Spring naar inhoud

Ik doe het niet meer Dé Marathon!

Nou niet in het voorjaar dan! Het trainen voor Rotterdam gebeurt in een te saai seizoen. Voor de Marathon van Amsterdam Trainde ik in de zomer en dan is de natuur prachtig en de temperatuur zo dat mijn lijf gewoon beter presteert.

duurloop marathon training

Nu in de aanloop naar Rotterdam heb ik denk ik 40% in de regen gelopen, 30 procent in het donker en de rest in de regen en in het donker. Tenminste zo speelt het zich in mijn hoofd af. Helemaal waar is het niet want ik heb ook wel in het licht gelopen zonder regen, maar dan wel in de kou. Al met al denk ik nu dat ik als ik ooit nog inschrijf voor een Marathon deze anders plan. Maar eerst Rotterdam dus maar eens uitlopen en hoe was mijn afgelopen trainingsweek.

Mijn trainingsweek zou 3 trainingen bevatten, een op woensdag, donderdag en uiteraard zondag de lange duurloop van 27 kilometer.

Op maandag ging ik naar Utrecht om de nieuwe Asics FuzeX collectie te testen samen met GabyAndreaStaceySophieJessica en Hayco van Gearlimits. Leuke extra training, niet zo zeer hardlopen maar toch echt wel spierpijn gehad. Op dinsdag rust maar wel wat corestability oefeningen gedaan. Normaal ben ik hier niet zo mee bezig maar het heeft gewoon effect en ik wil er profijt van hebben in Rotterdam.

Op woensdag stond er 5 kilometer joggen op het schema, maar ja woensdag avond is Running Junkies avond dus rende ik 10 kilometer op een iets hoger tempo dan joggen. Op donderdagavond kon ik thuis niet weg, dus de geplande training verschoof naar vrijdag. Omdat ik woensdag langer had gelopen hoefde ik vandaag wat niet zo lang (tenminste dat is dan mijn logica). Ik ben naar de atletiek baan gerend en daar heb ik met de aanwezige Junkies een stukje training mee gedaan. 2 x 1000 en dan op een stevig tempo, mijn tweede 1000 kwam onder de 4 minuten uit wat voor mij echt aan de bak is. Daarna weer naar huis gerend. Dit voelde ik uiteraard de dag erna en was ook eigenlijk een te intensieve training voor in het schema.

Zondag dan de lange duurloop van 27 kilometer en ik had er zin in en vertrok om 9:15 ongeveer. Toch zijn de routes in dit seizoen minder mooi, bijna saai soms. In de zomer vind ik het heerlijk om lange stukken langs een rivier of kanaal te rennen en los te gaan met mijn gedachten, in dit grijze weer moet ik er niet aan denken en kies voor routes die ik al ken. Mijn vorige Marathon training liep ik deze routes ook door dezelfde dorpjes op dezelfde tijdstippen alleen vlogen er toen vogels en waren de bomen groen. Nu zit er geen blad aan de bomen en de natuur is net zo grijs als de lucht. Kale bomen kale struiken. Als je moet plassen onderweg kun je zo goed NIET verstopt in de struiken staan want je bent nog net zo goed zichtbaar als toen je niet in de struiken stond door het gebrek aan bladeren.

Op 15 kilometer begon trouwens mijn buik weer lekker te vervelen, dat lijkt wel standaard op het moment. Op een kilometer of twintig had ik dus heel veel meer struiken nodig om even achter te verdwijnen en ik was voorbereid met toilet papier in mijn rugzak. Opluchting en door.. Het uitgestippelde rondje was bij nader inzien net wat korter dan de 27 kilometer en ik hield het na 25 kilometer dan ook voor gezien. Mijn benen waren ondertussen zwaar en ik had zoveel honger dat het spreekwoordelijke paard er wel in zou gaan. Dat werd in het echt gewoon een lekker soepje en worstenbroodjes. De training van gisteren was bikkelen en genieten deed ik zeker niet de hele 25 kilometer. Met nog twee lange duurlopen in het vooruitzicht hoop ik op zon om de training net wat meer glans te geven.

Trainen in de winter voor een Marathon, nee niet mijn voorkeur weet ik nu.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

26 gedachten over “Ik doe het niet meer Dé Marathon! Plaats een reactie

 1. Herkenbaar! In de zomer kun je een lange duurloop ook nog doen om 8 uur ’s avonds en lekker om je heen kijken. Ach, na Rotterdam kun je door voor Amsterdam in oktober!

 2. Je moet gewoon samen met mensen je duurlopen doen, dat helpt: echt! Ik herken alles dat je schrijft maar als je afspreekt met anderen, wordt alles gezelliger 🙂

 3. Zo herkenbaar, ik train voor de marathon in Hamburg op 17 April. Ik moet wel iets vaker op pas want met 3 x week red ik het gewoon niet maar ik vind het deze winter ook minder met al die grijze saaie nattigheid. Succes in Rotterdam.

 4. Ik respecteer je besluit, maar ben het oneens met je redenering. Volgens mij ben je begonnen met een trainingsachterstand, overgewicht en ziekte. Om het nog toch te halen had je bergen moeten verzetten, je maximaal moeten inspannen, ook al had dat betekent dat je niks in je blog had geschreven (want ook dat kost tijd; dat weet ik uit eigen ervaring).

  Zet nu de marathon even uit je hoofd, ook die in Amsterdam. Ga leuke dingen doen. De marathon is geen heilige afstand, het is een afstand. Het bijzondere van de marathon is ervoor trainen, zodat je zonder al te veel problemen de afstand kunt afleggen, noch blessures en dergelijke oploopt in de voorbereiding. Vanwege dat laatste moet je in goede conditie zijn. Het heeft niks te maken met het jaargetijde en alles met eerlijk naar jezelf toe zijn. Zodra je weer in goede conditie bent en op gezond gewicht kun je weer denken aan je volgende marathon; niet eerder.

  Sorry als dit hard over kwam, maar ik vond dat je het nodig had.

  • Dank voor je bericht Renee en ja ik ben niet zo in vorm als in Amsterdam maar het stuk over lopen in dit seizoen gaat echt over het lopen in dit seizoen. Daar heb ik last van niet van het feit dat ik nog niet zo in vorm ben als bij mijn laatste voorbereiding. Dat is nu eenmaal zo en daar ben ik me van bewust. Bloggen kost tijd maar ik blog alleen als ik er zin in heb omdat ik het dus zo leuk vind. Ik ben nog nooit niet gaan lopen omdat ik “moest” bloggen. Een volgende marathon staat er helemaal nog niet op mijn lijstje en wie weet komt die ook wel nooit, wat jij zegt het is niks heiligs. Komt goed Rene, dankjewel voor je goedbedoelde advies.

 5. Herkenbaar. Ik ben de afgelopen maand ook net iets te vaak drijfnat en verkleumd thuisgekomen. De lol gaat er af op die manier. Maar gelukkig wordt het nu elke week lichter, warmer en beter. Ik loop die marathon pas op 22 mei in Leiden.

 6. Ik denk steeds, ben je december vergeten? Ik liep op 30 december met korte mouwen, maar ik denk dat jij toen rond je operatie zat, of niet? Ik hoop dat we dan nu wat mooie dagen krijgen, want hoewel ik in de regen ook prima loop, is het zonnetje wel net aantrekkelijker. Zeker nu de knoppen weer aan de bomen komen. In dat opzicht is rennen in de winter weer wel leuk, je ziet de natuur weer ontwaken 🙂 Succes met de laatste loodjes voor Rotterdam! Gaat je lukken!

 7. Heel herkenbaar. Ik vind het lopen/trainen nu ook niet echt geweldig, op enkele dagen na. Liever loop ik als het wat langer licht is. Is voor mij een stuk gezelliger 🙂

 8. haha worstenbroodjes? echt. nou als het maar lekker smaakte. zo te lezen zit het je niet allemaal mee. ik ben ook wel klaar met dit saaie weer en daarom heb ik een abonnement afgesloten in de sportschool zodat ik daar kan hardlopen en kan trainen. ik moet zeggen dat op de hardloopband echt onwijs saai is, maar trainen is trainen en heb ik altijd wel een voldaan gevoel als ik weer braaf mijn training heb gedaan. heb jij dat ook nog wel? een voldaan gevoel na afloop? in ieder geval succes verder met je wedstrijd straks.

  • Hey Roswitha, ja hoor echt wel een voldaan gevoel en het is zeker niet negatief bedoeld het stuk. Ben gewoon wat klaar met het saaie weer en afgelopen zondag viel het gewoon niet mee. Ook die runs zitten er tussen. De andere keren die week waren heerlijk, ook vanavond ga ik weer rennen en weet nu al dat ik daarvan geniet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: