Spring naar inhoud

Getest: Garmin Forerunner 225

Alweer enige tijd geleden kreeg ik de Garmin 225 met hartslagmeting op de pols in bruikleen om te testen, tijd voor een review. Om met de deur in het spreekwoordelijke huis te vallen, de Forerunner is een top horloge! Als dat alles is wat je wilde lezen kun je nu stoppen, maar als je details wil lees dan gerust even verder het is niet louter lofzang namelijk.

Garmin Forerunner Mari Durieux connect

Als je al eerder een hardloophorloge hebt gehad zul je niet veel moeite hebben met het instellen van de 225, een kind kan de was doen. Via het horloge of via de software op je computer kun je alle instellingen maken, in het gebruikersprofiel al je persoonlijke data zoals gewicht, lengte en uiteraard je hartslagzones. Je kunt extra sensoren toevoegen voor een nog betere meting, een extra hartslagmeter om de borst of een voetsensor behoort tot de mogelijkheden. In het scherm menu kun je aan aantal extra schermen toe voegen die je tijdens je run kunt bekijken, in totaal kun je 4 schermen beheren waar je dan simpel met de up en down knop doorheen scrollt. Ik heb aan de 3 schermen genoeg, hoe meer info onderweg hoe meer om je druk over te maken. Op mijn eerste scherm staan mijn gelopen kilometers, tempo en gemiddelde tempo. Op mijn tweede scherm staat mijn hartslag en in welke zone ik loop in een heel overzichtelijk plaatje in kleur. Op het derde scherm heel simpel hoe laat het is.

Je kunt op de Garmin hele intervalschemas maken en deze uitvoeren, je wordt dan onderweg gewaarschuwd door een piepje en getril aan je pols. Dat piepje wil je wel eens niet horen maar de trilfunctie is echt onmogelijk te missen. Die trilfunctie vind ik een goede vinding omdat ik bij een eerder gebruikt horloge zonder trilfunctie de piepjes vaak miste. Je kunt via Garmin Connect op je computer hele agenda’s met workouts maken en deze zo naar je horloge syncen, een heel uitgebreid schema krijg je zo in je horloge als je dat zou willen. Top intergratie met de App op je pc, het horloge en de mobiele app.

Op het moment dat je de 225 wil gebruiken tijdens je run ontgrendel je het horloge en zet hem op hardlopen, als snel is de hartslag en de GPS gevonden en kun je gaan. Eventueel Bluetooth kun je ook aanzetten zodat je via je Garmin Connect App meteen verbinding hebt met de buitenwereld en de buitenwereld zou je dan live kunnen volgen, hoe cool is dat.

Garmin Connect app

De Hartslag meting op de pols is zover ik heb ondervonden erg nauwkeurig, wel heb ik een paar keer gehad dat hij van slag was de eerste kilometer. Hartslag 192 is bij mij onmogelijk maar dat gaf hij toch echt aan. Je workout even opnieuw starten was de oplossing van het probleem. Het tempo wat wordt aangegeven in het gemiddelde is erg nauwkeurig op mijn Marathon klopte het precies, let wel het gemiddelde klopte. Het tempo wat je loopt is een afronding en geeft nooit exact je snelheid aan, de Garmin geeft alles aan achter de komma met 5 of 0. Stel je loopt 5 minuut en 41 seconden dan zegt de Garmin 5:40. Ik was mezelf er niet van bewust totdat iemand anders dit tegen me zei, en als je het dan weet is het toch best raar. Stel dat je doel is 5:41 te lopen dan moet je dus echt op je gemiddelde gaan letten en niet op je daadwerkelijke snelheid, is het erg met twee cijfers achter de komma zo een afwijking. Nee ik vind het niet erg, maar er zullen mensen zijn die daar anders over denken.

Ik ben fan hartslagmeeting op de pols maar nu het kouder wordt kwam er ook meteen een nadeel naar boven. Als je hartslagmeeting hebt met een borstband kun je eventueel als je lange mouwen hebt je horloge over je mouwen en zelfs handschoenen dragen. Met de Garmin zul je dus altijd moeten gaan zoeken onder alle kledinglaagjes waar je horloge is om te kijken hoe je hartslag is en hoe hard je loopt. Geen groot probleem maar wel iets om over na te denken.

garmin forerunner 225 pols

Uiterlijk
De Garmin Forerunner 225 is een stoer horloge wat in de kleur zwart komt met rode accenten. Het scherm heeft verschillende kleur instellingen en bij het scherm hartslagmeeting staan alle zones in een aparte kleur, erg overzichtelijk. 4 zwarte en 1 rode knop maken het horloge kompleet. Het horloge is aan de forse kant (28 x 48 x 16mm) maar het blijft binnen de perken. P. Diddy of Puff Daddy zullen hem waarschijnlijk klein vinden.

Innerlijk
De Garmin heeft een indrukwekkend staaltje techniek in huis, Snel GPS, Bluetooth en de Sensor die door middel van licht je hartslag meet. Neem daarbij de connectiviteit met de Garmin Connect software wat een op een te syncen is met de 225. Oplaadbare lithium-ion voor 10 uur hardlopen in trainingmodus. In de 225 zit uitgebreide software voor activity tracking, zoals een stappen teller en slaapkwaliteit meter en er worden voor de liefhebber verbrande calorieën berekend. De software werkt overigens ook feilloos met Strava en Nike+, hier worden je runs automatisch in geupload.

Conclusie
De Garmin is een echt hardloophorloge er zit wel een functie voor fietsen op maar dit is minimaal, dus hardlopen daar moet je hem voor hebben. Ik heb met veel plezier het horloge getest en er zelfs voor gekozen om hem te gebruiken tijdens mijn Marathon en mijn eigen horloge thuis te laten. Wat geeft de doorslag, de hartslagmeeting, het kleurenscherm en de gebruiksvriendelijkheid. Het horloge kost bij Garmin 299 euro, dat Garmin verder gaat met hartslagmeeting in de pols is een feit. Op het moment dat ik dit typ is de nieuwe Forerunner 235 aangekondigd met nog meer functies zoals smart notifications en het bedienen van je muziek op je telefoon. Als ik iets aan sinterklaas mocht vragen wist ik het wel.

Keep on running i a free world.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

9 gedachten over “Getest: Garmin Forerunner 225 Plaats een reactie

  1. Mooie review Mari! Moet je dit horloge nou nog teruggeven of kun hem voor een mooi prijsje overnemen? Die adviesprijs betaal je trouwens nergens, meestal is dat wel goedkoper.
    Wel gek van die afronding trouwens. Dat doet de mijne (FR405) niet, maar zodra je onder bomen loopt of veel vocht in de lucht hebt, is dit ‘huidige tempo’ wel vrij onnauwkeurig. Het schiet soms alle kanten op. Ik gok dat ze het daarom hebben aangepast.

  2. Fijne review heb je gemaakt over de Garmin Forerunner 225! Was echt aan het wachten tot je deze plaatste! Dus: dank!
    Ik heb een Garmin Forerunner 610. Ik had mijn oog al laten vallen op de 225. Alleen nu is dus de 235 uit. Echt nog wel gaver! Ik weet dus ook wat ik op mijn ‘verlanglijstje’ zet. Sinds altijd al heb ik het merk Garmin, en daar wil ik dus ook bij blijven. Tijdens het hardlopen vanmiddag was ik wel aan het denken, over hoe lang het zou duren voordat er weer een opvolger van de 235 zou komen en of ik daar dan op wacht… Lastig, lastig!

  3. Fijne review om te lezen! Ik had er al vaker van gehoord maar ik ben nog niet echt “omgekocht” om een hardloophorloge te kopen. Wel fijn om alle voordelen te lezen. Wie weet dat ik er toch veel voordeel uit kan halen en eind december maar eens een leuk cadeautje koop 😉

  4. Ik had ook mijn ervaringen willen opschrijven, maar vind dat ik meer tijd nodig heb met het horloge, omdat het nogal anders is dan een “gewoon” sporthorloge. Volgens mij is het meer een horloge voor mensen met een actieve leefstijl en mensen die dat ambiëren. Om dat aspect te beoordelen is een week of twee niet genoeg. Je leefstijl veranderen duurt veel langer, meer in de orde van zes maanden of zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: