Spring naar inhoud

Wat vind jij van het boek “de Marathon Revolutie”

Vanaf het moment dat ik op social media deelde dat ik naar een lezing van Koen de Jong zou gaan heb ik bovenstaande vraag echt heel vaak gehad. De vraag is natuurlijk of je er iets van moet vinden of dat je gewoon denkt, interessant ik wil er meer van weten.

de marathon revoltie
Op de dag dat Koen de lezing zou geven bij Run2Day Den Bosch sprak ik ’s middags al met hem af om een kopje koffie in de stad te drinken. Eigenlijk was de planning dat we een rondje zouden lopen samen maar Koen zou deze dag al genoeg sporten, koffie werd het dus. Ik vertrok eerder van mijn werk om op tijd bij Run2Day te zijn om Koen daar op te halen. Ik was rustig aan het fietsen naar huis en ik werd ingehaald door een wielrenner, die wielrenner draaide zijn hoofd en riep “Hey Mari”. Het was Koen in een strak wielrenpak, hij was vanuit Amsterdam op de fiets gekomen. Ik snapte nu inderdaad dat het rondje hardlopen beter een kopje koffie kon worden. Samen fietsten we verder richting de winkel.

Als ik koffie ga drinken in de stad heb ik mijn vaste adresje waar ik ook dit keer naar toe ging met Koen, tijdens de koffie spraken we over van alles rondom het boek. Koen gaf ook toe dat ze een aantal dingen niet goed hadden gedaan. In plaats van alleen maar bloggen over het schema en het boek hadden ze eerder naar de mensen moeten gaan, met trainers praten en echt contact zoeken. Daar zijn ze nu mee bezig en dat is een van de redenen dat Koen de lezingen geeft. Mensen enthousiast maken en vragen die er veel zijn meteen beantwoorden en dat werkt zag ik later op de avond. Ik vroeg ook of hij slapeloze nachten heeft gehad van de enorme kritiek op social media die echt heel vaak persoonlijk op de man wordt gespeeld. In het begin was dit echt een probleem maar inmiddels heeft Koen een theorie erachter waarom alle kritiek er is en ligt er zeker niet wakker van. Dit antwoord vind ik fijn om te horen, het gaat tenslotte om een hardloopboek en niet om een boek wat hardlopen strafbaar maakt of een of andere levensovertuiging waar iedereen slechter van wordt. We kletsen nog een stuk verder en voor ik het weet is het tijd om thuis te gaan eten om daarna de lezing bij te wonen.

De lezing wordt druk bezocht, zeker 50 belangstellenden zitten in de winkel op de stoelen. Ik zie bekende en minder bekende lopers maar iedereen is er met een doel. De nieuwsgierigheid naar het boek beantwoord krijgen. Ik heb bewust het boek niet eerder gelezen en wacht op wat Koen gaat vertellen. Het gaat beginnen. Daar waar Koen ’s middags nog met rust zijn woorden koos, daar staat nu een Koen die zijn verhaal wat hij wil vertellen goed kent. Een goed verteller en iedereen hangt aan zijn lippen over hoe het boek tot stand is gekomen en hoe hij zelf het schema heeft getest. Ja wel in twee keer, de eerste keer nam hij het niet zo nauw met het schema en kreeg op zijn kop van Stans van der Poel (die het schema uiteindelijk heeft ontwikkeld). Daarna liep Koen een veel betere tijd tijdens de Marathon (3 uur 09’42). Na een goed verhaal en goede interactie keert iedereen huiswaarts met of zonder boek.

Wat staat er allemaal in het boek
Nou het leest lekker weg, zeker het gedeelte waarin Koen vertelt hoe hij het zelf heeft ervaren. Er staat in hoe je makkelijk je omslagpunt kunt berekenen. Er staan adviezen in hoe met het schema om te gaan en uiteraard staat het schema er zelf in. En er staan korte stukjes in van mensen die het schema hebben gebruikt. Verder staat er een klein stukje in over voeding, dat is een van de lastige dingen om te trainen op die relatief kleine afstand van 14 kilometer en daar schreeuwt het boek eigenlijk naar ervaringsgebruikers die dat willen gaan delen.

Dus je kunt een Marathon met een veel makkelijkere training lopen?
Nee het is niet makkelijker in mijn optiek maar anders, ik sprak met Marathon lopers die echt veel trainen en onder de drie uur lopen. Die zeiden stuk voor stuk dat als ze schema gaan volgen ze echt hard aan de bak moeten. Dat hard aan de bak gaat vooral om het stuk dat ze op Marathon hartslag moeten lopen, dat doet iemand met een regulier schema maar zelden op de lange duurlopen. Dus dit schema maakt minder kilometers maar het is nog steeds intensief.

Als ik naar mezelf kijk, ik kom er mee weg om 3 keer in de week te lopen met een schema (regulier met lange afstanden) niet te serieus te nemen. Wat er op woensdag ook op het schema staat, ik loop gewoon met de Running Junkies mee. In het schema van de Marathon Revolutie zou ik dus echt 4 keer in de week moeten trainen. Dat is minder lange afstanden maar wel meer trainen.

Waarom zou je dan het schema van het boek moeten volgen?
Als je heel erg geniet van lange duurlopen dan moet je het schema niet gaan volgen, maar zoek je nu een andere invalshoek om je Marathon sneller te gaan lopen dan heb je op deze manier echt een goede kans. Het schema is enorm goed doordacht en kijkt goed naar je hartslag, juist daar kun je winst behalen. Wil je een Marathon lopen maar krijg je die lange duurlopen niet ingepland in je gezinsleven, dan zou dit schema een optie kunnen zijn. Wil je het gewoon eens anders naar die Marathon toe werken, dan zou dit schema een optie kunnen zijn.

Ga ik het schema een keer doen?
Goede vraag, op dit moment niet. Ik geniet van de lange duurlopen het liefst met andere mensen erbij en ben niet zo bezig met hartslag. Toch vind ik het schema zeer interessant en denk dat het voor mij na een aantal Marathons zou kunnen werken om sneller over de finish lijn te komen. Waar ik nu nog denk dat ik de kilometers nodig heb voor mijn spieropbouw denk ik dat ik het na een aantal Marathons ook zonder lange duurlopen kan. Ook een ding waar je rekening mee moet houden, het mentale stuk. Hoe train je dat op 14 kilometer, is het überhaupt te trainen. Ik ken jonge gasten die huilend na 27 kilometer wilde uitstappen tijdens hun Marathon en die hadden lange afstanden gemaakt. Dat mentale is bij iedereen natuurlijk anders en de vraag is het trainbaar is blijft een lastige.

Al met al een lang verhaal over een veel besproken boek, ik geloof in het schema. Sterker nog al geloof ik er niet in, het is bewezen dat het werkt. Inmiddels hebben honderden, wellicht duizenden mensen het gebruikt met succes. Vind jij het nu interessant ga dan eens naar een lezing van Koen de Jong en luister naar hem.

Is het een revolutie, nee zeker niet maar misschien wel een evolutie. Dat zal de toekomst uitwijzen, mijn aandacht heeft het in ieder geval.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

10 gedachten over “Wat vind jij van het boek “de Marathon Revolutie” Plaats een reactie

  1. Ik was er begin dit jaar mee begonnen voor #mr16. Ik geeloof er wel in maar persoonlijk kon ik na 4 wekener geen voldaan gevoel aan overhouden. Nu train ik ook niet veel duurloopjes maar meer op interval gericht. Wel train ik 4x per week.

  2. 10 april wordt Rotterdam mijn 21e marathon (7e keer in R’dam), maar wel de eerste keer dat volgens het 14km sportrustenschema train. De andere liep ik volgens de meer traditionele schema’s met lange afstanden (tot 35km).
    Wat ik er wel in heb gehouden is de interval baantraining (bij mij op dinsdag- of woensdagavond) en dat bevalt goed. Dat zijn mijn tempotrainingen. Over het mentale gedeelte maak ik me geen zorgen. Ik heb ultra-afstanden gelopen onder de meest bizarre omstandigheden en weet ook dat er ups en downs zijn tijdens een marathon. Ik los dat vaak op door de afstand in herkenbare korte stukken op te delen en die in de thuisomgeving te projecteren.
    Ik train vier keer per week en tot nu toe bevalt het prima.
    In combinatie met de ademhalingsoefeningen, die rust geven en waarbij je je beter op je looptechniek en houding kunt focussen en een eigen variant van koud douchen (de laatste 2 minuten) is mijn trainingssnelheid er op vooruit gegaan en mijn gemiddelde hartslag drastisch naar beneden gegaan. Nog 6 weken en dan zullen we zien wat het heeft opgeleverd!

  3. Ik ben erg benieuwd nu naar het boek. Ik probeer ook op hartslag te trainen (heb nu het schema van hrdlpn of runnersworld) maar ik zit eigenlijk al vrij snel op een hardslag van 166 of hoger. Ik krijg hem echt maar moeilijk omlaag, dan moet ik zo wat gaan lopen. Wil ik op mijn beoogde wedstrijdtempo gaan lopen voor een 5 of 10 km wedstrijd dan zit ik op een hartslag van 185. Misschien wil ik teveel, ben ik nog niet genoeg getraind, geen idee. Ik ben benieuwd naar het schema van Koen. Misschien toch maar eena het boek gaan lezen. In ieder geval weer een leuke blog van jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: