Spring naar inhoud

Hardlopen, herstellen en je darmen trainen

Vorige week had ik het geluk om met twee experts op het gebied van hardlopen en voeding te praten. Rob Veer is de trainer die mijn Marathon schema maakt en dezelfde Rob Veer weet echt alles over voeding gebruik tijdens het hardlopen. Sportdiëtist Gunilla Boomsma sprak ik ook en ze bracht wat verfrissende ideeën. Voeding dus, tijdens en na het hardlopen.

mari train je darm.jpg

Train je darmen
Het lijkt zo simpel dat hardlopen, maar als de afstanden langer worden zul je echt iets moeten gaan eten/drinken anders raakt de energie op onderweg. Heel kort door de bocht gezegd, verbruik je tijdens het hardlopen koolhydraten (suikers) en vetten. Hoe langzamer je loopt hoe meer vet je als brandstof gebruikt en hoe harder je loopt hoe meer koolhydraten je verbrandt. Die vetten daar heb je er nog al wat van (ja zelfs mensen die eruit zien als Dolf Jansen kunnen op hun vet 5 marathons lopen). Het nadeel van lopen op vet is dat je niet zo hard gaat, gas erop dus en koolhydraten aanspreken. Dat gas kun je maar beperkt openzetten omdat je koolhydraten voorraad niet zo lang meegaat, dit moet je tijdens het hardlopen aanvullen. Doe je dit niet krijg je waarschijnlijk onderweg te maken met je nieuwe beste vriend, de man met de hamer. Dat aanvullen kan met verschillende varianten, gelsnoepjes, gelletjes of repen van het een of ander. Nu hebben de meeste mensen tijdens het hardlopen moeite met het eten van iets dus zie je de meeste lange afstandslopers met gelletjes in de weer. Ook ik gebruik gelletjes maar dat is zeker niet altijd een feest, er zijn zoveel verschillende merken en tot nu toe is er niet een merk wat echt graag in mijn maag blijft zitten. Het resultaat is dat na een kilometer of 15 mijn darmen beginnen  op beginnen te spelen en een bezoek aan de lokale bosjes is vaak een feit.

Vanaf het begin gelletjes
Nu heb ik weer een ander merk gel aangeschaft en ga ik hier de laatste poging mee doen. Je moet per uur twee á drie van deze gelletjes naar binnenwerken vanaf de start. Begin dus niet pas met het nemen van extra voeding als je moe wordt, dan red je het echt niet meer. Er gaat tijdens het lopen meer energie uit dan dat je erin zult krijgen dus 5 km na de start begin je met je eerste gelletje/snoepje/reep. Heb jij al een gel gevonden die niet slecht valt, ga er dan mee trainen, train je darmen en die zullen je dankbaar zijn. Je darmen gaan tijdens het hardlopen namenlijk rare dingen doen, de bloedsomloop komt bijna stil te liggen. Dus als jij dan opeens ook nog eens gelletjes erin stopt wat je darmen niet kennen kun je al bijna zeker zijn van een spetterfeest onderweg.

Vifit sport mari durieux.JPG

Eten na het lopen
Zoals de meeste van jullie weten ben ik ambassadeur van Vifit Sport en hierdoor ben ik eigenlijk pas voor het eerst iets met herstel voeding gaan doen. Voorheen wist ik er te weinig van en extra eiwitten, koolhydraten en of proteïne stonden vast wel in de koelkast maar ik wist niet waar ze in zaten. Je kunt herstellen met diversen producten, noten, zuivel, kwark en nog veel meer, alleen is het dan wel wat lastiger om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Ik ben van het makkelijke en dan is een kant en klare reep of drank wel ideaal.

Merk ik verschil?
Ja dat merk ik echt, ik heb minder last van vermoeide spieren en/of spierpijn. Dat dit door de herstelvoeding komt weet ik wel zeker want hiervoor nam ik dit niet tot me en had echt vaker last van eerder genoemde klachten. Het werkt natuurlijk niet alleen met Vifit Sport maar dat is wel een hele makkelijke variant. Ik ben fan van de repen, die vullen meteen de hongerklop als ik thuis kom en ik krijg de juiste hoeveelheid proteïnes, calcium, magnesium en vitamine D binnen. De drankjes zijn ook top, meteen klaar en gekoeld heel lekker (behalve de chocolade variant want die vind ik vies, kwestie van smaak natuurlijk). Verder heeft Vifit sport ook nog het poeder wat je in allerlei gerechten (en shakes) kunt gebruiken. Zo bakte ik deze week als eens pannenkoekjes (wel wat aangebrand, dat dan wel) en die zijn prima als lekkere lunch als je terug komt van je duurloop. Je lichaam zal je dankbaar zijn als je herstel voeding tot je neemt, echt waar. Zie het als de aftersun na het zonnen of de crème spoeling na de shampoo (geen idee hoor met mijn kale kop).

reep vifit sport mari durieux.JPG

De komende weken ga ik in ieder geval verder met mijn darmen trainen en hopen dat dit goed gaat. Zo ja, dan weet ik welke gelletjes ik kan blijven nemen. Zo niet, dan ga ik met het plan van Sportdiëtist Gunilla Boomsa verder. Daar hou ik jullie dan uiteraard verder van op de hoogte.

Keep on running in a free world.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

3 gedachten over “Hardlopen, herstellen en je darmen trainen Plaats een reactie

 1. Hoi Mari,

  Ik had een vraag aan je….
  Also ik terug van een training kan ik nog wel eens hoofdpijn krijgen na ongeveer een goeie 2 uur. Ik kom thuis en neem altijd iets te drinken. Meestal water of een klein beetje siroop erin voor de snelle suikers. Dan eet ik meestal een banaan oid. Maar na 2 voel ik het al opkomen.
  Wellicht heb je tips?

  Groet Remon

 2. Goede blog, Mari !
  Inderdaad een probleem waar vele lange afstand lopers mee te kampen hebben.
  Zelf heb ik al veel gels getest en die van Trisport en Sportscontrol zijn mijn favoriet. Het zijn niet die typische zoete plakkerige gels, eerder wat glibberige versies die daardoor makkelijk naar binnen te werken zijn. Ook de type suikers erin en de verhouding zit goed.
  Na mijn zware trainingen drink ik OK meestal een recovery shake en dat helpt bij mij echt wel qua herstel.
  Groetjes, Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: