Spring naar inhoud

Schoenen, voor iedere gelegenheid

Hardloopschoenen, ze zijn er in vele soorten en uiteraard in vele maten. De een heeft een voorkeur voor een bepaald merk, de ander maakt het niets uit. Vroeger (en nog steeds wel) werd gezegd, “het maakt niet uit hoe hij er uit ziet, ik moet er op lopen”. Dat is inmiddels toch wel wat veranderd, zeker onder de jongere generatie lopers speelt het uiterlijk steeds meer een rol. Ook de gelegenheid waar je gaat lopen is duidelijk een invloed op de aanschaf van de schoen. Die hard obstacle runners zweren vaak bij trail schoenen, terwijl de snelere hardlopers vaak kiezen voor een zool met een hardere zool.

Ik ben een verzamelaar en heb nogal wat schoenen in de kast en kan dus voor iedere gelegenheid een andere schoen kiezen. Mijn favoriete merk Asics komt de laatste tijd met zoveel nieuwe schoenen uit dat het niet eens bij te houden is. Toch wil ik wat verschillen vertellen over de schoenen waar ik op loop en bij wat voor soort runs ik ze gebruik.

Sinds de komst van de duurste Asics schoen, de Meta Run zijn heel veel technieken uit die schoen doorgevoerd in de andere modellen. Het FlyteFoam zit bijna in iedere model van Asics en dat merk je aan alles. Ieder model is lichter geworden zonder iets van het oorspronkelijke karakter te verliezen.

FlyteFoam werd voor het eerst op grote schaal gebruikt in de Dynaflyte, die schoen heb ik inmiddels een jaar en loop daar nog met veel plezier op. Het is een prima hardloopschoen, lekker licht, redelijk stabiel en geschikt (dit is mijn persoonlijke mening) voor afstanden tot een halve marathon. De DynaFlyte was een succes en dit jaar volgde er een speedpack waarin drie modellen zaten. Als eerste de DynaFlyte, de DS Trainer en als laatste de Noosa.

Noosa.jpg

De Noosa is een beetje vreemde eend in de bijt. De schoen is oorspronkelijk een Triatlon schoen en dat verklaart de antislip zool. Als het wegdek nat is lijkt de schoen bijna vast te plakken zo veel grip geeft deze zwart groene verschijning. Waar ik de schoen het liefste voor gebruik, is als ik een hardloopevent echt snel wil lopen. Ik ervaar de schoen als een echtte werkschoen waar je veel energie uit terug krijgt als je die erin stopt. Ik liep op de Noosa mijn snelste vijf kilometer ooit. De zool is wat stugger dan de DynaFlyte en daardoor is de schoen uiterst stabiel.

Als ik (zoals ik nu wel eens doe) in de sportschool sta, dan pak ik mijn Asics Fuzex Rush. Een iedeale allround schoen waar je heerlijk een 10 kilometer op kan lopen en daarna meteen door naar de sportschool. Buiten dat is het ook een toffe sneaker voor onder een spijkerbroek. De Fuzex Rush is de opvolger van de FuzeX van vorig jaar, daar was ik minder over te spreken maar van deze tweede versie werd ik wel weer blij. In de FuzeX Rush zit geen FlyteFoam verwerkt maar Fuze gel, het resultaat van twee technologieën: ASICS GEL en super licht schuim. Hierdoor loopt de schoen lichter en comfortabeler met nog altijd optimale demping.

Fuzex rush.jpg

Voor mijn lange afstanden vertrouw ik blindelings op de Nimbus. Inmiddels versie negentien, mijn laatste paar was de zestien. Ook in de Nimbus zit tegenwoordig FlyteFoam (ook ng steeds het vertrouwde gel) en dat maakt hem lichter. Ik vind de Nimbus absoluut de fijnste schoen voor lange afstanden. Stabiel, veel demping, en het blijft voelen als een vertrouwde slof. Nu ik weer bezig ben met Marathon trainingen pak ik deze steeds vaker uit de kast met veel plezier. De fijnste lange afstand schoen ooit.

nimbus 19.jpeg

Sinds deze week heeft Asics dan ook een totaal vernieuwde trailschoen. Afgelopen middag was ik even binnen bij Run2Day Den Bosch waar de schoen al op voorraad stond. Het showmodel was in mijn maat dus ik heb hem maar meteen even aangetrokken. De naam van de schoen doet eerder denken aan een vakantie resort dan aan een trailschoen, maar ach, het doet niets af aan de schoen.

 

GEL-Fujirado.jpgDe GEL-Fujirado heeft inplaats van gewone veter een snelsluiting. Niet helemaal nieuw (er zijn in het verleden al diversen merken geweest, die dit hadden verwerkt), maar wel opnieuw uitgevoerd en dat werkt als een malle. De draaischijf trekt de dunne veters (die we wel kennen van onder andere salomon) en korte stapjes strak. De kleine verschillen zorgen voor een perfecte pasvorm en ondersteuning. Het sluiting systeem heet BOA en doet zijn werk uitstekend. De Fujirado is uitgevoerd als soort slof waar je instapt en uiteraard zijn de geschikte technieken om veilig te kunnen trailen in de schoen verwerkt. Hoe de schoen loopt heb ik nog niet kunnen ervaren maar hij zit wel echt heel tof.

In het tempo dat Asics op dit moment schoenen uitbrengt wordt hun collectie echt groot. Voor iedere gelegenheid een schoen zo lijkt het in ieder geval. Waar het op neer komt, als jij nu een routine hebt van iedere week 5 kilometer hardlopen (wat helemaal prima is, wees trots op jezelf). Dan heb je een ander type schoen nodig dan iemand die door de bossen crost of ieder week 130 kilometer aflegt als trainings rondjes. Denk daar over na als je in de schoenenwinkel staat.

Keep on running i a free world

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

2 gedachten over “Schoenen, voor iedere gelegenheid Plaats een reactie

 1. Hi Mari,

  Nu heb ik sinds een tijdje last dat de Nimbus zo hard slijt aan de zool. Tot de Nimbus 15 had ik nooit problemen daarmee, maar tegenwoordig wel. De 16 had ik niet maar de 17 en 18 zijn al bijna op. Eigenlijk sinds de schoenen hipper zijn geworden. Ik loop altijd 2 paar tegen elkaar in en off road runs doe ik ook met trailschoenen.

  Merk jij verschil met oudere uitvoeringen van de Nimbus? Verder geen klagen of Ascics hoor.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Hi Dorothé, de 19 heb ik nog niet zolang. De 16 daar heb ik mijn eerste marathon op gelopen en daarna nog heel veel kilometers op gemaakt. Ik heb ze net even bekeken en ik heb niet echt heel veel slijtage plekken op de zool. Van de 19 kan ik het nog niet zeggen , die heb ik nu 3 weken en nog geen 100 kilometer op gelopen. Misschien eens laten zien in de winkel waar je ze hebt gehaald als het echt opvallend snel gaat.

  groetjes, Mari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: