Spring naar inhoud

De invloed van een paar millimeter op je hardloopspieren

We staan er nooit zo bij stil, maar onze spieren hebben er ongeveer een jaar over gedaan om echt helemaal aan de belasting van hardlopen te wennen. Daarom zijn voor beginnende hardlopers die schema’s ook zo belangrijk, niet alleen om je conditie op te bouwen maar juist ook je spierbelasting. Door die schema’s wordt de belasting geleidelijk groter en kunnen je spieren er aan wennen. Ook voor de al meer gevorderde loper is er de regel dat je per week niet meer dan 10 procent toename in afstand moet gaan lopen. Ook dit is voor je spierbelasting. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op al deze regels, er zijn mensen die zonder problemen in een keer van uit het niets 10 kilometer hard kunnen lopen zonder ergens last van te hebben. Die mensen zijn ook echt de uitzondering. Wij als “gewone” hardlopers moeten er wel rekening mee houden.

mari durieux drop

De meeste hardlopers hebben een paar hardloopschoenen en vaak zijn dat modellen die vergelijkbaar zijn met elkaar. Zelfde merk, zelfde ondersteuning en dezelfde drop. De drop is bij de meeste schoenen tussen de 8 en 12 millimeter, een paar jaar geleden was 10 tot 12 de norm maar blijkbaar verschuift het wat. Wat houd dat in 12 millimeter? Je hak staat 12 millimeter hoger dan het laagste gedeelte van je voet. Zo is de zool ontwikkelt. Als je dus op je blote voeten loopt heb je 0 millimeter drop. Tot zover het technische gedeelte.

8.2-Gear-foot.png

Ik ben een loper die best wel wat hardloopschoenen heeft. De oorzaak is simpel, als ik in de oertijd zou leven was ik een verzamelaar en geen jager. De evolutie heeft dat flink doorgevoerd en zo heb ik diverse verzamelingen gehad in huis. Van honderden Toy Story poppetjes tot Pop up boeken en nog veel meer vreemde artikelen. Nu zijn hardloopschoenen in een redelijk groot aantal aanwezig en wissel ik graag af. Toch zijn de meeste schoenen in mijn collectie ongeacht het merk vergelijkbaar wat de drop betreft. Bijna allemaal tussen de 8 en 12 millimeter. Onderstaande schoen heeft bijvoorbeeld een drop van 8 millimeter.

8 mm drop

Gisteren trok ik na een hele lange tijd weer eens mijn Topo Athletic Fly Lite aan met een drop van 3 millimeter. Zo hee, dan merk je pas wat een paar millimeter kan doen. De trek- en duw kracht komt zo anders in je spieren te liggen dat ik na 5 kilometer mijn kuiten al flink voelde. Na ruim 10 kilometer was ik blij dat ik weer klaar was, mijn kuiten hadden het zwaar.

3 mm drop

Zo zie je maar hoe erg je spieren wennen aan een bepaalde houding tijdens het hardlopen. Nu met die paar millimeter verschil moesten mijn spieren opeens veel harder werken en was het een veel intensievere training. Spierpijn is niet erg, je bent dan aan het herstellen en je spieren worden uiteindelijk weer wat sterker. Wat ik gister opnieuw ontdekte is dat het afwisselen van schoenen echt van meerwaarde kan zijn voor je hardloperslichaam. Als je nu weer eens toe bent aan een nieuw paar schoenen let dan eens op die drop en kijk of je het leuk zou vinden om hier mee af te wisselen. Geloof me, je wordt er een sterkere hardloper van.

Keep on running in a free world

Ps op mijn Facebook pagina deel ik nog vaker hardloop nieuws.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

8 gedachten over “De invloed van een paar millimeter op je hardloopspieren Plaats een reactie

  1. Leuke post om te lezen. Loop zelf op Saucony Ride en loop ook nog op Merrel vapor gloves 2. Zero drop… Ken je ze? Aanrader om te proberen.
    Greetz

  2. Mooie blog!! Sinds kort loop ik met Skechers, met een lage heel drop (slechts 4 mm), en dan is inderdaad een heel andere manier van lopen … Voelt inderdaad anders. Gisteren 20 km mee gedaan, en inderdaad, veel pittiger voor de kuiten, zoals je beschrijft … ! Maar wel heel fijn 🙂

  3. Dank je wel. ouder artikel, maar wel het artikel waar ik al een paar dagen naar op zoek was.
    ik loop sinds enkele maanden met Saucony Kinvara 12 schoenen (drop 4 mm) na jaren schoenen met een drop van 10 mm te hebben gelopen. vergde wel een serieuze aanpassing van spieren en pezen. nu ben ik van plan om binnen enkele maanden een marathon te lopen maar ben niet zeker of het een goed idee is om de hele afstand op de kinvaras uit te lopen. maar hier brengt uw artikel uitkomst, ik kan gewoon afwisselen qua drop en dan zie ik wel waar ik het me het best bij voel op de lange afstand!
    hartelijk dank en beste groeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: