Spring naar inhoud

TomTom Runner 2 Cardio + Music

Het is een hele mond vol voor een sporthorloge, de TomTom Runner 2 Cardio + Music. Maar wat kun je er allemaal mee? Sinds december loop ik met dit horloge en het is tijd om de balans op te maken, wat kan hij en hoe bevalt hij.

tomtom mari durieux

De TomTom Runner 2 Cardio + Music is de volledige naam omdat TomTom de horloges opdeelt in de capaciteiten. De Runner 2 is het instap model met GPS en alle real-time loopinformatie en kost 149,- euro. Dat hij runner heet is wat vreemd want het is wel echt een multisport horloge, dat houd in dat er instellingen zijn voor diversen sporten. hardlopen, fietsen, zwemmen (ja hij is waterdicht) en nog meer sporten. Sterk punt is dat het horloge ook gewoon op de loopband gebruikt kan worden zonder een losse sensor op je schoen. De Modellen lopen in prijs op gelijk met hun functies, wil je een hartslagfunctie erbij dan betaal je 199,- euro. De hartslag gebeurd bij TomTom met licht op je pols en dat is inmiddels een beproefde methode die niet of nauwelijks afwijkt van een borstband hartslag meeting. Ik vind het in ieder geval ideaal omdat ik een borstband maar vervelend vind. Het horloge wat ik heb is het parade paardje van TomTom en heeft het hele pakket aan boord, GPS, ingebouwde hartslagmeter, en 3 gigabyte ruimte om muziek op te plaatsen en als laatste een Bluetooth headset om je muziek te luisteren. Voor al deze opties betaal je 299,- euro.

tomtom 02mari durieux

Het horloge heeft een uiterst simpele bediening door middel van één grote knop waarmee je door alle overzichtelijke menu’s navigeert. Daar is niets mis mee dat hebben ze goed voor elkaar. Je zult wel even moeten wennen aan het stoppen van een activiteit, je moet links op de knop drukken om te pauzeren maar als je hier te enthousiast in bent heb je twee keer gedrukt en heb je de activiteit beëindigt. Dat kan wel jammer zijn als je net met een marathon bezig bent en je het horloge even op pauze wil zetten tijdens een sanitaire stop. De TomTom heeft geen automatische pauze functie.

De info die je tijdens een hardlooprondje kunt bekijken is best veel en daarvoor hoef je alleen maar naar beneden te scrollen om ze allemaal te zien. Tempo, gemiddeld tempo, snelheid, gemiddelde snelheid, hartslag en zo nog een aantal functies zoals afstand en calorieën. Voor alles info moet je dus heel wat scholen. Toch blijft hier ook de gebruiksvriendelijkheid bovenaan staan. Het horloge zit bij mij fijn om de pols en ik heb hem ook hele dagen om gehad als gewoon horloge. Als je hem toch de hele dag om hebt kun je ook de activity tracker aanzetten, die stappen, tijd, calorieën of een afstand meet. Dit kun je per dag zien maar ook per week. Een leuk extra functie op je horloge. Als je klaar bent met je activiteit kun je het horloge koppelen via bluetooth en je telefoon om alle data te zien. De Data kan ook automatisch door worden gezet naar Strava, Nike+ en zo nog wat diensten. Op de TomTom website zie je meteen je eigen training volledig in beeld.

TomTom kopeling

En dan nu de Muziek functie met de headset van TomTom. Als je al een Bluetooth headset bezit kun je deze waarschijnlijk gewoon koppelen aan de TomTom, dit kun je nakijken op de website van TomTom. Muziek op je TomTom zetten is niet heel erg ingewikkeld op het moment dat je het horloge aan je computer koppelt scant hij (in mijn geval) iTunes en ziet welke afspeellijsten ik heb staan. Deze zijn dan te uploaden naar de TomTom. De 3 gigabyte kan gebruikt worden om ongeveer 500 nummers te plaatsen op je horloge.

TomTom uploaden mari durieux

De Headset van TomTom zelf is er een van je houd ervan of je haat hem. Er is in ieder geval goed gekeken naar de professionele in-ears uit de muzikanten branche. De draad loopt achter langs je hoofd over je oren en dan je oorschelp in. Hij zit fijn of hij zit niet fijn daar zit niks tussen. Ik weet van een aantal mensen dat ze hem niet fijn vinden maar dat zijn dan ook mensen waarbij de standaard apple koptelefoon in hun oren blijft zitten. Die vallen bij mij er na twee stappen al uit en de TomTom niet. Ik vind de TomTom headset heel erg prettig zitten, comfortabel en stevig. Let wel dit is echt heel erg persoonlijk en zegt niets hoe dat hij bij jou zal zitten. De Kwaliteit van het geluid is afhankelijk van de kwaliteit die je op het horloge zet, heb je een afspeellijst van allemaal lage kwaliteit audio dan zal dat niet beter worden door de headset. Rubbish in rubbish out is in dit geval zeker waar. De headset zelf is ook te koppelen aan bijvoorbeeld je telefoon als je bijvoorbeeld naar de radio wil luisteren of een streaming dienst als Spotify.

TomTom Oor

Pluspunten
Wat ik echt pluspunten vind is hoe de TomTom om je pols zit, erg comfortabel en oogt niet erg lomp. De GPS is razendsnel gevonden en accuraat. Wat leuk is dat je andere kleur bandjes kunt kopen zodat je hem meer persoonlijk kunt maken. Pluspunt is ook zeker de gebruiksvriendelijkheid van de navigatie door de menu’s. De headset zit erg prettig en valt niet uit (bij mij in ieder geval). Duidelijk helder display wat goed af te lezen is.

Minpunten
Tijdens het sporten zijn er veel velden waar je doorheen kan scrollen en die kun je niet personaliseren. Ikzelf vind het niet interessant om te zien hoeveel calorieën ik verbrand, toch moet je door al die menu’s heen scrollen. Als je muziek luistert via je horloge is deze alleen te bedienen via de headset en niet via het horloge, de headset is met handschoenen aan lastig te bedienen. De trainingsinstructies die je in je headset doorkrijgt zijn niet helemaal duidelijk en dit is niet goed terug te vinden in de gebruikshandleiding of online. Het is niet mogelijk om uitgebreide trainingen te uploaden naar het horloge.

Conclusie
De TomTom Runner 2 Cardio + Music is een prima horloge voor hardlopen en waarschijnlijk ook voor andere sporten, die andere sporten heb ik echter niet uitgeprobeerd. De navigatie is een pluspunt en het display is helder en overzichtelijk. Ikzelf ben erg te spreken over de muziekfunctie en maak er ook vaak gebruik van, het gaat echter wel ten koste van je batterij duur. De prijs voor de muziekfunctie daar moet je zelf over nadenken of je dit geld het waard vind, was je altijd al met muziek aan het lopen vanaf je telefoon dan kun je het overdenken om de TomTom zonder muziek functie te kopen. De Runner 2 Cardio is dan de optie die je zeer zeker kunt overwegen omdat je daarmee een heel erg kompleet sporthorloge hebt. De koppeling met andere diensten zoals Strava is zeker een pluspunt. TomTom heeft voor dit horloge de prestigieuze ISPA award gewonnen voor product van het jaar, stiekem is dat natuurlijk heel erg cool omdat TomTom echt een Nederlands bedrijf is.

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “TomTom Runner 2 Cardio + Music Plaats een reactie

  1. Ik heb laatst de gewone gekocht zonder hartslag, maar met band. Ik moet even wachten tot die binnen komt maar ik denk dat het een verschil is met mijn Nike horloge

      • Ja klopt! Hij doet er bij mij soms lang over!! Maar Nike is een prima horloge voor een beginner! Ik merk dat ik nu gewoon naar “wat meer” verlang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: