Spring naar inhoud

16,1 kilometer feest, de Damloop

Op deze manier kan ik het beste mijn eerste Dam tot Damloop omschrijven. Ik had geluk dat ik door Asics werd uitgenodigd om in hun Dam team plaats te nemen, anders was ik waarschijnlijk 20 september niet in Amsterdam geweest. Wat ben ik blij dat ik dus wel aan de start stond van dit loopfeestje in de hoofdstad.

Warming up

Het was mijn eerste Damloop en de afgelopen maanden hebben we verschillende avonden gehad die je op meer dan alleen het lopen voorbereiden. Je kunt het allemaal nog uitgebreid terug lezen op keep-track.nl. Ik kan je zeggen dat alle workshops hebben geholpen om ontspannen aan de start te staan. Ik was goed voorbereid en had mijn doel heel duidelijk in mijn hoofd.

Ruim op tijd nam ik de trein richting Amsterdam samen met K. waar ik elke week op woensdag avond mee door Den Bosch ren tijdens de Running Junkie avonden. De trein was behoorlijk vol dus het eerste stuk tot Utrecht mochten we lekker staan voorzweten tussen de mensen. In Amsterdam aangekomen merk je meteen hoe goed de organisatie is van dit evenement. Overal borden richting kleding inname en start, super duidelijk. Ik had 45 minuten de tijd om bij de start te komen en dat was ruim voldoende. Mijn tas ingeleverd en in short en shirt richting het startvak gewandeld. Banaantje gegeten en een laatste plas en fijn dat je dan een man bent denk ik, scheelt echt lange wachttijden. Bij het startvak zag ik Mark (van ProRun) een van mijn Damteam leden. Lekker even staan kletsen maar hij had een ander doel dan ik dus tijdens de race zouden we elkaar niet meer spreken. Nog een laatste plas (ja alweer i know) en ik kon in het startvak. Warming up deed ik even niet aan mee, ik was er wel klaar voor. Volgens mijn Marathon schema wat ik volg mocht ik vandaag lopen tussen de 5:20 en 5:54 minuten per kilometer. Maar ik had besloten (zojuist in het startvak) dat ik wel wat harder mocht maar niet te hard, zolang ik maar ontspannen bleef lopen. Optimaal genieten van mijn eerste Damloop dat was het doel en daar hoort ontspannen lopen bij.

Vanaf de start vond ik het al leuk en door die tunnel vond ik hilarisch, met duizenden door een tunnel gaar rennen hoe raar ben je dan. Soms moet je niet over dingen na gaan denken want dan worden ze belachelijk dus tip, niet doen tijdens het hardlopen van Amsterdam naar Zaandam het slaat namelijk nergens op. Maar hoe leuk is het door de straten waar artiesten staan waar de Voice van Holland jaloers op is, zangers die zich ontpoppen in hun eigen straat wel of niet onder invloed van de nodige biertjes. Ik zag zelfs een gitarist in zijn eigen tuin (dat denk ik tenminste) de sterren van de hemel spelen, waanzinnig dit. Kinderen op het parcours die snoephartjes uitdeelden, andere kinderen die gebruikte sponzen oppakte, weer nat maakte en weer uitdeelde (oke die sloeg ik even over).

Ik zit in een fase dat ik 10 engelse mijl niet zo heel ver vind maar zag echt weer veel mensen boven hun kunnen presteren en deze mensen werden gedragen door het publiek en een gezonde portie adrenaline. Respect voor alle mensen die hier zo hard hebben gewerkt om het einde te halen. Helaas zag ik ook weer mensen die slecht voorbereid zomaar even deze afstand wilden rennen, na een aantal kilometer houd het dan op en soms moeten er zelfs de hulpdiensten aan te pas komen. Onderschat het niet, het is echt een prestatie om het verstandig uit te lopen.

Mijn plan om ontspannen te lopen werkte, ik had plezier ook al liep ik niet in het bijzijn van bekende. Het maakte me niets uit en de kilometers vlogen voor bij op een lekker tempo. De laatste kilometers wilde ik dan wel mijn gemiddelde kilometer tijd naar beneden afronden en kon nog wat versnellen om dit te verwezenlijken. Ik eindigde met 5 minuten per kilometer en kwam op 1:20,43 over de finish. Ontspannen en toch een lekker tempo, mijn training begint zijn vruchten af te werpen.

Na de start even gewacht op de bekenden uit het Meeùs team en daarmee naar het Dampark gewandeld. Daar was het al een drukte van belang. Even de tijd genomen om bij de stand van Safe Id langs te gaan, die komen binnenkort met een mooi nieuw product om je veilig op de weg te houden. Daarna ben ik naar de Asics tent gelopen en werd ik herenigd met mijn teamleden. Ook Gaby kwam nog even langs nadat ze TWEE keer de Damloop had gelopen deze dag. Nog lang staan napraten en genoten van de band op het podium (ik blijf tenslotte ook nog die muzikant in mijn hoofd).

Damloop Gaby Mari

Deze Damloop was er een met een gouden randje, mooi weer, super organisatie, de vele vrijwilligers, alle voorpret ik vond het te gek.

Ik zeg tot volgend jaar Damloop, keep on running in a free world.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

14 gedachten over “16,1 kilometer feest, de Damloop Plaats een reactie

  1. Ik geloof dat ik inmiddels wel begrijp waarom de Damloop zo geliefd is. Die sfeer ken ik vooral van de Halve van Zwolle, dat noemen ze officieel “Hale Marathon Festival”. Top sfeertje dus. En top gelopen ook trouwens, mooie tijd zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: