Spring naar inhoud

Conditie opbouw, lopen met lage hartslag

De laatste weken ben ik wat gerichter aan het lopen. Ik bedoel dan niet gerichter in een richting of locatie maar gerichter om weer wat sneller te worden.

mari_durieux_

Ongeveer een jaar geleden liep ik 10 kilometer in 46 minuten en 12 seconden, dat haal ik nu echt niet. Maar de laatste weken ben ik wel aan het werken om het tempo er weer in te krijgen en ik begin aan alles te voelen dat het goed komt. Ik kan echt weer hoge snelheden (voor mijn doen) halen, nu zorgen dat ik dat weer langer vol kan houden. Deze maand heb ik twee 10 kilometer wedstrijdjes staan waarvan ik er maar op één vol gas wil geven. Tussen de twee zitten maar 5 dagen dus allebei vol gas lijkt me onverstandig gezien ik best wel wat herstel tijd nodig heb. De tweede wedstrijd (De Omloop van Empel) wil ik dus wel vol gas gaan en kijken wat de tijd gaat worden. Het gaat zeker nog geen pr worden maar ik wil wel zien hoe het met de progressie staat.

Ik loop zoals altijd 3 keer in de week en mijn lange duurloop doe ik dan op een lage hartslag. Mijn TomTom Horloge stel ik zo in dat ik in zone 3 wil lopen en als ik daar dan boven of beneden loop krijg ik een signaal van het horloge. Ideaal maar wel moeilijk. Met een lagere hartslag dan normaal loop je uiteraard langzamer en gek genoeg is dat heel vermoeiend. Als je dit een hele tijd doet zul je zien dat je hartslag naar beneden gaat en je dus op dezelfde hartslag meer inspanning kunt leveren. Als je dit door vertaalt naar een hogere hartslag zul je dus uiteindelijk sneller kunnen lopen dan voorheen. Je maximale hartslag kan meer inspanning aan door deze manier van trainen.

Volgende maand wil ik dan in Amsterdam tijden de Brooks 10K run wel een serieuze aanval op mijn pr doen. Misschien is dat nog te vroeg maar wie niet waagt….

Train jij op hartslag?

P.s. je kunt nog mee doen met de winactie voor het te leuke boekje Fun to Run, klik hier.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

7 gedachten over “Conditie opbouw, lopen met lage hartslag Plaats een reactie

  1. Hey Mari,

    Leuk om te lezen. Ik herken het wel. Ik train ook op hartslag en ik heb bijna een jaar in hele lage hartslag gelopen, zone 2 vooral. Indd kan dat vermoeiend zijn. Ik heb toen alleen maar 5km wedstrijdjes gedaan om te gaan uitbreiden naar een 10km die ik een paar weken terug weer na lange tijd heb gelopen. Uiteindelijk staat er ook weer een halve marathon op het programma. Ik moest ook even wennen in het begin, maar uiteindelijk boekt het veel progressie. Succes met trainen, en misschien zie ik je wel bij de Brooks 10k!

  2. Loop op minimaal 1 x per week op hartslag. Ook met de TomTom, zone 3 conditie. Zeker lastig maar het gaat me steeds beter af.
    Alleen de aan de snelheid merk ik nog steeds niet. 😉

    • Goed bezig Kees, ik train ook nog één keer interval of fartlek om de snelheid erin te krijgen. Plus één keer in de week een 10 kilometer op uitdagend tempo. Die combinatie moet het gaan doen om sneller te worden

  3. Ik heb het nog nooit gedaan..op hartslag trainen, maar als ik eenmaal een horloge heb..ga ik dat zeker proberen. (even uitzoeken wat ik precies wil en met welke hartslag)

  4. Ook hier sinds kort op hartslag. Het is even wennen. Door het langzamer lopen dat wat comfortabel aanvoelt wordt je er moe van. Raar maar waar. Bijkomend voordeel voor mij is dat het lage tempo minder belastend is voor pezen en spieren. Terugkomend van een blessure is dat niet verkeerd natuurlijk. Uiteindelijk doel is een mooie tijd in Berlijn eind september.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: