Spring naar inhoud

Is dat nou leuk, trainen voor een Marathon?

Die vraag krijg ik de laatste tijd wel eens. Je kunt de vraag ook aan jezelf stellen, is het leuk om te trainen met een doel, of dat nu een 5 km, 10 km, 10 miles een halve of een hele Marathon is. Je weet waar je voor traint en dat geeft duidelijkheid. Of die duidelijk altijd leuk is dat is geen eenduidig antwoord.

mari durieux marathon.jpg

Mijn eerste training was eigenlijk een schema om 5 kilometer hard te kunnen lopen. Die 5 kilometer was het doel en het schema het middel. De tijd dat ik daar mee bezig was viel wel mee, soms was ik gewoon met 15 minuten alweer thuis. Was het altijd leuk, nou meestal wel maar soms ook niet. De wetenschap dat de training nooit heel lang duurde, maakte het overzichtelijk.

Daarna trainde ik verder, verder naar mijn eerste 10 km wedstrijd. Daarna door voor 15 km en uiteindelijk de halve Marathon. Allemaal prima trainbaar en behoorlijk overzichtelijk. Voor mijn eerste Marathon (Amsterdam 2015) gebruikte ik een schema van My Asics dat is een website waar je zelf een schema samen kunt stellen en het redelijk kunt beïnvloeden om het naar jou wens te maken. Ik liep zo keurig drie keer in de week maar hield me niet al te strak aan het schema met versnellingen en intervallen, de lange duurlopen liep ik uiteraard wel heel netjes.

Nu voor mijn aanstaande Marathon heb ik een schema wat voor mijn gemaakt is en daar zit variatie in, veel variatie. Iedere 4 weken krijg ik een mail met daarin de komende weken. Op zich fijn, maar ik weet dus nog niet hoe het schema er helemaal uitziet en dat maakt de nieuwsgierige hersencellen een beetje gestrest. Maar op de vraag terug komen, is het nou fijn trainen voor een Marathon?

runfleunecer foto Joshua rood.jpg

Ja en nee is mijn antwoord, het is hartstikke fijn als het goed gaat en als het even tegen zit krijg je twijfels. De lichamelijke druk wordt in het schema opgevoerd en naarmate de tijd voorbij gaat, neemt ook de druk in je hoofd toe. Twijfel ik of ik het kan, nee zeker niet, maar ik weet ook dat starten niet betekend dat je ook per se de finish haalt. Alles moet kloppen, alles moet meezitten. Tenminste zo werkt het bij mij. In de vakantie ging het even minder met het schema maar nu heb ik de draad echt weer goed opgepakt en maak ik fijne kilometers. Ook de sportschool wordt weer bezocht en daar ben ik bezig met mijn core en beenspieren te versterken. In new York heb ik geen doel wat tijd betreft maar ik wil hem wel met gemak kunnen lopen, als ik dat wil doen moet de voorbereiding goed zijn natuurlijk. Is het leuk, vaak wel, soms niet. Vaak zeg ik tegen mannen waarvan hun vrouw/vriendin zwanger is, die zwangerschap duurt zo lang om ons mannen te laten wennen aan het idee dat je vader wordt. Nou een Marathon schema werkt een beetje (heel klein beetje) hetzelfde, met kleine stukjes wordt je langzaam maar zeker klaargestoomd om uiteindelijk op de uitgerekende datum je medaille in ontvangst te nemen.

Een Marathon training is (ondanks dat je het soms niet ziet zitten) echt leuk. Het is niet alleen de wedstrijd die telt, ook de weg er naar toe.

Keep on running in a free world

 

Foto credit: door Joshua Rood

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

8 gedachten over “Is dat nou leuk, trainen voor een Marathon? Plaats een reactie

   • ja, grappig hoe jouw Amsterdam marathon (die ik nu ga doen) en mijn NYC marathon een beetje aan elkaar verbonden zijn, zo voel ik dat tenminste. Weet nog heel goed dat we elkaar zagen en dat jij ‘al moest’ en ik zo zenuwachtig was omdat ik nog even moest wachten op New York. Speciale tijd was dat!

 1. Als ik het zo lees Mari dan ben je al heel erg met daar…. NY bezig. Wat mij helpt is om beter te lopen is om meer in het hier en nu te lopen. Je hebt een schema en begeleiding, dus je komt vanzelf uit waar je wezen moet. In ieder schema zit wat ruimte om gemiste trainingen (griepje/vakantie) op te vangen. Het gaat vast goed komen.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Hi Dorothé, ik ben met de weg naar het einddoel bezig en dat is natuurlijk wel NY. Die weg probeer ik zou leuk mogelijk te houden. Bij de voorbereiding hoort ook soms wat onzekerheid, dat is denk ik goed. Anders zou je het nog eens kunnen gaan onderschatten en dat moet je natuurlijk niet doen, het blijft een lange weg

 3. De weg daarnaartoe trainen geweldig
  Zeker voor je eerste
  Eerst het ongeloof van vrienden
  Dan de verbijstering dat je zo ver gaat
  De complimenten van vrienden en medelopers die je ontmoet op je duurloop
  Waarna de climax volgt het punt in de marathon dat je hoofd zegt je gaat het doen je gaat t uitlopen
  En dan de ontlading op de streep

 4. Ik nummer mijn trainingen tot aan de volgende marathon, de marathon van Amsterdam. Mn derde na Rotterdam en Eindhoven. Ik merk dat ik een doel nodig heb met hardlopen. M’n schema bestaat uit 70 trainingen (5x per week lopen) . K werk nu naar een marathontijd van 3:30:00 toe. Maar met een PR ben ik natuurlijk tevreden en ik zal niet vergeten te genieten. Marathon voorbereiding is geweldig. Hou ze heel die beentjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: