Spring naar inhoud

Gruwel of genot, de hardloopselfie

In deze digitale tijd, viert Instagram, Facebook en Twitter nog steeds hoogtij. Snapchat uiteraard ook maar dat is not my cup of digital tea. Heb je op instagram wel eens hashtagharlopen ingetypt, nee hé! Hashtag is zo een lang woord dat we er het hele oude hekje voor typen (werd toch nergens meer voor gebruikt sinds de oude druktoetsen telefoon). #hardlopen dus.

IMG_6956.JPG

Als je dat intypt gaat er een wereld voor je open. Een digitale wereld van hardloopselfies. De mooiste poses, de breedste glimlachen en de nieuwste schoenen worden getoond op dit medium. Het lijkt of iedereen selfies maakt tijdens het hardlopen, maar is dat ook zo.

Nee zeker niet, ik denk dat het hoofdzakelijk de “nieuwe” lopers zijn. Daar bedoel ik niet mee dat het alleen maar mensen zijn tot aan twintig jaar, maar mensen die social media gebruiken om hun (hardloop)wereld te verbreden. Ook zijn het volgens mij hoofdzakelijk recreanten die de selfies plaatsen. Ik ken behoorlijk wat serieuze atleten en die zijn er toch echt minder mee bezig. Alhoewel dat baanatleten het weer vaker doen dan lange afstandslopers. De baan atleten hebben na 400 meter blijkbaar vaker tijd om even op hun mobiel te kijken terwijl de serieuze lange afstandsloper zijn mobiel vaak niet eens meeneemt. Die recreanten (waaronder ik ook val) delen bijna hun hele hardloopleven op social en het aantal likes is hun digitale beloning voor de inspanning die ze hebben geleverd.

IMG_7015.JPG

Ik zelf maak bijna altijd als ik ga lopen even een foto, onder het motto “leuk voor later”. Maar hoe ver ga je hierin. Plaats je ook foto’s op dagen dat je niet loopt om zo sportiever te lijken, of plaats je dan een foto om andere mensen te inspireren? Goede vraag vind ik zelf. Ik kan wel geïnspireerd worden door hardloopfoto’s op social media maar als het er steeds weer dezelfde foto’s bij een run worden gebruikt is de geloofwaardigheid oom meteen een stuk minder natuurlijk.

Al met al zijn er hele volksstammen op social die de hardloopselfies met plezier plaatsen en er zijn hele volksstammen die er niets mee hebben. Beide gevallen zijn prima, mag gelukkig iedereen zelf weten. Je moet er natuurlijk wel voor oppassen dat je wel aan het lopen blijft en niet alleen maar een lange fotosessie hebt en daarna door huis gaat. Ik vind hardloopselfies leuk en plaats dan ook bijna van ieder loopje een foto. Zo krijg ik dus ook vaak de vraag hoe maak jij die foto’s toch als je hardloop #hoedan dus.

IMG_6804.JPG

De ongekroonde hardloopselfiequeen van Nederland is nog steeds Annemerel, zei gaf er zelfs in haar boek aandacht aan. Heb je haar boek niet gelezen, dan krijg je van mij “mijn selfie tips”. Als je met meerdere mensen gaat lopen is het natuurlijk simpel, één iemand maakt de foto en de andere loopt langs de camera/telefoon.

Ben je alleen dan moet je wat creatiever zijn, natuurlijk kun je aan een voorbijganger vragen of die even een “shot” wil maken terwijl jij loopt te rennen maar dat is toch een beetje awkward. Ik loop vaak alleen en neem mijn telefoon mee, nee geen drone zoals sommige mensen wel eens denken. Ik heb op mijn telefoon de briljante app “Standby”. Dit is eigenlijk een zelfontspanner voor je telefoon camera. Je kunt instellen dat hij bijvoorbeeld 10 foto’s maakt met een tussentijd van 2 seconden. Nu gaat het om de juiste locatie te scouten tijdens het lopen. Je zoekt een mooie plek en wat minstens zo belangrijk is, een paaltje of ophoging waar jij je telefoon op kunt zetten.

IMG_6753.JPG

Locatie en paaltje gevonden? Stel de app op je telefoon in en richt de camera op de plaats waar jij in beeld wil komen. Zorg er wel voor dat je telefoon goed stevig staat op het paaltje, je zult niet de eerste zijn die met een fantastische foto en een gebarst scherm thuiskomt. Zet de app op scherp, druk af en ga op en neer rennen. Je zult zien dat dit de eerste keren nog niet zo makkelijk is. 10 foto’s waar je of net uit beeld bent of alleen je arm of kont nog maar zichtbaar is echt geen uitzondering. Oefening baart kunst in dit geval en voor je het weet maak ook jij de mooiste hardloopselfies. Overigens mag je het ook gewoon laten zien als het eens niet zo lekker gaat.

Let een beetje op je houding, op het licht en als laatste kun je er nog een filtertje op los laten als je zou willen. Posten op social en jou run staat weer vast in je eigen digitale plakboek. Ik zie jou foto’s vast weer terug op Instagram of de andere social media. Hardloopselfies zijn niet selfish maar zijn er voor de hardlopers die op social media actief zijn. Bijkomend voordeel is dat als je het niet wil zien, je niet hoeft je te kijken

Keep on running i a free world met of zonder selfies

P.s. mijn Instagram account staat vol met selfies gemaakt op de bovenstaand beschreven manier. Volg me daar als je het leuk vind, klik hier

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

8 gedachten over “Gruwel of genot, de hardloopselfie Plaats een reactie

  1. Bedankt voor de tips. Ik stuntel maar wat aan op blog en social media. Likes en comments zijn leuk maar het leven zelf is leuker. Ik vind de contacten die erdoor ontstaan wel heel leuk en verrassend.

  2. Leuke tip. Maar de app is zeker voor de iPhone gebruikers 😉 want ik kan hem helaas niet vinden in de playstore 😦 dan maar af en toe m’n vrouw foto’s of een filmpje laten maken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: