Spring naar inhoud

Het voor- én nadeel van een hardloopschema

Ik ben zelf ooit begonnen met hardlopen zonder schema, dat ging al snel fout omdat ik geblesseerd raakte. Dus daarna ben ik met een schema aan de gang gegaan wat ervoor zorgde dat ik verantwoord mijn afstand opbouwde.

schema

In mijn directe omgeving zijn er wat mensen gestart met een 5 kilometer hardloopschema en nu ik zelf wat meer weet van hardlopen kan ik dat van een afstand op een andere manier bekijken. Wat me opvalt in dat schema van 5 weken is dat je helemaal nog niet kunt bepalen of je hardlopen leuk vind. Als ik aan ze vraag en vinden jullie het leuk, kunnen ze daar eigenlijk nog niet echt een antwoord op geven. Het is nu vooral je schema afwerken wat vaak bestaat uit een paar minuten hardlopen en meteen een paar minuten wandelen.

Pas na 5 weken loop je voor het eerst die 5 kilometer, daarvoor loop je alleen maar korte stukjes en wandel je tussendoor. Als je geluk hebt doe je het met iemand samen om het wat gezelliger te maken maar als je het alleen doet is het gewoon volhouden. De bekende Runners High gaat in dit schema echt niet voorkomen. Natuurlijk voel je jezelf wel goed want je bent begonnen met hardlopen en als je thuis komt voel je aan je spieren dat je hebt gesport. Maar of je hardlopen leuk vind is helemaal nog niet te zeggen, het schema is bedoeld om je te leren hardlopen. Als buitenstaander denk je natuurlijk hoe moeilijk kan dat hardlopen nu eigenlijk zijn, je zet de ene voet voor de andere op een hoog tempo en je loopt hard.

Ja dat werkt vaak voor jonge mensen rond de 16 jaar, die gaan als een speer en rennen 10 kilometer zonder ooit getraind te hebben. De meeste mensen die ik ken en ik denk de meeste mensen die mijn verhalen lezen zijn wat ouder en hebben baat bij een goed en verantwoord schema. Dat is dus het voordeel van een schema, je leert verantwoord hardlopen met een goede opbouw in spierbelasting en conditie. Het grote nadeel is dat je pas na 5 weken kunt inschatten of je het nu wel echt leuk vind.

Als je met hardlopen begint heb je even geduld nodig maar een paar weken later wordt dat geduld bij je eerste runner’s high dik beloond. Geloof me hardlopen is echt leuk als je even volhoud.

Keep on running in a free world

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

8 gedachten over “Het voor- én nadeel van een hardloopschema Plaats een reactie

  1. Het duurde bij mij ook een half jaar voordat ik het echt leuk vond….voor die tijd was het inderdaad gewoon “verplicht” mijn schema’s volgen. Nu zou ik het niet willen missen…een levensbehoefte.

  2. Heel herkenbaar want ooit begonnen zonder schema te lopen en was snel over en uit door blessure. In 2013 nieuwe poging en met een 5km schema gaan trainen en kan nu niet meer zonder een schema. Het is voor mij een houvast om een doel te bereiken en ik kan ook niet meer zonder het hardlopen. Het is verslavend en een uitlaatklep om negatieve gedachten eruit te lopen en positieve energie eruit te halen.

  3. Ik haatte het, totdat ik een paar jaar terug ‘out of the blue’ 5 kilometer rende. Mijn mede-runner zei toen dat ik beter kon stoppen maar anders was ik die eerste keer nog verder gegaan. Ik heb dus nooit met een schema opgebouwd maar ben het hartstikke met jouw verhaal eens. Toch zie ik wel dat de meeste mensen er vanaf het begin OF lol in hebben OF ze lopen tegen heug en meug…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: