Spring naar inhoud

Mijn eerste Damloop komt eraan

Nog nooit eerder liep ik een 10 Engelse mijl, maar zondag gaat het dan toch gebeuren. De Dam tot Damloop staat eigenlijk vanaf de eerste keer dat ik in Amsterdam ging rennen voor de leuk al op mijn lijstje, toch kwam het er niet van. Alweer 3 jaar geleden had ik de eerste kans, maar toen kon ik helemaal zo ver nog niet rennen, vorig jaar zat ik in het buitenland. Dit jaar paste hij eigenlijk niet in mijn marathon schema die ik over een maand loop (wat over een maand al, denk ik als ik het typ). Maar op het moment dat Asics mij vroeg om in hun Mini Damteam plaats te nemen was het te leuk om nee te zeggen. In het schema kan het ook wel, officieel moet ik zondag 13,5 kilometer op een comfortabel tempo lopen, 16 moet dan ook wel mogen van mezelf.

Asics Damloop team

Maar waarom heeft die Damloop dan zo een aantrekkingskracht op zoveel lopers, ik bedoel menige organisatie is er jaloers op dat hun evenement in twee uur is uitverkocht. Ik weet het antwoord nu nog niet maar na zondag vast wel. Ik hoor geluiden van het is de gezelligste loop van Nederland. Ja gezellig maar is het dan gezellig in het kwadraat ofzo, ik heb geen idee. De route zeker het eerste stuk ziet er op papier toch niet boeiend uit en toch kijk ik er naar uit. Door die lange tunnel en dan naar Zaandam.

Voor mij moet het geen probleem zijn om deze afstand goed door te komen, zeker om dat ik hem ontspannen ga lopen en voor het plezier ga. Maar ik weet dat het voor vele duizenden lopers echt een hele uitdaging is om deze afstand voor de eerste keer te lopen. Ik geef je dan nog een paar tips mee die je kunnen helpen om er het meeste uit te halen.

Neem nu je rust en ga geen lange afstanden meer lopen, vrijdag kun je best nog een paar kilometer joggen maar daarna niets meer doen. Ga ook op tijd naar bed en ga bij voorkeur op zaterdag de hele dag met je benen omhoog op de bank (meteen een goed excuus om die boodschappen niet te doen).

Bereid je goed voor en pak je spullen een dag van te voren in, er zijn checklijsten genoeg om te kijken wat je nodig hebt. Je kunt ook nog de Asics Dam tot Dam App downloaden voor op je telefoon, deze zit vol informatie speciaal voor de Damloop.

Kijk als je met het openbaar vervoer gaat goed op de site van de NS om zeker te zijn dat je op tijd in de trein zit. De NS bied trouwens ook nog een speciaal Damloop kaartje aan waar je 20% korting krijgt op het normale tarief. Als dat niet interessant genoeg is zijn er bij de Blokker kaartjes te koop om de hele dag door Nederland te reizen voor 14,95 euro.

Dam tot Damloop_ASICS_Amsterdam

Start niet te hard, laat je niet opjutten door snelle lopers en doe wat ademhaling oefeningen om je hartslag laag te houden in het startvak. Adem rustig in door je neus, adem langer uit door je neus. Deze tips komen van Koen de Jong, specialist in ademhalen en sporten. Maak een plan hoe je de damloop wil lopen en hou je aan het plan, echt het gevoel daarna zal alleen maar beter zijn als je dat plan uitvoert. Stel je doel niet te hoog. Ambitieus is prima maar niet té ambitieus we heten niet allemaal Dafne Schippers.

Maar vooral en dat is de belangrijkste tip, HAVE FUN!!

Wie weet zie ik jullie zondag, ik hoop dat ik te herkennen ben aan een grote glimlach die 16 kilometer op mijn gezicht staat.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

26 gedachten over “Mijn eerste Damloop komt eraan Plaats een reactie

  1. Heel veel plezier! Is een leuke loop, veel toeschouwers en veel muziek (althans vorig jaar) . Doe de Ijtunnel rustig en laat je daar niet verrassen door de grote ventilatoren 😀.
    En houd je aan je eigen advies…HAVE FUN!

    Greetz Tess

  2. Leuk! Ik loop hem zondag ook voor de eerste keer. Kreeg last minute nog een aanbod om mee te lopen voor een goed doel: stichting FOP en kon het echt niet aan me voorbij laten schieten. Toch wel heel benieuwd wat deze race nu zo bijzonder maakt..Wie weet spot ik je daar, in elk geval veel plezier!

  3. Veel plezier zondag, ik hoop volgend jaar de hele afstand te lopen. Dit jaar ga ik voor de Night run 5EM, voor het goede doel! Ik heb 77,50 te verdedigen, wat wordt verdubbeld als ik finish 🙂 Ben ook benieuwd naar je blog, want het lijkt me vooral een hoop gedoe van één plek naar een andere rennen 😉

  4. Hoi Mari, ik heb hem de afgelopen 5 jaar gelopen (morgen weer) en over de vorige 3 een blog geschreven. Misschien lees jij daarin nog nuttige informatie of haal je er wat inspiratie uit. Veel succes en plezier morgen en ga vooral genieten en jezelf verwonderen over dit unieke hardloopfestijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: