Spring naar inhoud

Zet je (hardloop) doel goed neer

Gisterenavond had ik in aanloop naar de Dam tot Damloop een voorbereidingsavond georganiseerd door Asics, ik voel me enorm bevoorrecht dat ik daar bij mocht zijn. Asics heeft 3 avonden georganiseerd met verschillende sprekers met onderwerpen die je kunnen helpen bij hardlopen. Gisteren was de laatste avond in Zandvoort en terwijl de zon onderging sprak Ivo Spanjersberg ons toe.

asics_zandvoort
Ivo is Sportpsycholoog en heeft ervaring met topsporters. Via een kleine oefening liet hij ons zien wat winst doet met je, je voelt je fijn en goed. Verlies heeft vaak het tegenovergestelde effect. Winst is op verschillende manier te behalen en wat daarvoor van belang is dat is je doel.

Als je een 10 kilometer evenement gaat lopen en je hebt een haalbaar doel dan is de kans op winst en succes groot. Het gevoel wat je dan dus overhoud, maakt je blij en zorgt ervoor dat je de hele week met een grote grijns op je gezicht loopt (je gaat nog net niet met je medaille om je nek werken de volgende dag). Stel je nu je doel te hoog (bijvoorbeeld dat je die 10 kilometer twee keer zo snel wil lopen) dan is de kans van slagen dus nagenoeg nihil, nada noppes. Gevolg geen fijn gevoel, geen euforie en al helemaal geen grijns.
Maak dus voor je volgende loop een plan van wat je doel is en hoe je dat gaat behalen. Als je doel is dat je de Dam tot Dam met veel plezier wil beleven en dat de tijd niet uitmaakt, moet je dus niet als een gek de eerste 10 kilometers lopen en de laatste 6 kompleet verzuurd verder strompelen. Stick to the plan is in dit geval de garantie voor succes, je doel is niet de tijd maar de beleving. Dit doel is misschien het makkelijkste te halen en vergt niet veel voorbereiding in je hoofd. Je kunt ontspannen aan de start staan en relaxt lopen, uitlopen is waar het omgaat. Persoonlijk vind ik dit een heel mooi doel.

Uitwaaien_zandvoort

Wil je nu je tijd echt verbeteren, dan is het goed om ontspannen te zijn maar ook weer niet te. Je hebt wel wat “wedstrijdspanning” nodig. Maar zet je doel niet te hoog, ik verbeter mijn pr iedere keer maar met kleine beetjes, die kleine beetjes maken het haalbaar en resulteren in een goed gevoel en grote grijns. Na Ivo zijn verhaal zijn we uiteraard nog lekker over het strand uit wezen waaien.

De Dam tot Damloop is er bijna, je hebt nog tijd om je doel helder te krijgen voor die tijd.

Keep on running in a free world!

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

5 gedachten over “Zet je (hardloop) doel goed neer Plaats een reactie

  1. Het beste advies dat ik ooit gelezen heb komt van Tim Noakes: “Ga uit van je eigen kracht en vergelijk jezelf niet met anderen.” Dat gaat dus boven tijdsdoelen. Mijn vertaling is dat als je je best gedaan hebt, je altijd slaagt, ongeacht de uitslag. Tijden zeggen me niet zo veel. Hoe diep iemand is gegaan in de wedstrijd des te meer. En dat hangt niet af van het prestatieniveau, enkel van de drang om boven jezelf uit te stijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: