Spring naar inhoud

Schaatstraining in de zomer, super cool

Schaatsen doe je natuurlijk in de winter, maar hoe doen de prof schaatsers dit dan in de zomer? Wachten die op de eerste vorst of hebben ze een andere manier? Daar ging ik snel achter komen op een warme dag in Amsterdam, op uitnodiging van Odlo reisde ik weer eens af naar de hoofdstad.

Op loopafstand van station Amstel kwam ik aan bij Sports World Amsterdam. Buiten stond de blauwe Odlo Iglo al klaar. Waar ik mezelf dus moest melden, bestond geen twijfel over. Een leuke club mensen was op het event aanwezig, de reden? Odlo heeft een nieuwe innovatie en die heet Ceramicool (spreek uit als seramic). Om dit kracht bij te zetten worden er door heel Europa Odlo Cool Time events georganiseerd en vandaag was na Berlijn, Parijs en Milaan, Amsterdam aan de beurt.

odlo cooltime event amsterdam.jpg

We werden ontvangen met een hapje, drankje en de nieuwste kleding waar Ceramicool in is verwerkt. De productspecialist van Odlo kon heel goed uitleggen wat Ceramciool precies doet en hoe het werkt. De shirts, shorts zorgen dat je lichaam temperatuur één graad naar bededen gaat. Één graad hoor ik je denken, dat is toch niet veel. Het lijkt niet veel maar het kan wel het verschil maken tussen wel een PR of juist niet. Omdat je lichaams temperatuur lager is, is ook je hartslag lager en daar heb je uiteraard voordeel van. Buiten dat, de materialen voelen ook echt cool aan. Hoe komt dit dan? De product specialist legde het als volgt uit, de Ceramicoolvezel die wordt gebruikt is als een emmer zand. Zet twee emmers in de zon, in de ene doe je water in de andere zand en laat beide emmers opwarmen. Na een tijdje zet je ze in de schaduw en je zult voelen dat het water warm blijft en dat de emmer zand snel koel is. Zand kan net als de Ceramicool vezel geen warmte vasthouden. Tot zover de details hoe het werkt.

Inmiddels hadden zich een aantal topschaatssters zich bij ons gevoegd, Melissa Wijfje, Antoinette de Jong en (en de niet te tellen gouden medaille specialist) Ireen Wüst. Niet de minste zeg maar, of dat nog niet genoeg was kwam ook hun trainer zich met ons bemoeien. Na een korte introductie vertrokken we naar binnen voor de training, een schaatstraining dus. Hoe trainen de dames in de zomer was onze vraag, het antwoord was duidelijk. Zonder ijs kun je echt schaatsen, op een schaatsplank. In de ruimte waar onze training plaatsvond lagen 4 planken op ons te wachten, deze moesten nog wel even glad gemaakt worden wat er bij twee dus echt niet ging lukken. Als de Amstel na een slechte nachtvorst, grapte de coach. Vier planken werden er dus twee. Geen probleem iedereen mocht schaatsen. Terwijl ze glad werden gemaakt waren werden wij bezig gehouden met core stability oefeningen. Ik merkte meteen weer dat ik er te weinig aan doe, terwijl ik weet dat het zo belangrijk is.

 

Na core oefeningen ook schaatshouding oefeningen, jawel alsof je op een aantal denkbeeldige schaatsen staat en in de verte tuurt op zoek naar een kluunplek. Dieper zakken, bolle rug, dat soort aanwijzingen kregen we te horen. Niet veel later werd de groep gesplitst en konden we naar de schaatsplanken, met speciale slofjes mochten we het eens gaan proberen. Ik was als eerste degene die de plank op mocht, man wat was dat ding glad en wat valt dat tegen. Antoinete de Jong gaf ons tips en deed het voor, terwijl ik eruit zag als Bambi die voor het eerst op het ijs stond leek het bij Antoinette alsof ze op die plank geboren was. Zo wisselden we telkens af en kwam iedereen een paar keer aan de beurt, best inspannend kan ik je zeggen. Toch leek het steeds een beetje beter te gaan. Na deze oefeningen werden we opgevangen door melissa wijfje die ons nog even afbeulde met allerlei in de schaatshouding sprongen, huppeltjes en andere varianten. Het werd knap warm in het pand kan ik je vertellen en de Ceramicool kleding deed zijn best om ons cool te houden.

odlo cooltime event amsterdam binnen .jpg

De tijd vloog voorbij en we moesten het lokaal verlaten, “buiten geven we nog een toegift” riep Ireen Wüst. Oké, dacht ik wat nu dan nog. Eenmaal buiten werden we allemaal op een rijtje gezet en we kregen de vraag hoelang de dames ongeveer over 3 kilometer schaatsen deden. Geen van ons wist het antwoord. Terwijl ik tijdens het EK, WK en de spelen echt wel schaatsfan ben wist ik ook het antwoord niet. Onder de vier minuten was goed genoeg vond de coach en hij wilde ons wel even laten voelen hoe dat ongeveer is. Allemaal in de schaatshouding en verbeeld je de startlijn maar voor. Het denkbeeldige startschot klonk en de top coach begon op zijn stopwatch de 3:59 minuut af te tellen. In schaatshouding dacht ik na een minuut dat dit geen probleem zou worden, na twee minten dacht ik er inmiddels al heel anders over. Mijn bovenbenen begonnen stevig te verzuren maar opgeven had ik geen zin in, drie minuten… owh en ahhh klonk er overal om mij heen en ik smokkelde ook af en toe door te strekken. Niet te doen om zolang in deze houding te staan, de laatste minuut leek wel een uur te duren. Eindelijk klaar en het respect voor de schaatsdames was bij iedereen tot grote hoogte gestegen door deze proef. Dit was helaas alweer het einde van de training, wat een top ervaring was dit. Helemaal fris door de kleding stonden we vrolijk na te kletsen en werden er nog wat foto’s gemaakt.

oldo cool time groepsfoto.jpg

Terug in de trein besefte ik mezelf dat ik weer een hele bijzondere avond had meegemaakt, training van de schaats-top in Nederland. Schaatsen in de zomer, hoe cool is dat. Dank aan Odlo voor deze bijzonder avond, het Odlo Cool Time event was zeker geslaagd. Ik kan niet wachten op de aftermovie die er nog aankomt. Ik kan in ieder geval cool de zomer in rennen.

Keep on running in a free world

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: