Spring naar inhoud

10 hardlooptips om het vol te houden

Het is inmiddels februari en vorige maand zijn er weer veel mensen begonnen met hardlopen (iets met goede voornemens). Regelmatig starten er weer veel cursussen om hard te lopen (Irun van Run2Day bijvoorbeeld of Start To Run van de atletiek unie). Dat starten met een cursus is goed, je gaat meteen onder begeleiding trainen en forceert niets door het schema wat je meekrijgt. Aan het eind van de cursus sta je daar lachend op de groepsfoto die je terug ziet op Facebook. Wat nu, denk je dan. De cursus is afgelopen maar jij wil echt wel doorgaan met hardlopen maar je motivatie is nu wel wat minder merk je.

Ik geef je wat tips om te blijven hardlopen en ervan te genieten. Ik geef je deze tips uit eigen ervaring. Dat ik nu met twee vingers in mijn neus veel kilometers maak wil niet zeggen dat ik het in het begin makkelijk had, ook ik had het zwaar maar hield vol.

mari_hardlooptips_vught

Tip 1
Zorg voor regelmaat, plan je hardlooprondjes op vaste dagen zodat het een gewoonte wordt. Ook de mensen in je omgeving weten dan op een bepaald moment dat je die dagen even tijd voor jezelf hebt.

Tip2
Loop niet altijd hetzelfde rondje maar zoek variatie. Zo wordt de omgeving niet saai.

Tip3
Wissel je trainingen af met tempo. Ga niet altijd alleen maar heel hard, maar loop juist ook eens extra langzaam. Je bevordert hierbij dat je op een lage hartslag loopt en daardoor wordt je uiteindelijk sneller. Dit klinkt vreemd maar is echt waar, doordat je basis hartslag omlaag gaat kun je uiteindelijk harder lopen.

Tip4
Zoek een loopmaatje! Niet voor iedere run maar ga minimaal een keer in de week eens “gezellig” lopen. Tempo is dan van ondergeschikt belang en ga lekker praten onderweg, ook dat bevorderd je conditie

Tip5
Schijf je in voor een hardloopevenement. Dit evenement wordt je doel om naar toe te werken. Zie het als de musical op de lagere school, weken ben je aan het repeteren en dan is het zover, hier heb je voor gewerkt. Succes gegarandeerd.

Omloopvanempel_02
Tip6 
Denk in “hardloopkilometers”. Je zult zien dat je steeds een beetje verder kunt rennen, hoe leuk is het dan om op verkeersborden de kilometerafstanden te zien en bij je zelf denken “owh, dat kan ik echt lopen”. Begin gewoon bij de verkeersbordjes voor fietsers, daar zijn de afstanden goed te overzien. Echt leuk, let maar op!

Tip7
Als je niet weet hoe je wil lopen maak bij iedere afslag een tegenovergestelde keus. Als je normaal links gaat, ga je nu rechts. Je komt op totaal andere plaatsen in je eigen stad.

Tip8
Op afstandmeten.nl kun je prachtige routes van te voren uitzetten en precies zien hoe ver het is.

Tip9
Denk nooit bij jezelf, ik ben te langzaam of ik kan helemaal niet ver. Je bent altijd sneller en komt altijd verder dan alle mensen die op de bank blijven zitten. Denk positief over wat je doet!

Tip10
Vergeet niet waarom je met hardlopen bent begonnen, jezelf beter voelen en ondanks dat het soms zwaar is loop je nog steeds. Wees trots op jezelf, beloon jezelf (koop dat mooie hardloopshirt, schoenen of wat dan ook). Je bent een hardloper geniet ervan!

mari_hardlooptips

P.s. wat ik nog steeds motiverend vind, hardloopblogs lezen of volgen via Facebook.

Keep on running in a free world

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “10 hardlooptips om het vol te houden Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: