Spring naar inhoud

Vreemdgaan op de Tilburgse kermis

Het kan raar lopen met hobby’s, hardlopen is mijn grootste passie maar sinds een paar maanden kun je mij ook regelmatig tegenkomen met een camera om mijn nek. In deze hoedanigheid was ik uitgenodigd voor een instameeting met workshops op de Tilburgse kermis, maar eerst even een stukje terug in de tijd

Aan het einde van vorig jaar besloot ik voor het eerst in mijn leven een camera te kopen waar meer dan één knop op zat. Het werd een instap model systeem camera (voor de liefhebbers, een Canon M10). Met dit kleine cameraatje had ik al veel plezier en probeerde mooie foto’s te maken van werkelijk van alles. Niet gehinderd door het gebrek aan kennis zat mijn vinger los op de afdrukknop. Honderden plaatjes verschenen zo op mijn geheugenkaartje. Het voordeel van digitaal fotograferen is dat je alles net zo snel weer weg kan gooien. Steeds meer plezier had ik in het fotograferen en steeds vaker ging die camera ergens mee naar toe. Een lens erbij gekocht en later nog een en al snel liep ik tegen de beperkingen aan van het kleine cameraatje. Een iets beter model werd er aan geschaft (Canon M6) waar diafragma, sluitertijd en meer van dat soort zaken meer in te stelen waren.

Ondertussen ontdekte ik ook wat ik nu het leukste vind om te fotograferen, mensen. Gewoon op straat, gewoon met dagelijkse dingen. Als je de foto’s terug gaat kijken vertellen de beelden een verhaal, of juist niet. Dat verhaal ga je er dan zelf bij denken omdat een foto een moment opname is die je uit de context haalt kan het verhaal heel divers zijn.

Op instagram maakte ik een extra account aan voor mijn foto’s omdat ik het raar vind om ze allemaal tussen mijn hardloopplaatjes te zetten. Op deze manier heeft Citymarketing Tilburg mij gevonden en ontving ik een paar weken geleden een uitnodiging voor een instameeting inclusief twee workshops. Hoe leuk is dat, en zo vertrok ik gisteren met de trein naar Tilburg.

Ik moet eerlijk zeggen het was even vreemd, ik krijg wel vaker uitnodigingen voor blog events maar dan gooi ik wat hardloopspullen in mijn tas en weet wat ik ongeveer kan verwachten en wie er zullen zijn. Nu was dat anders, in mijn foto tas zat mijn camera, twee lenzen een paraplu en géén hardloopschoenen. Tilburg is een kwartiertje met de trein en het Mercure hotel waar we zouden verzamelen was snel gevonden. Ruim veertig instagrammers/bloggers waren er aanwezig en Ben van Citymarketing Tilburg vertelde vol lof over “zijn” stad Tilburg. Daarna was het woord aan Camiel Donders (top fotograaf) met een korte workshop over sluitertijden, erg informatief en later op de avond hebben we dit vanaf het dak van het hotel goed kunnen uitproberen. Na Camiel kwam Jasper van Bladel (hoofdredacteur van digifotopro) met een workshop over instagram, wat wel en wat vooral niet te doen. Daarna konden we op eigen gelegenheid over de kermis dwalen met de opdracht om mooie foto’s te maken die de Tilburgse kermis goed in beeld brachten. Met een aantal kernwoorden was het voor mij al snel duidelijk welke kant ik op wilde. De Tilburger met zijn rauwheid en humor proberen vast te leggen met mijn camera. Het zou meer mensen dan attracties worden besloot ik.

Tilburgse Kermis, draaimolen

De tijd die we kregen leek zo lang maar toen we met een groepje van drie over de kermis struinde, vloog de tijd als een malle voorbij. Kim wist gelukkig de weg en Simone en ik hielden haar goed in de gaten. De kermis in Tilburg bestaat al 450 jaar en is echt mega groot. Ruim 200 attracties, 3 kilometer kermis, 1,5 miljoen bezoekers.

Tilburgse Kermis, atractie

Dat zijn nog eens cijfers maar wij waren met zijn drietjes bezig met maar één ding, dé foto maken. Citymarketing had er nog een aantal prijzen aan verbonden dus alle 40 deelnemers waren best wel fanatiek. Ik zat op een bepaald moment helemaal in de flow en hoorde de muziek niet eens meer, zo was ik gefocust op het maken van foto’s. Tijd tekort hadden we eigenlijk, ik had hier een hele dag kunnen zitten.

Tilburgse Kermis, gezin

Uiteindelijk weer terug in het hotel moesten we een selectie maken en drie foto’s uploaden naar instagram en doorgeven aan de Jury. Ik bleef bij mijn thema, rauw, humor en echtte Tilburgers. Ik bedacht de Tilburgse Kermis, de kermis van de Tilburgers en haalde uit mijn ruim 400 foto’s drie foto’s die ik snel bewerkte in zwart wit en klaar was kees.

Tilburgse Kermis, man in camera

Nu was het tijd om op het dak van het hotel nog mooie platen te maken van de inmiddels hysterisch verlichtte attracties. Hier kon ik aan de gang met lange sluitertijden en experimenteerde erop los, helaas begon het steeds harder te regenen dus na een kwartiertje besloot bijna iedereen naar binnen te gaan voor de afsluitende borrel. De jury had zich inmiddels ook weer bij ons gevoegd en de prijzen werden bekend gemaakt. Tot mijn verbazing was ik een van de prijswinnaars met een foto van echtte Tilburgers.

Tilburgse Kermis, de kermis van de Tilburgers

Het was een top avond en voor mij was het echt eens wat anders dan de hardloopevents waar ik vaak aanwezig ben. Het was een beetje als vreemdgaan maar dan zonder nare gevolgen, dankjewel Citymarketing Tilburg voor de uitnodiging en graag tot een volgende keer.

De Instameet werd trouwens niet alleen door Tilburg City marketing georganiseerd. Het initiatief van deze avond was afkomstig van Evelien Oerlemans, Evelien heeft een hele mooie fotografie blog waar ze haar passie goed laat zien.

Wil je de foto’s van de andere deelnemers zien, kijk dan op instagram met de hashtag #instameetTK en #Tilburgsekermis.

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

13 gedachten over “Vreemdgaan op de Tilburgse kermis Plaats een reactie

  1. Leuk Mari, ik volg je tweede account op IG al een tijdje en je maakt echt hele mooie foto’s. Ik woon in Breda maar werk in Tilburg, leuk om deze foto serie te zien! Heb je iets gewonnen met de laatste foto die je hier plaatste? Die vond ik op je IG in ieder geval heel erg mooi (de twee mannen die naar elkaar kijken, vooral de scherpte en textuur op het gezicht van de rechter man heb je goed gevangen – naast zijn grappige blik haha). Veel plezier met de camera!

  2. Mari, uit je platen blijkt dat je goed kijkt en observeert. Uiteindelijk laat je het licht spelen met je sensor! En dat is wat fotografie in essentie is: schrijven met licht. Camiel Donders – Drawing Light

  3. Gave foto’s. Volg je nu ook op Instagram. Zet je de foto’s op Instagram met toestemming van de gefotografeerde personen. Ik durf eigenlijk geen vreemden erop te zetten ivm privacy maar het beperkt je wel in het plaatsen en nemen van foto’s op die manier.

    • Dankjewel Annemarie. Ik plaats de foto’s zonder dat ik het heb gevraagd, dat mag ook als het niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt en als de personen liever niet openbaar staan haal ik ze er uiteraard af. Het is wettelijk een beetje schimmig gebied moet ik wel zeggen. Openbare plaatsen is weer anders dan bv een ziekenhuis. Ik zorg in ieder geval wel dat de personen niet raar of vreemd op de foto staan.

      • Oké. Dat is een duidelijk verhaal. . Ga het nu toch ook eens doen. Ik durfde het nooit en ik kwam er ook niet uit of het zou mogen op internet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: