Spring naar inhoud

Het witte sokken mysterie

De witte sok, sterker nog de witte hardloopsok, dat is het topic van vandaag. Zoals jullie weten deel ik vaak informatie van sportartikelen die ik uitgebreid heb getest en als lezer kun je daar mee doen wat je zelf wil. Na het testen van honderden sokken met een kleurtje vandaag de beurt aan de witte hardloopsok.

Witte sokken mari durieux.JPG

Ik loop nu al een aantal jaar hard en daarbij gebruik ik dus drie keer per week hardloopsokken, schone hardloopsokken in verschillende uitvoeringen. Ik heb hoge sokken, korte sokken, enkel sokken, sokken met nopjes die je achilles pees maseren, herstel sokken en nog veel meer andere sokken. Een mand vol en in die mand zitten een paar buitenbeentjes, de WITTE sokken. Ze liggen daar maar te liggen en eigenlijk laat ik ze altijd links liggen. Witte sokken, van Asics, Falke, Odlo en volgens mijn ook van de H&M liggen in mijn mandje. Is er iets mis met deze witte rakkers, ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben ze vandaag uitgebreid gaan testen op een run van 28 kilometer.

Lang keek ik er tegen op maar daar ging ik vandaag op mijn witte sokken, het loopje van 28 km had een extra lading met deze kleurloze voetverwarmers. Voor ik vertrok poste ik een foto op instagram stories en al snel kwamen de eerste reacties binnen. De eerste kilometers waren moeilijk ik bleef maar om me heen kijken of niemand het op zou vallen, mijn blanke onderdanen. De 10 kilometer waren voorbij en zelf had ik eigenlijk niets meer in de gaten, de sokken waren prima en voldeden prima aan de verwachtingen. Al had ik wel het gevoel dat in de kilometers erna mijn voeten wat warmer werden, maar dat kan natuurlijk ook gewoon aan de buiten temperatuur hebben gelegen. De zon was niet aanwezig anders had dat stukje wit de warmte vast wel tegen gehouden, of is dat verschil met sokken te verwaarlozen.

De kilometers erna werden niet zwaarder of lichter door de sokken moet ik eerlijk bekennen, eigenlijk kan ik niets slechts over de witte jongens vertellen. Ja een ding, je moet ze niet door elkaar halen maar er staat netjes een L en een R op dus heel snel zal dat niet gebeuren (dit principe hebben ze vast van andere kleuren afgekeken).

Na de 28 kilometer was ik moe, voldaan keek ik naar beneden en zag het oogverblindend wit, niets maar dan ook niets was er op deze sokken aan te merken. Sterker nog ik denk dat ze precies hetzelfde doen als zwarte sokken.

Is wit goedkoper dan zwart, is wit beter? Nee ik wil geen kleur discussie aanzwengelen, dat ligt veel te gevoelig vandaag de dag maar ik snap het mysterie van de witte sokken gewoon niet. Als niemand ze draagt waarom worden ze dan gemaakt, ik bedoel witte wollen wanten hebben het straatbeeld ook verlaten en witte lange onderbroeken zijn ook verdwenen, dat heeft een reden. Leuk als bandnaam, The White Socks maar in je hardloopschoenen, jongens kom op zeg.

witte sokken waslijn.JPG

De mening van hardlopend Nederland

Inmiddels heb ik ook wat rondgevraagd in hardlopend Nederland en kwam tot een aantal mooie bevindingen. Witte sokken bestaan, ze zijn overal en iedereen heeft een mening erover.

Zo zegt hoofdredacteur Olivier Heimel van Runner’s World Magazine “Collega Imo Muller is heel uitgesproken over dit onderwerp, ik absoluut niet. Leven en laten leven. Witte sokken, zwarte sokken… ben zelf alleen geen tennissokkenman. Te dik, te ruw. Hou van een beetje verfijning.”

Van veel dames kreeg ik te horen (die denken meer in het praktische) “witte sokken worden snel vies en dan moet ik weer heel lang de witte was opsparen voor ik kan wassen.” De volgende uitspraak kwam ook vaak voorbij. “Korte witte sokken die je niet ziet vind ik geen probleem, maar als je ze ziet dat kan echt niet hoor.”

Nederlands kampioen op de 5 km (2015) Jamie van Lieshout vind witte sokken ronduit saai  “Er zijn tegenwoordig heel veel leuke sokken met allerlei patronen en kleuren!”

Run2Day medewerker Niels Aarns heeft de statistieken niet bij de hand maar weet uit zijn hoofd te melden dat zwarte sokken veel populairder zijn dan witte.

Women’s Health Managing  Director Caroline van Zijl heeft er niet echt een mening over al zou ze er zelf niet snel voor kiezen. Nadat we in gesprek waren kwam ze er achter dat de witte sokken problematiek groter is dan ze dacht.

Klaas Boomsma (heb je zijn geweldige boek al gelezen?) zegt het volgende “Eigenlijk vind ik met witte sokken tijdens het beoefenen van sport helemaal niks mis. Maar toch. Zelf draag ik al sinds de vroege jaren 90 geen witte sokken meer in het dagelijks leven. Ik denk dat ik daardoor ook tijdens het sporten gevoelsmatig eerder voor zwart of een andere kleur ga. Ik heb wel een paar witte loopsokkies, maar voel me net Michael Jackson als ik die aantrek. 

Tot zover dit korte en totaal niet journalistieke verantwoorde onderzoek.

witte sokken dynaflyte.JPG

Maar wie loopt er eigenlijk nog op witte sokken behalve tennissers, ik heb geen idee. het volgende hardloopevenement ga ik alleen maar sokken tellen en met die statistieken schrijf ik alle merken een brief met de vraag waarom ze überhaupt nog witte sokken produceren.

Keep on running in a free world

 

Al het boven genoemde mag je verder overigens kompleet verwaarlozen en gewoon lekker aan trekken wat je zelf wil. Daar sluiten alle mensen hierboven zich unaniem bij aan overigens. Draag jij witte sokken eigenlijk?

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

14 gedachten over “Het witte sokken mysterie Plaats een reactie

 1. Huh, ik had geen flauw idee dat dit uberhaupt een issue was. Ik draag witte sokken hoor, enkelsokjes in mijn Adidasjes in het dagelijks leven en ook wel eens in mijn hardloopschoenen (als ik die ooit nog eens aantrek … ) maar in het verleden in ieder geval wel. Net wat er schoon is 😀 En ik heb ook witte wielrensokken 😀
  Blijkbaar ben ik enorm unfashionable haha!

 2. Dit gaat natuurlijk terug in de tijd. Vroeger was sportkleding vooral wit… Denk hierbij aan tennis, cricket maar ook hardlopen. Ook de schoenen waren tot zo’n 20 jaar gelezen voornamelijk wit. Hooguit het logo op de schoen kreeg een kleurtje. Zwarte sokken had er natuurlijk heel raar uitgezien, laat staan dat je als een clown met gele of oranje kwam aanzetten. Langzaamaan kwam er steeds meer kleur op en aan de schoenen. En dan witte sokken dragen ziet er natuurlijk raar uit. Zelf merk ik in de verkoop (vanuit de sportwinkel waar ik werk) dat zwart en toch ook wit tegenwoordig vaak de eerste veilige keuze is. Totdat mensen het hardlopen leuk vinden en er plezier in krijgen en komen dan vaak voor een felle knalkleur. Dat hebben ze dan bij andere lopers gezien, de witte doe je dan niet meer aan…. die zijn saai. De zwarte zijn gewoon functioneel. Maar er zijn nog natuurlijk mensen die vasthouden aan de gedachte dat sportsokken wit moeten zijn. Dus eigenlijk… moet je blij zijn dat schoenen tegenwoordig veel kleur hebben.

 3. Het issue kende ik ook niet. Ik draag witte sokken als ik een wit loopshirt aan heb. Maar ik draag niet vaak witte shirts omdat ik dat apart moet wassen.

  Verder draag ik sokken, maillots en panty’s in alle kleuren van de regenboog zoals het matcht bij mijn dagelijkse kleding.

  Er zijn ook van die gekleurde compressiesokken en tights maar die heb ik nog niet gekocht want dan moet ik echt kijken waar het bij past.

  Sokken zijn dus toch wel een issue 😉

  Groetjes,

  Dorothé

 4. Ik heb lange witte koopsokken aangeschaft omdat het beter matcht bij bepaalde kleur combinaties, maar het overgrote deel is zwart. Overigens, van mijn vrouw mocht ik geen witte kopen, maar vind het nu toch wel mooi om te zien.
  Ik loop er ook net zo lekker in als in de andere kleuren.
  Wit is niet anders!

 5. Gast. Waar maak je je druk om? Ga lopen! In je niksie, in een maillot of in een supermanpak. Nobody gives a f*ck. Ik in ieder geval niet. Als je maar loopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: