Spring naar inhoud

Januari de maand van de Kiloknallers!

Ik heb er zelf eigenlijk nog niet eerder echt last van gehad maar dit jaar is het anders. Ik zit dit te typen net na het avondeten en denk ik zit weer helemaal vol, mij buik is te dik geworden. Ruim drie weken heb ik hoofdzakelijk in bed en op de bank gelegen maar door de feestdagen toch ook echt te veel gegeten, gedronken, gesnoept en noem maar op. Niet bewogen, ja hooguit naar de kast met snoep en chips. Nu het gewoon weer goed gaat na al dat ziek zijn en ik weer aan het lopen ben merk ik dat mijn lichaam is veranderd, niet alleen mijn conditie maar ook de omvang van mijn buik. Die buik is niet gigantisch maar echt wel meer dan dat ik prettig vind, ik voel me er niet fijn bij. Hoeveel kilo’s eraan zijn weet ik niet want een weegschaal is er niet in huis, maar ik denk dat ik zou schrikken. Hoe krijg ik die kilo’s er nu weer af, als ik weer aan het lopen ben zal dat niet zo heel erg lang duren. Tenminste als ik weer in aanloop voor de Rotterdam Marathon lange duurlopen ga doen. Afstanden van 5 kilometer doen helaas niet zo heel veel aan de vetverbranding op je middel.

Er zijn veel mensen die gaan lopen om af te vallen. Uit onderzoek van ASICS blijkt dat 54% van de hardlopende Europeanen het doen om af te vallen. Met 1 keer in de week 5 kilometer hardlopen ga je dat helaas niet redden. Al is een keer in de week 5 km wel goed voor je gezondheid uiteraard. Als je echt af wil vallen met hardlopen moet je jezelf er een beetje in verdiepen. Hoe verder je loopt hoe meer je verbrand, dat is bijna een logica van Johan Cruijff maar zo simpel is het niet. Je moet dus niet te Hard hardlopen omdat je dan niet het vet wat je weg wilt hebben verbrand maar hoofdzakelijk suikers. Je moet lange afstanden maken op een lager tempo. Een tempo waarin je hartslag niet te hoog gaat. Als je geen hartslagmeter hebt, hebt de volgende regel een raadgever. Als je kunt praten met lange volzinnen loop je ongeveer op het juiste tempo. Ook regelmaat in je training doet veel, twee a drie keer in de week helpt echt om je zelf beter in je vel te laten zitten. Letterlijk en figuurlijk. Toch, afvallen doe je niet alleen met hardlopen. Als ik door blijf eten zoals ik met de feestdagen deed, kan ik lopen wat ik wil. Het komt er dan harder aan dan dat ik het er af kan lopen.

Ondertussen heb ik zojuist toch weer een toetje gegeten en ga dit stuk online zetten.
Ik ga de decemberkilo’s er af knallen door de lange trainingen die bij mij op de agenda staan.
Heb jij nog feestdagen vet wat je kwijt wil en hoe ga je dat aanpakken?

Keep on running in a free world.

P.s. Als je echt behoorlijk wat kilo’s wil afvallen zul je ook je eetpatroon moeten aanpassen en andere oefeningen zoals buikspieroefeningen of krachttraining moeten doen. Lukt het je niet alleen zoek dan begeleiding.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

16 gedachten over “Januari de maand van de Kiloknallers! Plaats een reactie

  1. Pfft de feestdagen was het probleem niet maar van september tot december 😆😆. Rustig aan de voeding weer veranderen. Langer termijn denken en volgend jaar wil ik graag mijn doel bereikt hebben en dat is mijn eet patroon aan te passen en bewuste keuzes maken, sowieso minder alcohol dit jaar.

    • Gelukkig zit ik in de voorbereiding voor Egmond. Geen alcohol (ok ok, één rood wijntje op beide kerstdagen… en een nipje champagne met oud-en-nieuw….), en rustig en niet teveel eten. Het gekke is dat als je zegt dat je geen alcohol neemt ivm een hardloopwedstrijd men je raar aankijkt. Niet dat ik normaal nu zoveel drink, helemaal niet. Soms vinden ze het raar, “Het is maar een hardloopwedstrijd en je gaat toch niet winnen”, of men vindt het dapper en moedig… Jongens, ik drink gewoon geen alcohol, en ben net zo gezellig als altijd. (vind ik zelf…)
      Veel succes met de lange duurlopen Mari! Gelukkig is dat geen straf voor je!

  2. Ik heb me bewust niet gewogen, bang dat ik zou schrikken. Mijn gevoel zegt dat ik wat ben aangekomen, mijn broek zegt dat het nog goed zit (zit nog niet te strak) Ben blij dat het gewone leven weer is begonnen, gewoon weer lekker 3x per week hardlopen en 2x krachttraining per week in de sportschool.

  3. Ik ben ook 5 kilo aangekomen, maar niet van de feestdagen, maar een zware verkoudheid begin november en daardoor niet kunnen trainen. Ik weet dat 0,5 kg per week haalbaar is, maar niet door extra zwaar te trainen (want dan heb je extra voeding nodig om te herstellen). 5 kg gaat bij mij dus zo’n 2,5 maanden duren, ruim voor 10 april dus. Ik was overigens 8 kg aangekomen, maar ondertussen is er al weer 3 kg af sinds half november.

  4. Twee en halve kilo zit er bij mij weer aan, maar ik weet dat met mijn dagelijkse ritme een paar balansdagen in de week en een mijn wekelijkse rondjes hardlopen deze kilo’s na een paar weken weer verdwijnen. Mijn uitgebreide afval avontuur heb ik toevallig afgelopen zondag online gezet!

  5. Gelukkig geen december kilo’s.. ben elke dag gaan rennen en als ik zo’n challenge aanpak, dan vind ik het zonde om mezelf vol te eten met alleen maar ongezonde dingen. Natuurlijk is het wel gebeurd en natuurlijk was er een chocolaatje meer en een toastje meer, maar over het algemeen ging het goed. Nu ben ik natuurlijk wel gewend de afgelopen drie jaar om ‘nee’ te zeggen.. anders was ik niet gekomen waar ik nu ben 😉 Gelukkig nieuwjaar Mari!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: