Spring naar inhoud

12 kilometer met… Klaas Boomsma

Opeens zag ik hem en toen ik hem zag, was hij opeens overal. Ik heb het over Klaas Boomsma en ik liep ruim twaalf kilometer door Amsterdam met hem.

klaas boomsma vondelgym.jpg

FACT FILE
Naam: Klaas Boomsma
Beroep:  freelancejournalist, hardlooptrainer bij Vondelgym
Geboren: 1974
Detail: leeft en loopt uitsluitend op plantaardig voedsel
Langste afstand ooit gelopen: 50 kilometer

Klaas Boomsma, ik ontdekte zijn blog bij toeval en zag al snel een aantal raakvlakken tussen Klaas en mij. Niet de kale kop die wij beide hebben maar de passie voor het hardlopen. Dat Klaas het ook op een blog zet en daar onderwerpen aansnijdt die ik leuk vind om te lezen, was voor mij de trigger om een mail te sturen naar de lange Amsterdammer. Klaas, heb je zin om een stuk samen hard te lopen?

Al snel Antwoorde Klaas met, ja tof gaan we doen! Een datum werd geprikt en de lokatie gekozen. Ondertussen zag ik Klaas opeens overal, de Losse Veter die ik los kocht had opeens Klaas als hoofdredacteur, Klaas zat bij RTL Live over hardlopen te vertellen en in de Linda die mijn vrouw in huis haalde stond opeens ook een levensgroot artikel over de familie Boomsma.

Op de afgesproken datum reisde ik naar Amsterdam, Vondelgym Oost was de eindlocatie. Ik ga overigens nooit naar deze loop afspraken toe met echtte vragen, ik ben tenslotte geen journalist en geen interviewer. Dat maakt het ook spannend, je weet nooit of er een klik is en of er een gesprek op gang komt.

Toen ik een jaar of 16 was ben ik wel eens in een sportschool geweest en dat beeld is nooit meer echt veranderd. Beetje louche figuren in een niet zo frisse ruimte waar de geur van oud testosteron je tegemoet komt. Niet het meest ideale beeld kan ik je zeggen. Hoe dat beeld in één klap veranderd als ik Vondelgym Oost bereik. Met een trapje naar beneden beland ik in een zeer mooie sportschool met een modern ingericht interieur met leuke mensen achter de balie. Relaxte sfeer hangt hier zie ik meteen, ik moet wel door een poortje heen maar dat gaat niet open. Ik vraag aan iemand waarvan ik denk dat hij er werkt “hoe kan ik binnen, ik heb een afspraak met Klaas Boomsma”. “Klim maar over het poortje, Klaas  is daarachter”. Zo gezegd, zo gedaan. Klaas zit half op een tafel en komt enthousiast een hand geven. De vrolijke ogen en open houding van Klaas zorgen ervoor dat ik mezelf meteen op mijn gemak voel. Omkleden en gaan hardlopen dat is wat we gaan doen en tijdens het omkleden beginnen de gesprekken al als vanzelf.

Eenmaal buiten staat de zon heerlijk aan de hemel en liggen de Amsterdamse straten uitnodigend voor ons. Ik weet de weg niet maar Klaas stelt voor om een stuk langs de Amstel te gaan rennen. Ik sluit me er helemaal bij aan en we gaan lopen. We hebben niets afgesproken over een afstand of snelheid, we lopen en we praten. Onze horloges hebben we gestart maar we kijken er niet op, duidelijk niet van belang. Klaas begint meteen te vertellen over zijn loopgeschiedenis en dat is geen rooskleurig verhaal. Na een jarenlange Alcohol en drugs verslaving kwam hij terecht in een kliniek in Zuid Afrika. Om de verveling tegen te gaan én een doel te hebben is hij gaan hardlopen. Eenmaal uit de kliniek is Klaas blijven lopen en dat ging steeds beter. De drang naar informatie omtrent het hardlopen was groot, zo groot dat er vele hardloopboeken door de handen van de kersverse hardloper gingen. Informatie inwinnen en in de praktijk uitvoeren, dat maakte hem een betere loper en steeds meer mensen kwamen bij Klaas voor tips.

Op het moment dat Broer Arie bij zijn sportschool een hardlooptrainer nodig had, viel de keus al snel op Klaas. Hij haalde zijn trainers diploma en geeft nu op beide locaties van Vondelgym hardlooptrainingen. Het delen van de juiste informatie zodat ook andere mensen meer plezier in hardlopen krijgen, zijn belangrijke topics in zijn trainingen. Als Klaas ziet hoe zijn pupillen groeien en er steeds meer plezier in krijgen dan groeit ook zijn voldoening.

Klaas Boomsma Mari Durieux.JPG

Hardlopen is een levensbehoefte geworden, al deelt hardlopen wel een plaats in het gezin Boomsma. Waar hij in het verleden nog kon kiezen om heel veel en heel lang hard te lopen is er nu de familieman Klaas met vriendin en dochter van nog net geen één jaar oud. Die geplande lange duurloop op zondag maakt tegenwoordig toch vaker plaats voor een speeltuin of park bezoek. Al moet er natuurlijk nog steeds vaak worden gelopen. Te lang stil zitten daar worden wij hardlopers niet gelukkig van, zeg maar gerust nors. Zo ook bij Klaas, gelopen moet er worden om te relativeren en je gedachtes op een rijtje krijgen.

Gezien de tijd dat hij hard loopt (sinds 2011) staan er al een flink aantal prestaties op zijn naam. Negen Marathons, met zijn beste tijd net boven de 3 uur. Een Ultra Marathon, mede initiator van de Groene van Amsterdam om maar een paar hardloopprestaties te noemen. Toch heeft Klaas er nog lang geen genoeg van, alleen het sneller worden is minder belangrijk. Het genieten ervan juist des te meer. Is hij verslaafd aan hardlopen? Deze terminologie wordt eigenlijk niet meer gebruikt door Klaas. Verslaafd heeft een negatieve klank en daarom is het niet verslaafd aan hardlopen, maar verslingerd. Ik vond deze uitdrukking prachtig in de context van het verhaal. Zo weinig andere letters in die twee woorden en toch een wereld van verschil in betekenis.

We zijn zo aan het kletsen over van alles en nog wat en hardlopen staat in zoveel zaken centraal, soms is het bijna een metafoor voor het leven. Zo lopen we door Amsterdam, langs de Amstel en ik zie bekende stukken terug uit mijn Marathon door deze stad. Ook Klaas heeft deze gelopen en weet de details te vertellen die ik alweer vergeten was, leuk om weer hier te lopen. Uiteindelijk moeten we ook weer een keer terug en draaien om. We zetten onze horloges stil als we weer bij Vondelgym aankomen. Uiteindelijk blijkt dat we 12 kilometer hebben gelopen, die 12 kilometer vlogen voorbij.

Het is duidelijk dat we nog niet zijn uitgepraat en drinken en eten nog wat bij Vondelgym. Klaas is momentele druk met lesgeven, schrijven voor Losse Veter en krijgt het nog drukker. Een boek van zijn hand is onderweg en een nieuw tijdschrift waar hij aan mee werkt, genaamd GYM ligt binnenkort in de winkels. Uiteindelijk is het dan toch echt tijd, tijd voor Klaas om zijn dochter op te halen en voor mij om richting station te lopen. Buiten maken we nog wat foto’s en als besluit geven we elkaar een stevige knuffel.

Ik heb zo enorm genoten van deze middag, het was echt bijzonder. Ik bedoel, ik spreek af met iemand die ik nog nooit heb gezien, nog nooit heb gesproken. Ik spreek af om te gaan lopen en te praten over alles wat er in ons opkomt. De charismatische Klaas praat met zoveel passie over hardlopen en andere dingen die zijn leven bijzonder maken. Dat is heel mooi om te zien. Klaas bedankt voor de mooie 12 kilometer!

Keep on running in a free world

P.s Klaas zijn blog is hier te volgen.

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: