Spring naar inhoud

Nederlands tintje bij Asics Beat The Sun

Misschien hebben jullie het niet meegekregen maar ik heb het via de website “live” gevold. Asics Beat The Sun, een race rond de Mont Blanc in barre omstandigheden tegen de Klok. Dit jaar konden er ook recreanten op in schrijven en Chris was de gelukkige die in team Europe North van start mocht gaan. Ook Erlinde mocht mee als reserve en of ze uiteindelijk heeft gelopen kun je in haar eigen verslag hier lezen.

Keep track maakte het volgende verslag en stuurde prachtige foto’s door.

Yes we did it: Team Europe North ‘Beat the Sun’
Op dinsdag 21 juni 2016 vochten acht estafetteteams van over de hele wereld zich een baan rondom de Mont Blanc. Zes van de acht teams waren te laat: zij wisten de 140.1 km en 9.668 hoogtemeters niet binnen 15 uur, 41 minuten en 35 seconden af te leggen. Erben Wennemars en Chris Berendse streden in Team Europe North: het winnende team.

Chris: ‘Beat the Sun was voor mij 25% fysiek en 75% mentaal. Op de top van een van de bergen dacht ik: is dit nu een droom of nachtmerrie?’

ASICS’ Beat the Sun is een unieke estafetterace met in elk team drie expert en drie amateur lopers. De race speelt zich af op zeer technische trails met zwaar klim- en afdaalwerk op en rondom de Mont Blanc. Beat the Sun doorkruist Frankrijk, Italië en Zwitserland. Met een totaal van 9.668 hoogtemeters – vergelijkbaar met de Mount Everest – is het met recht de zwaarste uitdaging in de natuur.

beatthesun

Absolute winnaars
Tijdens de 3e editie van dit spectaculaire event wisten maar twee teams het traject af te leggen tussen zonsopgang om 05.44 en zonsondergang om 21.25: Team Europe North en Team Europe South. Waarbij wij, Team Europe North, de absolute winnaars waren.

Erben Wennemars liep samen met Jonas Buud (Zweden) het 3e traject: een klim van 1.280 meter (startend op 2.600 m) over een afstand van 17,1 km. Vanaf dit moment was Team Europe North koploper. Later in de race liep hij nog eens op een hoogte van 7.540 een afstand van 14,7 km.

Chris Berendse (23 jaar) de Nederlandse amateurloper, geselecteerd uit duizenden aanmeldingen. Hij nam als eerst het 5e traject voor zijn rekening. Op een hoogte van 4.250 klom hij nog eens 970 meter over een afstand van 10,2 km. ‘Als voorbereiding volgde ik een speciaal trainingsprogramma om Beat the Sun te overleven. Maar in Nederland zijn nu eenmaal geen bergen. De race was behalve een bizar mooie ervaring soms ook bizar zwaar en pijnlijk. Ik ben dan ook extra trots op mezelf en ons team.’

Chris liep ook het 11e traject: ‘Er kwam geen einde aan de klim door modder en sneeuw. Maar we waren koploper en die 1e plaats wilde ik onder geen voorwaarde afstaan. Gelukkig hoorde ik bijna boven een menigte juichen en zag ik een paraglider, dat gaf weer een energie boost.’

beatthesun)2

Gezekerd ‘hard’lopen 
Het terrein is extreem gemixt van een verticale wegrace tot en met een adembenemende klim en downhill uitdaging. Voor de oversteek over de besneeuwde piek van Fenêtre de L’Arpette op meer dan 2.600 meter, werden de atleten voor hun veiligheid zelfs gezekerd met touwen.

Kniehoge sneeuw 
Dit jaar deed Moeder Natuur er nog een uitdaging bovenop: gietende regen, harde wind en kniehoge sneeuw. Door de extreme weersomstandigheden heeft de wedstrijdorganisatie last minute zelfs een deel van het parcours aangepast.

Fysiek & mentaal maximaal 
De Teams Africa, East Asia en Oceania-Pacific wisten enkele wisselpunten niet op tijd te bereiken. Maar ondanks ze niet meer officieel mee mochten strijden voor Beat the Sun, volbrachten ook zij het hele traject. Na maanden van voorbereiding gaan de atleten zowel fysiek als mentaal tot het uiterste.

Categorieën

Hardlopen

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

2 gedachten over “Nederlands tintje bij Asics Beat The Sun Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: