Spring naar inhoud

Waarom is hardlopen dan zo fijn?

Vandaag betrap ik mezelf op de vraag waarom loop ik eigenlijk.
Waarom lopen jullie eigenlijk. Iedereen waar we tegen zeggen “ik ga zo 20 kilometer hardlopen” die kijkt je vervolgens aan en denkt huh mafkees.

Dus waarom doen we het dan toch. Toen ik begon was het echt niet fijn iedere keer, sterker nog maanden was het niet fijn. Toch komt er iets los in je wat het dan toch fijn maakt, het fijne gevoel wint het van pijntjes, ademhalingsproblemen, en andere kwalen.

endorfine rocker naar runner

Het fijne gevoel komt door de Endorfine die loskomt als je hardloopt. Dezelfde endorfine die wordt gemaakt als er nicotine bij de receptoren in de hersenen komen. Dezelfde endorfine die mij heeft laten denken voor 32 jaar dat roken lekker is. Roken was echt een verslaving waar ik niet vanaf kon komen na ontelbare pogingen ging ik toch iedere keer voor de bijl. Nu zorgt deze endorfine voor een verslaving waar ik zelfs geen stop poging aan ga wagen. Hardlopen is een serieuze verslaving en ik ben hooked tot op het bot.

Ik wordt al bijna “high” van het idee dat ik straks weer mag rennen. Als ik dan weer terug ben, dan denk ik echt ik wil weer en meer en verder..

Nike heeft er een mooi filmpje van gemaakt.

Endorfine Rules!!

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

5 gedachten over “Waarom is hardlopen dan zo fijn? Plaats een reactie

  1. Leuk filmpje van Nike. Ik heb ook lang gerookt, ben er nu ruim 2 jaar vanaf. Maar heb er nog steeds veel hinder van als ik hardloop. Stom dat je je longen zo kan verprutsen door roken. Heb jij er nog last van? (Gelukkig hebben we nu een betere verslaving gevonden, hihi)

  2. Sporten is de beste verslaving die er is. En hardlopen is zo mooi omdat dat zowel in teamverband als in je eentje kan. Lekker wegdromen tijdens een lange of korte langzame loop. Het continue verder of sneller willen, of zelfs “kan ik sneller bij diezelfde hele lage hartslag”. In het begin is het aan de ene kant afzien. Niet meer dan 2 keer per week kunnen trainen om je pezen niet over te belasten, en het blijft oppassen wat je met je lichaam doet. Aan de andere kant dat heerlijke gevoel als je weer thuis bent en de volgende dag eigenlijk gelijk weer wilt gaan. Zelfs als je kapot bent gegaan.

  3. Ook hier een ex-roker: bijna een jaar nu (21/04) en zonder problemen! Alleen daarom ben ik al dankbaar dat ik ben gaan hardlopen! En verder: het genieten van de natuur / leuke stukken stad / nieuwe plaatsen die ik nog niet ken / nieuwe loopvrienden / de lange duurlopen om te kijken tot waar het lekker voelt / intervals om te haten en daarna direct van te houden / de zoveelste tight kopen omdat hij zo mooi is / gezonder gaan leven niet omdat t moet maar omdat het vanzelf gaat …. en zo kan ik nog wel even doorgaan…. Zie ik je in Rotterdam Mari? I hope so! En anders toch zeker wel erna he?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: