Spring naar inhoud

Hardlopen met een bril, zie jij het zitten?

Ik ben iemand die niet klaagt over het ouder worden. Maar eerlijk is eerlijk als je ouder wordt zijn er wel wat lichamelijke issues die soms mee gaan spelen. Zo is mijn gehoor als gevolg van jarenlang muziek maken echt niet wat het zou moeten zijn en beter worden doet het uiteraard niet. Als je dus ooit met mij in gesprek bent en je moet iets drie keer vertellen, dan weet je waarom. Ook mijn ogen zijn inmiddels wat minder en als ik niet hardloop draag ik een bril.

mari met bril.jpg

Die bril heb ik inmiddels al drie jaar (daarvoor al een tijdje lenzen gedragen maar daar werd ik niet heel blij van) en als ik thuis kwam van mijn werk zette ik mijn bril altijd af. Het herstellend vermogen van mijn ogen was nog prima dus een paar uur zonder bril was geen enkel probleem. Pas als ik iets op tv ging kijken had ik mijn bril weer nodig. Hardlopen deed ik dus ook altijd zonder bril, geen enkel probleem was dat. De laatste maanden echter, werd mijn zicht toch wat minder en ik maakte een afspraak bij mijn vaste opticien.

mari durieux Cools oogzorg.JPG

Op de fiets naar het nabij gelegen Vlijmen en op tijd was ik bij het familiebedrijf (wat inmiddels 40 jaar bestaat) Cools Oogzorg. Een oogmeting was ingepland en ik had verwacht dat mijn ogen echt slechter waren geworden. Met een tafel vol high tech apparatuur (inclusief horizontale stoeltjeslift) werden mijn ogen gemeten. Stein (Cools) de opticien was uiterst nauwkeurig bezig met de meeting en aan het einde werd er nog mijn oogdruk gemeten en kwam er een aanvullende CT scan van mijn ogen. Zo was alles gecontroleerd en de uitkomst verbaasde me nogal. Mijn ogen waren niets achteruit gegaan en mijn bril was exact op de juiste sterkte. Hoe kwam het dan dat ik niet zo lang meer zonder bril kon, was mijn logische vraag aan Stein. Het herstellend vermogen van je ogen neemt af naarmate je ouder wordt luidde het antwoord. Nou lekker dan, ouder worden en je ogen die steeds minder lang zonder bril kunnen. Die bril had ik ook niet voor niets natuurlijk alleen het zonder bril rondlopen ervaar ik als steeds minder prettig.

Het advies was dus niet een nieuwe bril aanschaffen maar gewoon mijn bril vaker ophouden. Op dit punt ging ons gesprek een andere kant op want hardlopen met bril op deed ik nooit. Sterker nog ik wist niet eens of je een sport/hardloopbril op sterkte kon laten maken. Stein kon uiteraard goede informatie geven over wat er allemaal mogelijk is en dat is nogal wat. Ik had er nog nooit aan gedacht maar hardlopen met mijn gewone bril is geen optie, het montuur is te zwaar, hij beslaat, hij zakt van mijn neus, etc.. Een hardloopbril is voor sporten gemaakt en heeft nog veel meer voordelen. Stel je zou eens vallen met een gewone bril, dan breekt het glas in scherven waardoor kans op oogletsel wordt vergroot. Een sportbril is anders gemaakt en daar kan dat niet bij gebeuren. Ook slaat de bril niet aan en beschermt hij je ogen tegen inkomende projectielen (insecten dus).

mari durieux cools oogzorg sportbril.JPG

Hardlopen zonder bril begint namelijk echt een probleem te worden (zeker als het begint te schemeren), ik heb nog net geen rood witte stok nodig maar alles helder zien dat is er niet meer bij. Nu ik er toch was en de koffie goed smaakte zijn we maar gaan kijken wat voor sportbrillen er allemaal zijn en ik ben gaan passen. Cools Oogzorg is dealer van Adidas Eyewear en er waren diversen soorten op voorraad, toch zat er niet een model bij wat bij mijn hoofd paste. Mijn vorige bril heb ik ook samen met Stein uitgezocht en op mijn smalle hoofd is niet iedere bril even geschikt. Stein is daar helder in, als de bril niet staat zegt hij dat ook gewoon. Op deze manier heb je als klant gewoon een goed en eerlijk advies. Met de sportbrillen kwamen we er dus niet uit, wel hadden we alle opties bekeken wat er allemaal mogelijk is. Meekleurende glazen op sterkte, pootjes die verstelbaar zijn evenals de neusvleugeltjes. Zoveel opties op de bril dat Mac Gyver er waarschijnlijk jaloers op zou zijn, wat een mogelijkheden.

mari durieux adidas cools oogzorg.JPG

Al met al was ik inmiddels wel overtuigd dat een bril voor het hardlopen geen overbodige luxe is, zeker als ik ook nog wil zien waar ik loop. Bij Cools denken ze in oplossingen en zo is er dus een afspraak gemaakt met de vertegenwoordiger van de sportbrillen die met alle modellen langs gaat komen. Hopelijk zie ik binnenkort dus weer waar ik loop. Hoe de zoektocht verder gaat laat ik uiteraard nog even weten.

Ik ben benieuwd, heb jij een gewone bril én een sportbril of loop je met je gewone bril?

Keep on running i a free world.

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

23 gedachten over “Hardlopen met een bril, zie jij het zitten? Plaats een reactie

 1. Ik loop weleens met een sport-zonne-bril op. Zo eentje waar je verschillende kleuren glazen bij krijgt (donker, transparant en geel). Werkt en loopt prima.
  Ik gebruik het vooral tegen vliegjes en/of felle zon, omdat ik lenzen draag. Gebruik hetzelfde brilletje ook voor het wielrennen. Hij is verder dus niet op sterkte.

 2. Lopen zonder bril is niet fijn meer. Mijn gewone bril is variofocus en daarom liep ik met een oude bril.
  Heb net een Adidas sportbril (van foto maar dan andere kleur) gekocht met twee kleuren glazen, oranje en lichtbruin. De glazen met sterkte klik je erachter zodat de buitenste glazen makkelijk verwisselbaar zijn.
  Door zweetstrip ideaal met lopen.
  Er waren verschillende modellen en maten waardoor er één paste. En inderdaad zijn neusvleugels en poten verstelbaar.
  Zeer tevreden over de hulp van Groenhof optiek.

 3. Een tijdje terug was ik bij Rose in Bocholt, hier was toen een opticiën aanwezig die een zaak in het centrum heeft. Hij levert sportbrillen op sterkte, maar dan zonder de insert. Super fijn en voor mij ideaal. De insert heb ik een paar jaar geleden geprobeerd, maar hier kreeg ik hoofdpijn van en werd misselijk. Dit lag blijkbaar aan de sterkte en as afwijking die ik heb, dan kon dat gebeuren.
  Nu met de glazen van de sportbril zelf op sterkte geen last van. Meekleurende glazen genomen, zo kan ik de bril in alle omstandigheden gebruiken.

 4. Hi Mari,

  Hier een slechthorende hardloopster die het tot nog toe zonder bril rende.

  Ik kan mijn nieuwe sportzonnebril met variofocus inlay a.s. dinsdag afhalen. Hij is ook van Adidas. Ik zal er tzt over bloggen hoe het bevalt. Mijn ogen waren ook niet achteruit gegaan. Ik heb bewust voor een zonnebril gekozen maar wel een die iets minder donker is zodat ik er in de schaduw ook nog mee kan zien. Mijn gewone bril is verder nog goed en die gebruik ik verder in het dagelijks leven.

  Ik ren meestal zonder gehoorapparaten behalve als ik als buddy loop voor Running Blind.

  Groetjes,

  Dorothé

 5. Hey Mari,

  Ik ben ook al een tijdje opzoek naar een goede sport bril op sterkte de juiste nog niet kunnen vinden…. Ik loop ook zonder bril, maar ook ik heb hem eigenlijk wel nodig. Ik hoor vaak dat ik naar beneden kijk, haha ja, anders zie ik ook niet waar ik loop. Dus het word tijd voor een loop bril. Mag ik ook niet op die afspraak komen? 😉

  Groetjes Sjoukje.

  • Ik laat het weten hoe het bevalt Sjoukje. Vlijmen (waar de opticien zit) is prima te bereiken vanuit jou, maak eens een afspraak zou ik zeggen. Ik (en charlotte inclusief haar familie) zijn heel erg tevreden over Cools Oogzorg.

 6. Ik kan in het dagelijks leven niet zonder bril. Eerst droeg ik altijd lenzen, maar van een hele dag lenzen dragen werden m’n ogen niet echt gelukkig. Echter kan ik het wel aan om alleen met hardlopen lenzen te dragen. Voor mij een ideale oplossing om toch goed te kunnen zien tijdens het lopen.

 7. Ik loop met mijn gewone bril. (Kan met -8 echt niet zonder.) Maar altijd in combinatie met een petje. Daardoor blijft mijn bril beter zitten en heb je veeeel minder last van eventuele regendruppels op de glazen.

 8. Ha Mari,

  Ik heb nog een alternatief: ik heb mijn ogen vorig jaar laten laseren. Heerlijk om tijdens het lopen niks op te hebben. Nou ja, een sportzonnebril dan.

  gr Robin

 9. Ik loop hard met mijn gewone bril of zonnebril en dat gast eigenlijk gewoon goed.
  Ben wel benieuwd wat er uitkomt en vooral of het er prijzig is.

 10. Hardlopen doe ik met lenzen én een zonnebril. Dus een sec antwoord op je vraag: ja! Ben wel benieuwd met welk model Stein je binnenkort de paden over laat rennen. Succes!

 11. Goed te lezen dat er dus mogelijkheden zijn, ik zag via Google wel dat er online het een en ander te koop is maar ik moet echt passen, heb een smal gezicht dus moet net goed zitten.. hopelijk vind ik een opticien in de buurt van Nieuw Vennep…. en heel veel succes in New york, ik heb hem vorig jaar gedaan en het is geweldig…. zou hem zo weer over doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: