Spring naar inhoud

Dribbelen is wél en geen hardlopen

Ik heb in mijn directe omgeving een aantal mensen die net zijn begonnen met hardlopen. Mensen die ik goed ken en mensen die ik minder goed ken maar mij wel aanspreken over hardlopen. Al die mensen zijn gestart met een 5 km schema en hebben geen vergaande hardloopervaring. Een van de mensen die is gestart leent mijn horloge omdat ik daar het  schema van Renate Wennemars (5 km schema) in kan programmeren. Daarna lees ik de data uit als ik mijn horloge terug krijg en kijk wat voor tempo er gelopen is door de startende lopers. Steevast zie ik hetzelfde, te hoog tempo.

mari-durieux-dribbelen

Zo sprak ik ooit iemand die ook was gestart en die vertelde me, ik krijg mijn adem niet onder controle. Dus ook te hard van start gegaan. Ik herken het overigens wel, mijn eerste rondje in het park was ook zo hard dat ik bijna moest kotsen. Maar hier komt het punt, al die schema’s zeggen dat je rustig moet starten en noemen dat vaak dribbelen. Maar wat is dribbelen als je dus nog nooit hebt hard gelopen, hoe bepaal je dan hoe snel of hoe snel je juist niet gaat.

Dribbelen is geen hardlopen en ook nog geen joggen, nu weet ik dat deze termen nog steeds niks zeggen. In de ogen van een leek is Ussain Bolt ook aan het hardlopen, maar de kinderen op de schoolplein ook. Daar zit dus wel echt verschil in (mag ik hopen, anders hebben we een behoorlijk aantal nieuwe wereldrecord houders op de korte afstand). Voor het idee Ussan Bolt kan ruim 40 kilometer per uur lopen en kleine kinderen op de schoolplein lopen in een sprintje ongeveer 15 kilometer per uur.

Dribbelen dus, dribbelen is maar net wat sneller als wandelen. Dat is dus veel langzamer dan dat je waarschijnlijk denkt, je haalt wandelaars maar net in. Zijn er geen wandelaars in de buurt dan kun je het natuurlijk lastig controleren maar als je geen controle over je adem hebt kun je gegarandeerd zeggen dat je te hard gaat. En vergis je niet, langzaam hardlopen is veel moeilijker dan hard-, hardlopen omdat het zo tegen natuurlijk is. Dribbelen is echt wel een hele goed basis om mee te beginnen, je spieren kunnen op een lage hartslag wennen aan de belasting van hardlopen.

Loop je niet alleen maar met een andere starter dan kun je ook op deze manier de dribbelpas redelijk controleren. Je moet echt hele volzinnen kunnen uitspreken zonder in ademnood te komen, dan weet je ongeveer dat je tempo goed zit.

Anyway, het belangrijkst is dat je er plezier in hebt. Als je iedere keer te hard gaat zul je er weinig plezier aan beleven. Je doel is die 5 kilometer probleemloos uitlopen. Als je dat onder de knie hebt, kun je alsnog eens gaan proberen dat sneller te doen.

Keep on running in a free world, maar niet te hard.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

3 gedachten over “Dribbelen is wél en geen hardlopen Plaats een reactie

  1. Als je wel alleen loopt en dus niemand hebt om in hele volzinnen tegen te praten, is het een goed idee om een stukje te zingen. Hardop! Mochten er in toch anderen in de buurt zijn, dan kun je altijd je zangkwaliteiten afmeten aan de snelheid waarmee de omstanders zich uit de voeten maken 😉 In mijn geval zou ik keurig rustig lopen en rennen zijn allemaal te hard weg 😀

  2. Of iedereen gedag zeggen, behalve dan in het Vondelpark 😉 heb ik weer bij een andere blogger gelezen haha 😉
    Ik ren met een vriendin mee om haar te laten opbouwen met Evy, grappig is dat elke keer dat niet met mij loopt maar met iemand anders of alleen, dat ze zo’n 15-25sec per km harder loopt over een afstand van ongeveer 4km. Terwijl wij al af en toe een tandje lager doen aan het einde van een renstukje. Dus ik snap het helemaal. Ik ben gezegend met een natuurlijk gevoel voor langzaam lopen ;). Op de plaats rennen noem ik het altijd 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: