Spring naar inhoud

Hardlopen, echt het gaat leuk worden!

In januari zijn er weer enorm veel mensen begonnen met hardlopen. Inmiddels zijn er ook al weer veel mensen gestopt vrees ik. Maar er is ook een grote groep die nu ongeveer 5 kilometer kan rennen en het niet leuk vind. 5 kilometer rennen is ook niet niks als je een aantal weken geleden nog nooit hardloopschoenen aan had gehad.

hardlopen februari

Geloof me het gaat leuk worden, je moet nu nog even volhouden en die 5 goed in je benen krijgen. Ik ben ook begonnen met een schema van 5 kilometer en dat was echt niet altijd leuk. Ik weet dat ik mezelf door de eerste keer 5 kilometer heb heen moeten schreeuwen, “kom op Mari je kan het”. Wat voelde ik me goed toen het was gelukt. En bij mij duurde het langer dan het schema van 6 weken, ik ben een paar keer terug gegaan in het schema omdat ik echt wel pijntjes had. Het was niet altijd leuk maar ik ben door gegaan. Als je iets nieuws leert denk je vaak genoeg ik vind er niets aan, tot je het onder de knie hebt.

Nu kijk ik daar op teug en denk aan iedereen die nu in dezelfde fase zit. Ik ga de deur uit voor minimaal 10 kilometer en als ik wil kan ik “gewoon” een halve Marathon rennen en vind dat echt heel fijn. Als ik een rot dag heb gehad ga ik rennen omdat ik daar vrolijk van wordt, energie van krijg, mezelf 10 keer beter voel.

Hou nog even vol en plan een leuk hardloopevenement waar je 5 kilometer gaat rennen, je zal zien dat je geïnspireerd raakt van alle andere lopers. Dat is het mooie, lopers inspireren elkaar of ze nu hard of minder hard gaan. We zijn allemaal ooit begonnen met een schema om te leren hardlopen. Als je dat in je hoofd prent kan het niet mis gaan. Je hebt het zwaarste gedeelte gehad, je bent in de winter begonnen en loopt het mooie weer tegemoet! Over een half jaar trek je misschien voor 5 kilometer je schoenen niet eens meer aan en ga je voor minstens 10 kilometer.

Hou vol je bent er bijna!

 

P.s deze post is al eerder online verschenen maar nu alweer actueel.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

17 gedachten over “Hardlopen, echt het gaat leuk worden! Plaats een reactie

  1. Dit mag klinken als vloeken in de kerk. Hardlopen is zeker niet voor iedereen. Als je er na 31 dagen nog steeds geen plezier aan beleeft, ga dan wat anders proberen. Sommigen kunnen zich beter vinden in fitness of krachtsport. Zolang je iets doet om lichamelijk bezig te zijn, is het allemaal fijn. Natuurlijk moet je het wel een eerlijke kans geven. Hou het tenminste een maand vol en verwacht geen wonderen. Als het maar een beetje je kwaliteit van leven verbetert is het de moeite waard om het nog wat langer te proberen.

    Bovendien is de winter niet zo’n gunstige tijd om met hardlopen te beginnen. Ik raad aan om het in april nog eens te proberen, met langere dagen en doorgaans hogere temperaturen. Het is zeker geen schande om er met dit vieze weer geen zin in te hebben.

  2. Hey Mari, hartstikke goed dat je onze nieuwe collega’s inspireert en motiveert! Ik vond hardlopen meteen hartstikke fijn. Ik begon met 5 km en kon er geen genoeg van krijgen. Ik hoop dat een aantal mensen die het ook leuk vinden er net zoveel geluk uit zullen putten als jij en ik!

  3. Ik lees hierboven 31 dagen en dan iets anders proberen? Gelukkig ben ik het er niet mee eens, anders was ik echt nooit van mijn kilo’s afgekomen en had ik nooit zo’n plezier in hardlopen gehad. Het ligt volledig aan het doel wat je voor ogen hebt. Als jij wilt afvallen (of fit worden) dan gebeurt dat niet binnen 31 dagen, tenzij je jezelf ook compleet uithongert. Bij mij ging het met horten en stoten. Ik begon ergens eind april, mei geloof ik. Toen ging het een half jaar goed, maar vond die ‘5’ echt wel een dingetje. Ik kreeg een lichte blessure (overigens compleet dom van mij) en daarna had ik moeite om het ritme terug te vinden. Liep niet meer 3x in de week maar 1,5 (soms 1x, soms 2x) in de week – echt te weinig.. Pas toen het weer wat kouder werd, ging het lekkerder en kwam ik verder. Ik kreeg er zowaar plezier in, of te wel, bij mij heeft het ruim 1,5 jaar geduurd voor ik het echt leuk vond. Mijn motivatie die tijd was mijn veranderende lichaam. En na mijn tweede zwangerschap, kwam ik zo fit te voorschijn, met dank aan mijn makkelijke baby, dat ik het niet meer los heb gelaten en nu al bijna 1,5 jaar met plezier 3x in de week loop. Lang verhaal om maar aan te geven, dat lopen wellicht niet voor iedereen geschikt is, maar 31 dagen is voor de meesten denk ik niet lang genoeg om er uit te kunnen halen wat er eventueel in kan zitten…. maar nogmaals dat ligt er maar aan wat het doel is 😉

      • Klopt wel. soms wil je wel, maar ook weer niet en dan ga je toch maar. Ik heb mezelf aangeleerd om met harde wind e.d. juist naar buiten te gaan, want dan is het toch geen tijd om records te lopen en kun je gewoon lekker rustig aandoen. Ik hou echt van langzame duurlopen. Er gaat van alles door mijn hoofd heen en als ik terug ben, heb ik alles ‘een plekje gegeven’. Weer andere dingen gooi ik denkbeeldig in de sloten waar ik langs loop, maar hé dat is ook een plekje 😉

  4. Kan ook beamen dat het bij mij wel langer nodig had dan een maand, maar dat had te maken met m’n eigen fanatisme. Heeft wel even geduurd om dat in goede banen te leiden. Heb nu de balans tussen genieten en presteren gevonden en geniet ook echt als ik rustig buitenaf loop, ook met slecht weer. Was toch wel een proces van ongeveer een jaartje. Maar wist uiteraard al wel eerder dat ik het heerlijk vond. En nu de conditie er is, is 1 tot 1,5 uur lopen echt lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: