Spring naar inhoud

Je eerste Marathon? Hier zijn wat tips

Het Marathonseizoen is echt weer begonnen, het is aanstekelijk en besmettelijk. Ik zie weer veel mensen die opeens aankondigen hun eerste Marathon te gaan lopen. Als het woord Marathon ook al meerdere malen in jouw hoofd is opgepopt dan weet je waarschijnlijk al dat jij hem ook ooit wil lopen. Dingen die ik niet wist voor mijn eerste en nu wel zijn misschien leuk om te delen. Dingen die je misschien wel weet maar waar je uit spontaniteit niet aan denkt voor je inschrijft.

Marathon

Mijn Pré Marathon tips

1  Denk goed na in welk seizoen je die Marathon wil gaan lopen. Wil je een najaars Marathon, dan ben je in de zomer aan het trainen. Wil je een voorjaarsmarathon, dan train je dus in de winter. Houd daar rekening mee, je loopt of in de hitte of in de regen en kou.

2 – Denk niet dat doe ik wel even erbij, een Marathon training duurt ongeveer 3 maanden. Dat is een kwartaal, in dat kwartaal zul je veel lopen en er dingen voor moeten laten staan soms.

3 – Je haalt er uit wat je erin stopt. Ik train 3 keer in de week, dat is ongeveer het minimale voor een Marathon, verwacht met een beperkte training niet dat je toptijden gaat lopen. Dan zul je harder moeten trainen en al snel 4 keer in de week aan het lopen zijn.

4 – Als je alleen bent kun je lopen wat je wil maar ben je nu thuis met een partner en/of gezinnetje overleg dan. Het gaat je veel tijd kosten en jij en je partner moeten allebei concessies doen zeker in de laatste maand van de voorbereiding. Jij zult vroeger je bed uit moeten als je nog iets aan je dag met je gezin wilt hebben. Als je in de winter traint staat er meestal wat minder op de planning om te gaan doen in het weekend omdat het weer niet geweldig is. Train je in de zomer dan staat jou duurloop net gepland als de dierentuin een geweldige actie heeft waar iedereen naar toe wil. Allemaal op te lossen maar houd er rekening mee.

5 – Een Marathon lopen doe je niet zomaar, denk er ruim van te voren over na. Als je nu net 10 kilometer kan lopen is het niet heel slim om een Marathon later in dit jaar te plannen. Misschien ben jij die uitzondering die het zonder problemen zou kunnen maar over het algemeen heb je toch echt wat langer nodig om het verstandig te doen.

6 – Loop niet één halve marathon voordat je gaat denken aan een Marathon maar doe er een stuk of 4. Dan heb je die kilometers en wedstrijd ervaring goed in je benen.

7 – Informeer wat het kost, inschrijven voor de New York Marathon is supervet maar je bent wel 1500 euro verder als je thuis komt. In eigen land ben je uiteraard veel minder geld kwijt.

8 – Laat je niet opjutten maar besluit pas in te schrijven als jij er klaar voor bent en niet wanneer anderen zegen dat jij er klaar voor bent.

9 – Denk na waar je wil gaan lopen en of je dan eventueel een slaapplaats nodig hebt. Veel Marathons starten echt vroeg.

10 – Vanaf het moment dat je inschrijft wordt het spannend, geniet daarvan!

Een marathon lopen is bijzonder en zo ook de voorbereiding, het is niet alleen de wedstrijd maar ook de weg er naar toe!

Wil jij ooit een Marathon lopen?

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

19 gedachten over “Je eerste Marathon? Hier zijn wat tips Plaats een reactie

  1. Ooit, ooit ga ik de marathon van New York lopen (omdat ik denk ik maar 1 marathon loop doe ik gelijk een mooie ;)) maar dit jaar ga ik gewoon voor de halve van Amsterdam, rustig opbouwen 🙂 En gewoon lekker genieten! Dan kom ik veel verder dan dat ik voor een tijd ga.

  2. Goed lijstje met Tips Mari! Kan me er helemaal in vinden. En inderdaad: het trainen voor New York (in de zomer) was heel anders dan het trainen nu voor Rotterdam in de winter… persoonlijk vond ik zomertrainingen het prettigst 😉

  3. Nee, ik ga geen marathon lopen… Ik ga wel een halve proberen dit jaar. Proberen ook gewoon, want ik heb geen idee wat ik kan. 12 kan ik in ieder geval wel al en 1h 40min aan één stuk lopen ook (op een heeeeel laag tempo dan…). in april weet ik of ik 13,7km kan en dan ben ik op 2/3 dus dan weet ik al weer iets meer. Veel plezier weer met jouw marathon – gaat je vast lukken in een mooie tijd.

  4. Goeie tips

    Rotterdam is voor mij de marathon en die wil ik dan ook graag een keee doen maar eerst dit jaar weer lekker genieten en eerst meer halve marathons lopen

  5. Mooie tips hierboven en allemaal correct en waar. Nog 5 weken en Rotterdam wordt m’n eerste marathon. Spannend zeer zeker, maar na een mooie tijd verleden jaar op de halve in Eindhoven moeten we het toch eens een keer wagen. Heb er een goed trainingsschema voor gekregen zodat ik weet dat ik efficiënt aan het trainen ben. Dat geeft ook vertrouwen! Alleszins gaan we in de eerste marathon niet voor een toptijd maar om er vooral van te genieten…

  6. Heb vorig jaar mijn 1 e marathon gelopen in New York. Zowel de voorbereiding als de marathon zelf was helemaal top. Ben al in maart begonnen met de training. Was onervaren wat lopen betreft maar was wel fanatieke sporter. Met 3 keer trainen in de week en dan zo goed als 7 maand, is het me gelukt om de 1e in 4:19 te lopen. Was super trots op mij zelf. Ik heb alles wel samen met mijn vrouw gedaan, en dat maakt het wel des te leuker, omdat je alles met elkaar doet. Heb de smaak nu te pakken en 10 april doe ik weer mee in Rotterdam. Hoop dat ik dan de marathon in 3:59:59 kan lopen 😃😃. Maar das niet het belangrijkste. Lekker lopen, genieten van de stad en de mensen. Daar doe ik het voor.

  7. Eind mei wil ik de halve marathon van Leiden gaan lopen (als mijn knie niet al te erg tegen gaat werken). Gelukkig kan ik mijn inschrijving tot op de dag zelf nog omzetten naar de 10km, wat ik liever niet doe natuurlijk! Handige tips 👍🏼

  8. Een jaar geleden begonnen met trainen toen ik nog 110 kilo woog en nooit meer dan 2 meter hard liep. Nu 30 kilo afgevallen en 3 keer per week 21km hard lopen. Ondertussen de Strongmanrun en diverse 10K lopen gedaan. Heb mezelf ingeschreven voor de marathon van Rotterdam begin april 2017. Als ik hem uitloop is mijn doel gehaald!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: