Spring naar inhoud

De strijd tegen een Jetlag met licht!

Hardlopen in het buitenland is natuurlijk super tof. Berlijn, Parijs, daar reis je heen binnen de zelfde tijdzone. Nu gaat mijn reis in November net iets verder, over de grote plas en krijg ik te maken met een tijdsverschil, gevolg een jetlag. Een jetlag is in feite onschuldig maar heeft wel directe invloed op je prestaties. Ik ben al vaker in Amerika geweest en het lijkt alsof ik er steeds meer last van heb. Deze keer ga ik de verschijnselen van een jetlag bestrijden met licht. Op deze manier kan ik vol energie starten aan de Marathon op 5 november. Ik doe dit in goed gezelschap van de “Lichtdokter” die al vele topsporters heeft begeleid tijdens de olympische spelen in Rio.

De “lichtdokter” moet ik even toelichten. Dé specialist op dit gebied is Toine Schoutens, ik ken Toine al meer dan 30 jaar en we hebben samen muziek gemaakt in een band. Enorm veel lol gehad en mooie dingen samen meegemaakt. In de jaren dat Toine achter de toetsen stond werkte hij ook in de zorg en was al bezig om met lichttherapie het leven van patiënten prettiger te maken. Lichtbakken werden in elkaar getimmerd en met de juiste licht armaturen werden er successen geboekt. Toine en ik maken al jaren geen muziek meer samen maar zijn elkaar blijven volgen. Zo zag Toine mij steeds verder hardlopen en zag ik hem steeds meer en beter bezig met lichttherapie. In de record poging van Giel Beelen radio maken zag Ik Toine in de weer om Giel te begeleiden en ook in het 3FM’s Glazen huis had de lichtdokter invloed op het rare dag en nacht schema

 

De grote bakken waar je voor moest gaan zitten om winterblues te lijf te gaan werden kleiner en de nu zijn lichttherapie apparaten draagbaar geworden in de vorm van een bril. De bril wordt inmiddels op de markt gezet onder de naam ProPeaq (spreek uit Propiek). Ondertussen worden de App gestuurde brillen gebruikt door topsporters en liepen er tijdens de spelen in Rio ruim 120 sporters met deze bril op hun neus. Het verschil tussen goud en zilver kan het zijn. Omdat de sporters onder bijzonder omstandigheden optimaal moesten presteren kan deze bril daarbij helpen.

propeaq wit multi lens

In het kort is het een bril met rode en blauwe glazen en een viertal LED’s erin. Is het zo simpel? Ja eigenlijk wel, maar iets uitgebreider werkt het als volgt.

Het blauwe licht van de lichtbril onderdrukt de aanmaak van melatonine. Dit hormoon wordt in de avond aangemaakt door de pijnappelklier (epifyse) en geeft het lichaam het signaal dat het zich moet gereed maken voor de nacht.

Hardlopen ProPeaq

De rode glazen in de Propeaq lichtbril daarentegen onderdrukken de aanmaak van melatonine niet zodat een functionaliteit ontstaat waarbij bij de juiste timing van blootstelling aan blauw licht een faseverschuiving van het slaap/waak ritme naar een vroegere of latere periode ontstaat.

mari durieux PorPeaq

Toine wist dat ik naar New York zou gaan en ik wist dat Toine al vele sporters heeft geholpen. Een afspraak was snel gemaakt en na een paar uur bijkletsen hebben we de bril besproken. Ik heb een leenexemplaar en ga vol nieuwsgierigheid dit proberen. Toine heeft inmiddels een schema gemaakt waarin ik de bril moet opzetten met blauwe glazen (met licht aan), dan wel rode glazen (met licht uit) en dat gaat mijn bioritme verschuiven. Op deze manier kom ik een spoor van jetlag aan in New York.

 

Deze week ga ik starten met een test wat er als volgt uitziet

Ik ga iedere dag dertig minuten eerder opstaan gevolgd door 30 minuten lichttherapie. In de avond 30 minuten eerder naar bed voorafgegaan door 30 minuten rode glazen. Na 4 dagen sta ik dan om 05:00 uur op en rond een uur of 21:00 uur naar bed. Doel is om na te gaan of mijn prestaties positief worden beïnvloed.

Ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe dit werkt, hoe dit voelt en wat ik ga doen om 5 uur in de ochtend!

Keep on Running in a Free World

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “De strijd tegen een Jetlag met licht! Plaats een reactie

  1. Cool en spannend. Ik ben erg benieuwd of het werkt. Ik had op de heenreis geen probleem met de tijd maar juist toen ik weer terug kwam in Nederland. Voor nu nog succes met de laatte voorbereidingen.

  2. Dat lijkt me nou een super interessante ervaring! Ben echt heel benieuwd! Ik heb zelf nooit zo’n last richting het westen. Alleen met eten vind ik het altijd rot. Ik vind naar het oosten reizen lastiger voor wat betreft het slapen. Maar tof dat je die mogelijkheid hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: