Spring naar inhoud

Over hak, midden- en voorvoet landers

Deze week had ik via whats app een gesprek met Eleanor (hardloopster en blogster). Eleanor heeft een blessure en haar fysiotherapeut vertelde haar dat ze meer op haar middenvoet moest gaan landen. Maar hoe doe je dat dan was uiteindelijk de eindvraag in ons gesprek.

voorvoetlander mari durieux.jpg

Ik loop nu al een paar jaar hard zonder al teveel techniek, ja ik heb wel eens wat techniek lesjes gehad tijdens clinics en sporadische bezoekers aan de atletiek vereniging. Helemaal blanco ben ik niet maar verder is mijn techniek best wel “eigen” te noemen. Je zou zelfs kunnen zeggen, techniekloos. Dat is ook niet erg want ik kom vooruit in een bepaald tempo en geniet daarvan, wat wil je nog meer zou je bijna zeggen.

Toch weet ik dat ik anders loop dan jaren terug, hardloopevolutie noem ik dat dan maar. Je hoort van een ander eens een keer dat je beter je handen en armen anders kunt houden en probeert dat. Van weer een ander hoor je weer dat je voeten naar buiten wijzen en daar ga je dan ook op letten. Langzaam maar zeker verandert je silly walk in een iets minder silly walkje. Nog steeds loop ik niet als Martina Churandy, ook niet als mensen die wekelijks de atletiek verlening bezoeken.

Toch weet ik wel dat ik meer op mijn middenvoet ben gaan landen. In het begin was ik een echtte haklander en juist dat haklanden zorgt voor een hardere inpact op al je spieren. Als hakpander rem je ook meer af. Je moet je voorstellen dat het ideaal is dat als je een kort grondcontact hebt en je been recht onder je romp land. Als je op je hak land is je been dus vaak nog voor je romp en rem je dus van nature af. Maar ook als ik grotere passen neem tijdens een eindsprintje land ik op mijn hak, grotere pas meer op je hak.

Jaloers ben ik op de mensen die van nature op hun voorvoet landen, deze mensen lopen als bambi hertjes op een mooie lente dag te dartelen. Op het asfalt hoor je bij deze voorvoetlanders trip, trip, trip inplaats van BAM, BAM, BAM. Ik ken er een paar die zo lopen en het zijn ook allemaal snelle hardlopers, aangeboren of aangeleerd ik kan het je niet zeggen. Top sprinters landen op hun voorvoet en “trekken” als het ware met hun spikes de grond onder zichzelf door.

Overigens is er niets mis mee als je op je achtervoet/hak land als je daar geen blessures door krijgt. Toch zul je merken dat als je probeert meer op je middenvoet te landen, je er voordelen uit haalt. Sommige schoenen kunnen je hierin zeker helpen. Schoenen met een mindere drop (als je niet weet wat dit betekend, lees dit artikel ) helpen je al met meer op je middenvoet landen.

Het merk Skechers heeft ook een aantal schoenen in de collectie waarvan de zool als het ware bol is, de hak is zeg maar een beetje schuin weg gehaald. Door dat die hak veel minder aanwezig is zul je er ook minder snel op landen en automatisch meer op je middenvoet landen.

mari durieux skechers go run.jpg

Ik heb een paar Skechers die ik speciaal voor dit doel weer eens uit de kast had gehaald. De bovenstaande Skechers Go Run Ultra Road heeft een drop van 4 mm maar door de vorm van de zool merk je dit nauwelijks en voelt het als een “normale” schoen.

mari durieux Skechers Forza.jpg

Ook de Skechers Go Run Forza helpt mee om op je middenvoet te landen. De drop ishier wel 8 mm wat toch wel weer de helft scheelt.

De bovenstaande schoenen (oude collecties inmiddels) zijn niet speciaal ontwikkeld om op je middenvoet te landen, maar als er zelf mee bezig zou zijn dan helpen ze je wel degelijk. Probeer het zelf maar eens op je eigen schoenen en ontdek dat het best moeilijk is om er bewust mee bezig te zijn. Als je het maar blijft proberen en proberen en proberen dan wordt het op een bepaald moment een automatisme en is je hardloopevolutie een feit. Denk hierbij niet in weken maar in maanden en soms zelfs in jaren. Wil je sneller resultaat dan zul je echt bij een trainer of atletiek vereniging moeten aan kloppen.

Keep on running in a free world

P.s. op mijn Facebook pagina staat vaak nog meer nieuws.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

7 gedachten over “Over hak, midden- en voorvoet landers Plaats een reactie

 1. Hoi
  Van haklander naar midden/voor voet lander…. Doe je schoenen maar eens uit en ren maar eens over een stuk gras kf het strand. Je land automatisch op je midden/voor voet. Moeder natuur?? Wie zal het zeggen. 1 ding is zeker, landen op je hak met blote voeten doet pijn en voelt gewoon niet lekker.
  Als je dit met je trainingen oefent ga je automatisch met schoenen aan, naar je midden/voor voet.
  Daarnaast helpen schoenen met een lage drop zoals gezegd in de post zeker weten! Liets nul en zo flexibel mogelijk schoentje. 1 maal geprobeerd en wilt niet meer terug.
  Groet! !

  • Hi Remon, klopt wat je zegt hoor. Maar wij mensen zijn zo gewend aan schoenen dat we niet zo goed terug kunnen. Minimalistische schoenen zijn natuurlijk dé manier om ander ste gaan lopen alleen voor veel mensen echt een grote stap. Wel goede bijdrage aan het verhaal, thanks Remon

 2. Hi Mari,

  Sinds ik kleinere en snellere passen ben gaan maken land ik meer op mijn middenvoet dan op mijn hak.

  Ik mag juist niet teveel op mijn voorvoet landen ivm een Mortons neuroom en een doorgezakte voorvoet.

  Wat de trend is past nog niet altijd bij je eigen lijf.

  Groetjes,

  Dorothé

 3. Yes, eindelijk die welverdiende credits voor Skechers haha. Maar de zogenoemde M strike technologie werkt wel prima! Ik ben ook van BAMBAMBAM naar poefpoefpoef gegaan, in ieder geval meer middenvoetlander, mede dankzij deze Skechers. Overigens is het model op je bovenste foto de Skechers Go Run ultra road, als je het zooltje eruit haalt heb je een zero drop schoen (0mm)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: