Het harder lopen plan
Kort geleden schreef ik al dat ik een luie hardloper ben geworden. Dat voel ik als ik weer eens wat harder wil gaan, dat hou ik niet heel erg lang vol.
Gisteren ben ik met de Running Junkies weer eens met de snellere groep meegegaan. Met de Junkies lopen we altijd in twee groepen in Den Bosch één snelle groep en een minder snelle groep. De snelle gaat niet belachelijk hard maar loopt tussen de 10 en 12 kilometer per uur. De laatste maanden liep ik met de minder snelle groep mee die net onder de 10 kilometer per uur loopt, dat paste op dat moment beter in mijn schema. Gisteren dus eindelijk weer eens met de snellere groep meegegaan en dat was gelukkig weer goed vol te houden. Tegen het einde van de ruim 10 kilometer voelde ik wel mijn knie weer wat pijn doen, dat is dus wel een punt waar ik rekening mee moet houden.
Het plan om mijn snelheid terug te krijgen is simpel maar doeltreffend denk ik. Ik loop nog steeds drie keer in de week en dat blijf ik doen. Ik ga wat minder kilometers maken, voor de laatste Marathon liep ik vooral meer en langzamer. Op zondag ga ik voor een duurloopje waarvan ik de afstand dan onderweg bepaal, op woensdag met de Junkies weer de snelle groep mee pakken voor de standaard 10 kilometer. De vrijdag ga ik dan voor een kortere afstand van ongeveer 5 kilometer, tijdens die 5 kilometer ga ik fartlek oefeningen doen.
Fartlek
Wat is fartlek? Dat is niet onderweg farten, al scheten latend hopen dat je daardoor sneller bent. Nee dat is het niet, fartlek is Zweeds voor snelheidsspel. Je gaat na een beetje warmlopen gebruik maken van de omgeving waar je loopt en kiest objecten die je volgende doel worden. Bijvoorbeeld de lantaarnpalen langs de weg, je verhoogd je tempo tot aan de volgende lantaarnpaal en naar weer de volgende ga je joggen. Ook stoplichten zijn goede fartlek impulsen, stop gewoon en ga niet zoals normaal door rood. Stop en neem die rust, je hartslag gaat omlaag en je kunt weer op hoog tempo door naar het volgende doel (stoplicht, kruising). In tegenstelling tot interval trainingen zijn de afstanden waar je harder gaat lopen korter, in een interval zijn de tijden zeker in een piramide training langer. Als je gebruik maakt van fartlek hoef je dus ook niet steeds op je horloge te kijken maar loop je veel meer op gevoel. Geen stress van de interval maar de ontspanning van je omgeving. Uiteindelijk krijg je op een speelse manier weer een betere conditie en meer snelheid.
Op deze manier wil ik met veel plezier want dat blijft het belangrijkste, de snelheid weer verantwoord terug krijgen. Langere afstanden (Marathon) ga ik voorlopig niet doen dus de focus komt wat meer op kort en sneller.
Keep on running in a free world
P.s. volg je mij al op Facebook, binnenkort weer een leuke weggeef actie daar
Categorieën
Hoi Mari,
Wat een goed idee zo’n natuurlijke interval training. Zeker na een tijdje trainen ben ik wel een beetje klaar met op een vast tempo stoempen van grote hoeveelheden km’s. Eindelijk iemand die ook snel en kort wil gaan 😉
Bas
Op woensdag kunnen we natuurlijk ook gewoon versnellen en dan weer wachten op de rest. Kun je meteen foto’s maken 😉
Hoi Mari, goed om te lezen dat je duidelijke keuzes maakt en afwisselend met de langzame groep cq snelle groep loopt. En dan is het een extra stimulans als het je goed afgaat. Fartlex nooit zo goed begrepen maar nu wel want onbewust doe ik dit dus al tijdens een training. Ik loop de korte trainingen in de wijk langs een stukje provinciale weg over het fietspad en neem dan de lantaarnpalen en stoplichten als ijkpunt. Wat je schrijft snelle tempo’s en gas terugnemen heeft tot resultaat dat mijn gemiddelde snelheid mij behoorlijk goed afgaat en het tempo omhoog gaat. Dat hou ik er dus maar in voor mijzelf en zeg fijn weekend.
Dankjewel wel voor je bericht Benno, altijd leuk om te lezen hoe een andere loper het ervaart!
Goed plan. Je kan het!
Thanks Michiel