Spring naar inhoud

Deukje in mijn goede Marathon gevoel

De Rotterdam Marathon komt dichterbij. Niet eens langzaam maar zeker, maar gewoon keihard dichterbij. Iedere keer als ik mijn hoofd een keer op en neer schud lijkt er wel weer een week voorbij.

deuk

Kijk ik weet inmiddels dat ik mijn schema in heb moeten korten door het ziekenhuis bezoek in december, ik weet dat mijn conditie door dat geval in combinatie met medicijnen naar een nulpunt was. Maar toch ik ging er weer lekker voor, geen spanning en geen twijfel. Ik was relaxt bezig met mijn schema, misschien iets te relaxed. Zo geeft mijn schema aan dat ik 3 keer in de week moet trainen wat natuurlijk al minimaal is voor een Marathon. Dat het kan weet ik inmiddels want de Amsterdam Marathon heb ik vorig jaar ook zo gedaan. Alleen dat schema was net een paar weken langer en mijn conditie vele malen beter. Die paar weken verschil zorgen ervoor dat de lange afstanden nu korter op elkaar zitten en de opbouw sneller is. Dat conditie probleempje zorgt voor een hogere hartslag dan nodig.

Tot nu toe waren er nog geen problemen en nam ik het schema niet te serieus, op woensdag loop ik altijd met de Running Junkies 10 kilometer. Volgens mijn schema moet ik ook inderdaad op woensdag lopen maar dan wel een andere afstand en/of een ander tempo. Dat neem ik dus niet zo serieus. Op donderdag moet ik dan weer lopen volgens het schema, maar als dat niet uitkomt dan verschuif ik het gewoon een dagje of wat. In de praktijk van de afgelopen maand gebeurde dat ik gewoon een training had overgeslagen. Dan is er in het weekeinde volgens het schema een lange duurloop op een bepaald tempo. Tot vorige week was de langste afstand 18 kilometer en die heb ik een paar keer gelopen op zondag, gezellig met andere mensen. Heel erg leuk maar het tempo was van ondergeschikt belang.

Afgelopen weekeinde moest ik dus 22,5 kilometer lopen, de eerste 9 op een tempo van ongeveer 12 kilometer per uur en aansluitend 13,5 kilometer op een tempo van ongeveer 10 kilometer per uur. Ik had er zin in en zou rond een uur of twaalf vertrekken. Het was droog en ik had een nieuwe route bedacht, een lang stuk langs het kanaal en dan via een paar dorpjes terug.  Eenmaal buiten gps op mijn horloge gezocht, muziekje aan en zag dat mijn hartslag nu al hoog zat. De lucht was grauw maar de temperatuur meer dan goed het waaide alleen best wel hard.

Perfect weer om te kitesurfen en halsbrekende toeren uit te halen, alleen ging ik niet kitesurfen maar hardlopen en had 9 kilometer die harde wind vol op de kop. Ik had het moeilijk om het tempo te halen en mijn hartslag ging hoog. Te hoog, tegen en over het omslag punt. Maar ik bleef wel knokken en gas geven, zwaar is niet erg als je weet dat er na 9 kilometer een punt komt dat je meer ontspannen kunt gaan lopen. Toch voelde het echt niet lekker en moest ik best diep gaan, hier merk ik echt dat mijn conditie niet op het niveau is. Na de 9 kilometer op een pittig tempo te hebben gelopen mocht ik langzamer, de ironie is ook meteen dat ik niet meer tegen de wind in hoefde en dat ik hem mee kreeg. Nu was ik dus aan het afremmen, lekker dan. Het liep in ieder geval wel een stuk fijner.

Dat harde werken had blijkbaar ook even alles in mijn lijf op zijn kop gegooid want na een kilometer of 17 wist mijn buik niet zo goed hoe zich te gedragen. Het komt vaker voor bij lopers dat een hoge hartslag darmproblemen veroorzaakt, bloed wordt anders door je lichaam gepompt en je darmen kunnen daar de dupe van worden. De mijne in ieder geval wel en ik werd weer de dupe van mijn darmen. De lucht in mijn darmen wilde aan alle kanten eruit, dat is normaal al geen pretje maar hardlopend al helemaal niet. Al boerend en, nou ja je snapt het wel.. gingen de kilometers zwaarder en zwaarder. Vanaf kilometer 19 moest ik steeds vaker wandelen door de buikkramp, bij kilometer 20 was het niet meer te doen om te rennen en stopte ik mijn horloge.

Wat een heerlijke run van 22,5 kilometer moest zijn werd een gevecht en het voelde echt niet fijn. Flinke spierpijn in mijn benen omdat ik de eerste 9 echt aan het verzuren was en een flinke deuk in mijn goede Marathon gevoel was het gevolg. Niet pruilen en door, de Marathon komt er echt aan en ik moet misschien toch net iets serieuzer met het schema omgaan.

Niet iedere keer als je gaat hardlopen komt dat fijne gevoel, ik weet dat jullie dat ook wel eens hebben. Het is niet altijd feest, maar je hoopt er natuurlijk wel op. Alle spreekwoorden kun je nu gebruiken “je kunt niet pieken zonder dalen”, Na regen komt zonneschijn” en uiteindelijk is dat ook zo, als je diep gaat kom je er sterker uit. Laat je niet uit het veld slaan als het even minder lekker loopt.

Anyway.. Keep on running in a free world.

 

P.s. Volg je me al op Facebook voor nog meer hardloopnieuws?

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

30 gedachten over “Deukje in mijn goede Marathon gevoel Plaats een reactie

 1. Schema is een belangrijke leidraad Mari. Maar nog belangrijker is luisteren naar je lichaam, en aanpassen aan de omstandigheden. Dat was hier belangrijker geweest denk ik, dan had je de eerste 9 wat langzamer gelopen ipv halsstarrig vasthouden aan wat je zou ‘moeten’ lopen, en waren de laatste 13,5 waarschijnlijk ook gewoon goed gegaan. Maar dat is achteraf, en dit lijkt me dus een goede les voor de toekomst! Forceren in een lange duurloop is overigens nooit goed, dan schiet de training zijn doel voorbij wat mij betreft.

  • Mee eens Marcel, waarschijnlijk heb ik me door de harde wind uit dat balans laten raken. De wind maakte het zwaar en dat gaf ik de schuld van het zwaar zijn. Mijn maag ja dat zullen we niet weten hoe dat was gegaan.

 2. Inderdaad luisteren naar je lichaam (en hartslag) en niet gaan forceren. De lange duurloop kan gerust op een tempo van 6 min/km en zo nodig nog iets langzamer. Versnellen kan altijd nog in het laatste deel als alles goed voelt. Ik zou me juist in éen van de doordeweekse trainingen op het marathontempo gaan richten. Moet goed gaan komen Mari, deze dagen horen er helaas bij.

 3. Ik vind het knap dat je de juiste keuze hebt gemaakt tijdens je loop. Juist omdat je zelf aangeeft dat je dat misschien niet altijd gedaan hebt in de voorbije weken. Je hebt een goede basis, het komt vast goed. Ik ben het eens met dat een schema een leidraad is en ik snap ook dat als je vorige keer door dit schema het prima haalde – dat je nu dit schema weer wilt gebruiken. Luister goed naar je zelf en laat anders iemand met kennis je schema aanpassen zodat het wel haalbaar is?

 4. Oei, als conditie en trainingsopbouw niet helemaal top zijn is het volgens mij des te belangrijker om je hartslag te volgen. Zo train je niet onder je kunnen maar als het goed is ook niet erover!
  Vind ikzelf ook nog wel eens lastig….wat in de kop zit zit niet in de kont…..maar toch proberen aan te passen! Je hartslag liegt niet en van een schema mag je best afwijken.
  Ik wens je nog mooie trainingen toe! Succes!

 5. Je zou kunnen overwegen om door te gaan met het trainen en op de dag zelf gaan voor finishen binnen de tijdslimiet (5.30 uur), ook al moet je wandelen. Dat is geen schande, maar gewoon een andere ervaring. Je verliest lezers op je blog, want er zijn er altijd die niet snappen dat het niet om je tijd gaat, maar om het streven jezelf te verbeteren. Verbetering kan ook zijn, begrip en compassie voor de langzame loper krijgen, door ertussen gelopen te hebben en samen de 42 km en 195 m gedaan te hebben op een snelheid die velen een “slakkengangetje” zouden noemen. Een goede tijd komt dan wel als je een betere voorbereiding hebt.

  Dat is één mogelijkheid; er zijn vele andere…

  • Ik heb vertrouwen Sonja, ben inderdaad positief ingesteld maar deze trainingen zitter er gewoon bij. Ik kan ze wel verzwijgen maar ze komen gewoon voor en niet alleen bij mij natuurlijk. Dank voor je berichtje, altijd leuk

 6. 1) Ik maak ook gebruik van een MyAsics schema en ik heb die training 1 keer gedaan, maar dat terugschakelen viel bij mij toen ook zo slecht dat ik die trainingen heb omgezet in duurloop. Hierbij hield ik een tempo aan wat het gemiddelde was van die twee blokken.
  2) Ik heb zaterdag dezelfde fout gemaakt als jou. Eerst 15km, langs een kanaal tegen de wind in met een te hoge hartslag, 15km terug wind mee, maar schade was al geleden, na 25km helemaal leeg. laatste 5km waren echt hel. Maar we blijven positief, over twee weken mag ik, en jij waarschijnlijk ook, weer een lange run doen en dan gaat het vast beter.

  • Let erop dat hoe je een training ervaart en wat het effect op je lichaam is twee verschillende zaken zijn. Die eerste 30 km in een marathonschema moet zwaar aanvoelen, vooral de laatste 10 km. Het is een soort van verkorte versie van een marathon. Punt is dat je ervan herstelt en sterker wordt. Over twee weken zal het vast beter gaan, omdat je weet hoe het voelt en dat je er rekening mee moet houden in de dag ervoor, erna en op de dag zelf. Je sociale leven gaat er zeker onder lijden, want het is eten, lopen, slapen en niet veel anders in dat weekend.

   • Hoe mijn schema is opgesteld wil het onder daad de marathon belasting evenaren, dat weet ik van de vorige keer dat ik ook met dit schema werkte. Maar mijn sociale leven gaat er zeer zeker niet onder lijden, dat is de reden dat ik ook maar 3 keer in de week train. Mijn sociale leven is belangrijker dan mijn hardloop leven

 7. Klinkt heel herkenbaar, jezelf forceren omdat het schema het zo vooropstelt en pas stoppen als je er bij wijze van spreken bij neervalt. Eind vorig jaar heb ik ook een keer zo’n training gehad. Krampen niet normaal en toen ik uiteindelijk besloot dat het beter was om de training te schorsen was het al zo erg dat ik ook nog min of meer ging hyperventileren. Toen ik thuiskwam schreeuwde ik bij hoog en bij laag dat ik nooit meer ging hardlopen, maar ja ik kan het niet laten en daar ben ik eigenlijk wel blij om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: