Spring naar inhoud

Getest: Puma Ignite Dual

Als ik schoenen test dan doe ik dat nooit even vlug tussendoor maar zorgvuldig. Deze schoenen werden net voor de Olypmische Spelen geïntroduceerd. Nu een paar maanden later ben ik klaar met testen en schrijf hieronder mijn bevindingen.

puma-dual-ignite-new

In augustus werden de schoenen bezorgd met de post en ik was door de pasvorm enigszins verrast. De Puma Ingnite Dual valt net wat anders dan de meeste schoenen waar ik ervaring mee heb. Ze lijken smaller en langer, voor mijn gevoel had ik in de breedte een maatje groter nodig en in de lengte een maatje kleiner. Dit terwijl ik met hardloopschoenen meestal met een maatje groter de juiste maat heb gevonden.

Puma zegt zelf over de schoen: De Ignite Dual is ontworpen om ultieme flexibiliteit en demping. De middenzool is gemaakt van Ignite Foam, dat zichtbaar is op de hiel en verstopt bij de bal van de voet, om zoveel mogelijk energie terug te geven. De gevormde EVA binnenzool voelt comfortabel tijdens het rennen. De buitenzool is zo ontwikkeld door Puma dat deze de natuurlijke gang van de renner nabootst. Een begeleidende groef vanaf de hiel zorgt ervoor dat het gewicht van de renner geleidelijk van de hiel naar de bal wordt verplaatst. Diepe groeven aan de voorkant van de voet voegen nog meer bewegingsvrijheid toe en carbon rubber bij de hiel zorgt voor extra duurzaamheid. De drop van deze schoen wordt nergens door Puma vermeld maar is een “normale” drop van 12 mm.

Dat klinkt uiteraard als niet te overtreffen maar de tekst wordt uiteraard door de marketing mensen zorgvuldig geschreven. Maar hoe gedraagt de Dual Ignite zich in de praktijk, dat is natuurlijk de vraag.

puma-mari-durieux

Ik heb de Puma’s eerst een paar dagen als sneaker aan gehad om op te wandelen en te werken, daardoor werd de breedte meteen wat fijner en de lengte werd uiteraard niet korter maar het hinderde niet. Na een paar dagen werd het tijd voor een rondje van 10 kilometer om ze uit te testen en ik was verbaast hoe lekker ze liepen. Ondanks dat ik door de pasvorm er mijn twijfels over had waren ze echt meer dan fijn om op te rennen. De rebound van het foam is niet té sponzig en de zeker het achtergedeelte van de schoen zorgde voor voldoende stabiliteit. Bij hogere tempo’s komt de schoen los en laat hij zijn ware karakter zien. Hij geeft dan net wat extra terug zodat het je niet heel erg veel energie lijkt kosten. Ik was verbaasd en heb de laatste tijd minimaal één keer per week op de Puma’s hard gelopen. Ik moet er ook echt even bij zeggen dat ik ze ook bijna iedere dag naar mijn werk aan had, ik heb een zwak voor schoenen met rood erin en deze zitten gewoon als sloffen overdag. Al met al heb ik er veel kilometer sop gemaakt en ben er toch wel over te spreken. Licht, stabiel en heel betaalbaar.

puma-hielkap-mari-durieux

Als ik kijk naar de prijs dan is dit in de huidige serieus hardloopschoenen markt een prijs die goed zit. De Puma Ignite Duals gaan voor 100,- euro over de toonbank. Dat is een scherpe prijs gezien de huidige prijs van hardloopschoenen.

Is er dan niets op aan te merken, ja helaas wel. Ik vind ze echt mooi om te zien en ondanks dat ik de pasvorm wat vreemd vond was het gebruik echt wel dik in orde. Echter ik heb er nu ongeveer 120 kilometer op hardgelopen en het rubber wat op de hiel voor extra duurzaamheid moet zorgen laat los. Niet op één schoen maar op alle twee, dat is iets wat natuurlijk niet zou mogen geburen op korte termijn. Wie weet is dit gedeelte net niet goed gelijmd of is het een typisch maandag ochtend gevalletje maar jammer is het zeker. De keus van een witte zool onder de hiel is gewaagd en mooi, alleen blijft het niet zo lang echt wit. Natuurlijk mag een schoen vies worden, maar op een of andere manier lijkt dit materiaal het vuil wel aan te trekken.

zool-puma-ignite

Als ik een conclusie zou moeten trekken over de Puma Ignite Dual dan hink ik een beetje op twee gedachten. Het is een mooi ontwerp en het Ignite materiaal doet echt zijn werk. Dat ingnite passen ze bij Puma bijna in al hun schoenen toe en dat snap ik wel. De pasvorm zal voor iedereen anders zijn maar over het algemeen kun je zeggen dat deze schoen wat smal is. Tot zover niets mis dus, maar dan val ik toch een beetje over het los latende rubber onder de hiel. Voor de prijs is het een prima schoen maar dan nog vind ik dat hij heel zou moeten blijven.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: