Spring naar inhoud

En dan plas je ineens bloed….

Nou niet ineens, ik heb er 27 kilometer voor hard moeten lopen. Ik heb deze maand afgesloten met 237 kilometer op de hardloopteller. Dat is voor mij echt heel veel, maar dat komt door de marathon training om klaar te zijn voor Amsterdam. Maar goed bloed dus..

Urine_rocker-tot-runner

Ik heb een probleem met  mijn nieren, al heel erg lang en echt een oplossing is er niet. Ik heb nogal al veel nierstenen ongeveer 10 per jaar en daar slik ik wel wat medicijnen voor zodat het minder hinderlijk is maar over zal het nooit gaan. Als ik ze allemaal bewaard zou hebben kon ik denk ik al een leuk huisje bouwen. Met deze wetenschap herken ik vaak wel als er weer eentje “onderweg” is. Gisteren was het blijkbaar toch anders en hadden de stenen er niet zoveel mee te doen. Mijn training was gisteren opgedeeld in twee delen eerst 9 kilometer op een tempo van 5:00 munten per kilometer en daarna nog 18 op 5:45 per kilometer. Door deze tempo variatie benader je een marathon wat belasting betreft, de laatste kilometers zijn namelijk echt zwaar door de inspanning in het begin. Omdat ik met mijn uroloog die zelf ook hardloopt eens heb overlegd wat te doen, drink ik de dag voor zo’n duurloop al extra en neem meer dan voldoende water mee voor onder weg. Ik maak sinds kort gebruik van een rugzak en daar zit een waterzak in waar 1,5 liter water in kan. Daarbij ook ruimte genoeg voor gelletjes en energy bars, ideaal dus. Omdat de weermannen nogal hadden gelogen heb ik op het laatste moment ook een regenjasje en een pet in de tas gedaan. Na een kilometer of 3 begon het nogal hard te regenen en geen schuilplaats in de buurt. Inmiddels zeiknat bij een viaduct aangekomen en daar even “omgekleed” nat shirt in de tas en regenjackie aan, petje op en verder.

Toen ik thuiskwam had ik minimaal een liter water gedronken maar moest onderweg ook 3 keer plassen, bij thuiskomst ook meteen weer en daar zag ik dat mijn urine donker, heel donker was. Bruinrood is de omschrijving die het beste erbij past. Ik schrok er toch wel een beetje van. In de loop van de dag werd het maar langzaam minder en ben ik gaan zoeken wat de oorzaak kan zijn. Wat blijkt ik ben blijkbaar niet de enige die dit heeft volgens een artikel (update, helaas is dit artikel niet meer online) op de website van de atletiek unie. Als je er ook last van hebt moet je het zeker helemaal lezen maar de samenvatting plaats ik hier onder

Urine kan door vele oorzaken een rode kleur hebben. In het geval dat de urine na een intensieve duurloop een rode kleur heeft, maar binnen een tot twee dagen weer de normale kleur heeft teruggekregen, kan ervan uitgegaan worden dat deze (te) intensieve duurloop de oorzaak is van deze roodverkleuring, mits er geen andere klachten zijn! In het artikel worden adviezen gegeven om herhaling zoveel mogelijk te voorkomen. In alle andere gevallen is verder onderzoek door de huisarts of uroloog aan te raden om een andere oorzaak uit te sluiten en eventuele beschadiging van de nieren zoveel mogelijk te voorkomen.

Ik vraag me af of er onder jullie meer mensen zijn die dit hebben en hoe jullie er mee omgaan. Keep on peeing, ehhh Running in a Free World.

P.s. Vandaag is echt de laatste spam dag voor de verkiezing van het hardloop blog van het jaar. Je kunt nog steeds op mij stemmen en bij de buren de computer even lenen om op GirlsLove2Run te stemmen via www.runnersweb.nl/verkiezing

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

7 gedachten over “En dan plas je ineens bloed…. Plaats een reactie

 1. Hey Mari, ik heb net op ‘vind ik leuk’ geklikt maar uiteraard vind ik dat helemaal niet. Wat eng! Ik hoop dat je urine inmiddels weer normaal is. Ik heb er (nog) geen ervaring mee maar ga zondag aanstaande 30 km lopen,..wellicht dat ik dan geconfronteerd word met zo’n onaangename ‘verassing’ ….. succes en ik stuur geluks-vibes van hier naar de Wibautstraat morgen!!!

  • Hoi mari..

   Ik las je titel en dacht fit moet ik even lezen.. ik hèb dit jaar mijn eerste halve marathon gelopen.. bij 5km kreeg ik inzetten last van mijn buik.. bij 12km zwaaide ik na me vriendin dat ze maar moest verder gaan.. De pijn in me buik werd steeds erger.. het leek op een acute blaasontsteking maar ik moest eigenlijk helemaal niet naar de wc.. Dus toch doorgelopen.. gedronken onderweg.. gelletjes.. dextrose hoppa 21km gehaald.. Toen ik na de wc ging thuis schrok ik me dood.. dezelfde omschrijving als jij.. geen pijn maar wel verkleuring.. De volgende ochtend.. De run was savonds was het weg.. ik hen nooit geweten wat het nu precies was.. Dus ja ik had er ook last van.. binnenkort me 2de halve.. hoop niet dat dit weer gebeurd..

   Groetjes rianne

   • Hi Rianne, dank voor je reactie (altijd leuk). Als je googled op bloed urine hardlopen kom je best veel tegen. Ook te weinig drinken van te voren kan een oorzaak zijn. Succes met je halve!!

 2. Oei dat is indd wel even schrikken… wel even in de gaten houden, ondanks dat je er een klein beetje bekend mee bent. Zelf nooit echt last van gehad, behalve na de marathon dit jaar…. maar was geen bloed maar gewoon enorm geconcentreerde urine (zelfs nog uren en vele liters drinken daarna). En volgens mij is de enige remedie goed drinken idd….. succes topper!

 3. Yep, deja-vu dus. Zegge en schrijve (gelukkig) maar 1 keer zelf meegemaakt. Of het bloed was of alleen donkerrode urine heb ik niet vastgesteld. Ik verlies relatief veel vocht tijdens het rennen en ben ook niet in staat om het helemaal aan te vullen onderweg. Dus wel gewend aan geel, geler, donker geel, oranje… Toen het na een mega duurloop bij een temperatuur van boven de 20graden roodachtig was schrok ik dan ook heel erg, maar even daarna vertelde de weegschaal me wat ik eigenlijk al wist (en voelde aan het lichaam en zag aan de loop- & hartslag- data op mijn Garmin): vocht en mineralen tekort! En niet een beetje! Van het startgewicht van 82 kg was nog maar 76,5kg over (toch volop gegeten en gedronken (ca 1,5l) onderweg uit de backpack). Dat was dus 6,7% minder! Bij een procent of 4-5% gaat alles achteruit: gevoel, coördinatie, tempo, zuurstof verzadiging en de hartslag gaat rap omhoog! Dan is het tijd om te stoppen! Ik zat dus te ver in het rood. Gelukkig geen verdere consequenties en na vochtaanvullingen was de plas weer na zo’n 12 uur normaal. Sindsdien weeg ik me regelmatig voor- en na lange duurlopen of gedurende intensieve trainingsweken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: