook niet of die er nog gaat komen. Maar is het echt nodig, geen idee? Mijn doel is om de marathon verstandig en met veel plezier uit te lopen dat houd in niet te snel en de tijd is van ondergeschikt belang.

artsenkamer

Ook het aanbod van instanties die dit doen is nogal uiteenlopend, ga ik naar een commercieel bedrijf of laat ik het bij een ziekenhuis doen? Wat is beter, is er wel een beter? Zoveel vragen die ik daar dan over heb en dat vind ik dan blijkbaar een gedoe. Ook omdat je het zelf weer moet gaan regelen met je zorgverzekeraar en daar heb ik dit jaar echt al maximaal contact mee gehad door dat hardloop ongevalletje begin dit jaar. Maar goed komt die sport medische keuring er nog voor mijn marathon? Gezien mijn agenda durf ik het te betwijfelen. Maar ik ben vooral benieuwd wat jullie ervan vinden. Heb jij wel een een sport medische keuring gedaan of ben je het van plan in de toekomst.

P.s like je mijn pagina al op Facebook, vind ik leuk!

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

30 gedachten over “Sportmedische keuring, go or no go Plaats een reactie

 1. Ik wil je veel succes wensen met je eerste marathon. Wat ik zoal gelezen heb is je voorbereiding goed geweest en gaat dat helemaal goed komen. Het uitlopen van de marathon is een prestatie op zichzelf! Geniet van je wedstrijd en probeer er vooral de ‘fun’ van in te zien!

 2. Wat gebeurt er veel zo hè in aanloop naar een marathon! Ik leef met je mee! Zeker als het je eerste is komen dat soort vragen om de hoek kijken..ineens wil je het beste voor jou en wil je alles weten. Ik herken het wel, richting 50 voel je ook wel dat het verandert en kijk je terug naar hoe je er al die tijd mee om bent gegaan. Maar heb vertrouwen Mari! Je hebt goed voor je lichaam gezorgd, je weet wanneer je hart rust heeft en wat het maximaal aan kan. Dit is al fijn te weten, en ja en sportkeuring is wel fijn om te doen en zal je meer zekerheid geven over juow getraindheid maar dat die marathon goed gaat komen weet je wel. Wbt de sportkeuring zou ik zeggen; krijg je de kans en geeft het je rust moet je het zeker doen. Vaak worden de keuringen bij het SMA (sport Medisch Adviescentrum) vergoed door een verzekering (Maar dat weet jij inmiddels:) ) . Keuringen zijn er in allerlei maten ook daar zul je dan weer naar moeten kijken, commercieel is (juist) niet perse beter! Wel is het handig als je getest word, dit jaarlijks te doen zodat je jouw progressie en ‘status’ kunt volgen, wat dat betreft had je dit eigenlijk moeten doen toen je begon met lopen danhad je nu kunnen meten wat een stappen je gemaakt hebt…maar het is nooit te laat! Succes!

 3. Ha Mari,

  gewoon doen! ik vind het toch wel een fijne idee om in de gaten gehouden te worden. sporten is toch wel een enorme stressfactor op je lichaan
  Ik doe ze nu voor de derde keer op rij bij de flikflakhal via het JBZ.
  ik ben begonnen met een Groot Sport Medisch onderzoek en nu elk jaar Herhalings Inspanningstest met ECG, ik heb de ademgasanalyse nog niet gedaan.
  De inspanningstest doen ze wel op de fiets, en komt je hartslag veel minder hoog
  Ik weet niet of er een inspanningstest op een loopband bestaat. aangezien lopen jouw enige sport is…

  ik lees wel wat je keuze is geworden.

  groeten!

 4. Hoi Mari,

  Een Sport medische keuring of inspanningstest is heel nuttig. Je kunt met de resultaten daarvan vrij nauwkeurig in de juiste zones gaan trainen. Wel verschilt het aanzienlijk waar je de test doet, en zoals Niels al zei of je de test doet op een fiets, of een loopband.
  Ik heb begin dit jaar 2 testen gedaan en daar een blogje over geschreven. Zie:
  https://rowingandrunning.wordpress.com/2015/01/30/inspanningstest/
  https://rowingandrunning.wordpress.com/2015/03/07/inspanningstest-een-vergelijk/

  Hoewel je al vrij ver in je schema zit, zou ik toch die test doen. Pas hem wel goed in je schema, het is niet handig de test te doen een dag na een intensieve of lange training. En daarna natuurlijk jaarlijks herhalen!

  Groet!

 5. Hoi,

  twee jaar geleden ongeveer ben ik begonnen met te trainen voor de halve marathon met het oog op het voltooien van de 20km van Brussel (ik ben Belgische). Ik heb die toen succesvol afgerond en het smaakte uiteraard naar meer. Mijn ouders zijn beide arts en op hun aanraden heb ik bij de cardioloog een sportmedische keuring laten afnemen. Was een inspanningstest op de fiets, maar heeft me veel geleerd over welke niveau van hartslag van belang is wanneer ik op uithouding (en vetverbranding :p) en wanneer ik op kracht/snelheid wil trainen. VO2max is ook bepaald geweest. Er werden geen onregelmatigheden vastgesteld en ik kreeg te horen dat er zeker nog progressie in mijn ‘kunnen’ mogelijk is. Al die informatie heeft mij persoonlijk een zekere zekerheid gegeven, een soort van houvast en ik zie hoe ik steeds verder geraak… Qua snelheid op een bepaalde afstand, qua wat mijn lichaam conditioneel aankan…

  Ondertussen zijn we meer dan een jaar verder en denk ik erover om mij energylab opnieuw een test te laten doen. Waarom? Zij voorzien op basis van je resultaten op de test een schema om je doel (indien realistisch) te bereiken. Ik denk dat dit net het extra duwtje in de rug is die ik nodig heb om nog beter te worden… Ik loop altijd al met schema’s als een soort van houvast. Een persoonlijke schema lijkt me in dat op zicht ideaal. En dat krijg je helaas niet bij de cardioloog…

 6. Spannende tijden Mari, maar dat gaat je wel lukken!
  Als je zulke afstanden loopt is een sport medische keuring naar mijn idee zeker geen overbodige luxe!
  Zelf heb ik het (nog niet) gedaan, maar ik vind het ook nog niet echt nodig gezien de afstanden die ik loop.

 7. Hoi Mari, ik heb vorig jaar in aanloop naar mijn eerste marathon ook een sportmedische keuring laten doen. Er word een hartfilmpje gemaakt, waarbij ze ook kunnen zien of je hart het allemaal wel aankan. Dat was voor mij de belangrijkste reden en gelukkig geen gekke dingen gezien.
  Een loopmaatje van mij ontdekte door zo’n test dat er wél iets mis was (gaatje in een hartklep oid.) en is daarna geopereerd. Ze waren er mooi op tijd bij en hij loopt alweer een tijdje. Zo zie je maar dat het zeker belangrijk kan zijn.

 8. Hoi Mari
  Ik heb het enkele jaren geleden gedaan, die sport medische keurig, om ook eens te weten of mijn lichaam er wel op gebouwd is, in dit geval om te fietsen. Ik vond het erg prettig om te weten dat het allemaal kon, mits na enige training. Tevens is het fijn om je bloed waardes te weten, dat je hart en longen ok zijn en niet onbelangrijk je max hartslag, je aerobe drempel en bij welke hartslag je wat traint. Ik vond het ook fijn om te weten dat ik bij een bepaalde hartslag duurvermogen opbouw en bij een ander juist snelheid allemaal info die echt wel nuttig is………..en ja eigenlijk voordat je echt met trainen begint. Ach je bent goed bezig denk ik zo, ook zonder keuring lukt het en het is enkel nuttig als je er ook iets mee kunt en wil doen.

  Tot Lopens

 9. Niet gedaan Mari maar wel een Anaerobe drempel test. Dit omdat ik in mijn hartslagzone wilde gaan lopen en naar een (halve) marathon wil gaan werken. Ik denk dat Anton hierboven een punt heeft het is nuttig als je er ook echt wat mee wilt doen.

 10. Fijn om je aanloop naar je eerste marathon zo te kunnen volgen.
  Ik ben erg benieuwd of je een sport medische keuring zult laten doen, wat je eruit haalt, of je t vergoed krijgt, waar (welk centrum/ziekenhuis) je voor gaat, etc.
  Zelf overweeg ik zo’n medische keuring. In m’n familie zijn er afwijkingen op hartkleppen. Zou handig zijn als een deel vergoed wordt. Moet ik eens informeren. En handig als ze alle data ook gebruiken voor een hardloopschema op maat voor me. Enfin, iets voor 2016 vrees ik. Succes met je marathon!!

 11. Ik heb vorig jaar een sportmedische keuring gedaan. Daar was ik erg blij mee. Je kunt hem zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt. En het is een goede richtlijn voor het trainen. Ik denk dat ik volgend jaar voor de wat uitgebreidere versie ga dan vorig jaar. Succes en veel plezier tijdens je marathon.

 12. Hoi Mari,

  Ik liep 2 jaar geleden op mijn 45ste mijn eerste marathon. Ook Amsterdam. Net als jij met een rokersverleden en net als jij heb ik ook jarenlang weinig of niets aan sport gedaan.
  Ik heb wel een keuring bij een SMA ondergaan en heb daar geen seconde spijt van gehad. Natuurlijk voel je voor een groot deel zelf wel aan hoe je er voor staat. Je begint niet aan een marathonvoorbereiding als je de indruk hebt dat je lichamelijk niet in orde bent. Toch? En toch is zo’n keuring een extra geruststelling en levert je extra kennis op. Ik zou het zeker doen.

  Enne… succes met de verder voorbereiding. Geniet er van. ben benieuwd hoe het gaat straks in Amsterdam.

  Groet,
  Rob

 13. Hallo Mari,

  Ik denk er ook nog over om een sportkeuring te gaan doen want na jaren niks gedaan te hebben aan sport heb ik mei 2013 het hardlopen weer opgepakt. En ja misschien toch wel zinvol alhoewel je zelf ook goed aanvoelt wat je lijf kan denk ik. Inmiddels heb ik getraind voor de 1ste HM en dan merk ik dat ik wel wil weten wat mijn lijf echt nog aankan of er progressie mogelijk is en leeftijd bijna 63 jaar speelt een belangrijke rol hierin. Zondag ga ik mijn 1ste HM in Losser lopen. Maar even terug naar jou zeg ik goed bezig en mooi streven dat je de Marathon gaat lopen. En ik denk dat je een goede voorbereiding hebt gedaan dus weet je wat je kunt. Succes met de verdere voorbereiding en vooral uitlopen en ervan genieten. En ik ben benieuwd na het resultaat van jou sportkeuring mocht je deze willen delen. 🏃🏃

 14. Mari, jouw verhaal is ook voor mij heel herkenbaar. Alleen ben ik een paar jaartjes ouder, heb ik geen plannen voor de marathon en vergoedt mijn zorgverzekering vrijwel niets op dit terrein. Door jouw blog is een keuring weer op mijn netvlies gekomen. Ik hik alleen behoorlijk tegen de kosten aan. Ben benieuwd wat en welke vorm van keuring jij gaat doen en kijk uit naar jouw verhaal daarover. Veel succes !!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: