Spring naar inhoud

Help! Bloed in je urine na het hardlopen

Afgelopen week liep ik een hele leuke halve marathon in Breda, na afloop schrok ik mezelf echter wel te pletter. Op het toilet kwam ik er achter dat ik alleen maar bloed plaste. Het ziet er heel spectaculair uit op een spierwit porseleinen urinoir dat kan ik je vertellen.

urinal on the wall

Bloed in je urine dus, buiten het feit dat ik er zelf van schrok zie ik deze term vaak in de zoekstatistieken van mijn blog terug komen. Ik schreef er al eerder een kort stukje over en er wordt echt op deze term gezocht in Google. Er zijn diversen oorzaken wat bloed in je urine kan veroorzaken.

Toen ik uit Breda onderweg naar huis was stuurde ik mijn vrouw al een berichtje, “maak jij even een klein potje schoon, dan kan ik morgen mijn urine even naar de huisarts brengen”. Bij thuiskomst plaste ik dus in dat potje en omdat ik alles wil delen liet ik het even zien, kon best net voor het eten.

De kleur was hetzelfde als van bietensap en er werd toch vriendelijk maar dringend verzocht om alsnog de dienstdoende weekend arts te bezoeken. Zo zat ik een paar uur later tegenover een alleraardigste arts met mijn potje plas. Met van die meetstokjes werden er waardes gemeten, “ja dat is duidelijk bloed” hoorde ik haar zeggen en dacht in mijn hoofd “dat zou zelfs Stevie Wonder kunnen zien”. Verder waren er geen ontstekingen dus dat vond ik dan wel weer prettig. Ik had overigens geen pijn alleen een beetje irritant gevoel bij mijn blaas.

De arts vertelde wat de oorzaak kon zijn en deze zal ik proberen zo goed mogelijk toe te lichten. Er is een verschil tussen donkere urine en bloed in je urine na het hardlopen. Als je urine donker is (tot donkerbruin) na het hardlopen kun je best wel even schrikken als je dit nog nooit hebt mee gemaakt. Het heeft een officiele naam en dat is Hemoglobinurie (ook leuk voor scrabble). Hemoglobinurie dus en dat heeft een vrij simpele verklaring die ik hieronder even erin plak.

Hemoglobinurie houdt in dat er hemoglobine in de urine zit waardoor de urine bruin tot rood gekleurd is. Normaal gesproken zit er geen hemoglobine in de urine, maar soms vindt er een te snelle en te grote afbraak van rode bloedcellen (hemolyse) in het vaatstelsel plaats, waardoor er hemoglobine vrijkomt en er dus ook meer van in het bloed terechtkomt. Deze overtollige hemoglobine wordt er door de nieren uitgefilterd en komt zo in de urine terecht, met hemoglobinurie als gevolg. 

De meest voorkomende oorzaak van deze aandoening is marshemoglobinurie die weer leidt tot bloedarmoede. De ziekte treedt op na zware fysieke inspanning of het lopen van zeer grote afstanden, zoals marsen of marathons. Ondanks dat het als ziekte wordt genoemd is het over het algemeen van heel korte duur.

Hemoglobinurie is dus niet heel vreemd onder hardlopers van lange afstanden. Let wel op, je urine moet na uiterlijk 72 uur weer zijn normale kleur hebben.

Als je urine inplaats van donkerbruin echt bloedrood is dan is er vaak sprake van Hematurie. Waarbij in het geval van Hemoglobinurie de kleur donker is hoeft er niet per definitie bloed in de urine aanwezig te zijn. Bij hematurie is dit wel zo en moet er naar een oorzaak worden gekeken, een blaasontsteking, een nierbekkenontsteking en andere aandoeningen kunnen de oorzaak zijn. Ben jij er na het hardlopen bijna zeker van dat het bloed is wat je ziet is het raadzaam om even je huisarts te bellen. 

Hoe was het verder in mijn geval en de bietensapkleur urine. Ik vertelde de dienstdoende huisarts dat ik onder controle sta bij een uroloog omdat ik chronisch last heb van nierstenen. Gemiddeld 10 nierstenen per jaar komen er bij mij uit, soms heb ik er nauwelijks last van, soms wat meer. We gingen er die avond maar van uit dat er een steentje 21 kilometer ergens tegenaan had zitten vervelen en dat dit het bloeden had veroorzaakt. Er was op dat moment ook niet echt reden voor directe actie omdat ik geen pijn had. De volgende ochtend was mijn urine weer normaal van kleur en ik belde mijn uroloog voor een vervroegde afspraak (just to be sure). Later die week kreeg ik nog een fijne nierkoliek (de pijn die nierstenen kunnen geven) en kroop met pijnstillers en spierverslappers mijn bed in. Op vrijdag ochtend plaste ik dan de bewuste kleine dondersteen uit. Een scherp klein steentje was dus de reden geweest voor het bloed en dat stelde mij op zich wel weer gerust. Ik kan weer gewoon verder rennen en mijn lange duurloop van komende week tegemoet zien.

In het kort samengevat, is je urine donker na een lange duurloop maak je dan niet meteen al te grote zorgen. Hou het wel even in de gaten dat dit vanzelf (uiterlijk 72 uur) overgaat. Gaat dit niet over neem dan contact op met je huisarts. Heeft je urine de kleur van bietensap en heb je pijn neem direct contact op met je huisarts.

keep on running in a free world

 

 

 

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

5 gedachten over “Help! Bloed in je urine na het hardlopen Plaats een reactie

 1. Typisch zoiets wat niemand weet, maar wat wel handig is om te weten! Blaasproblemen… Het is in ieder geval fijn om te weten dat meer mensen het hebben 😉

 2. Reden kan ook heel goed zijn dat je te weinig vocht drinkt een goed uitplast voor de marathon. Doordat de blaaswanden dan over elkaar heen gaan schuren tijdens het hardlopen kan het gaan bloeden vanuit de blaaswand. Ooit heb ik een cystoscopie ondergaan om dit vast te stellen. Sindsdien zorg ik dat ik niet helemaal met een lege blaas aan de marathon
  begin.

  • Klopt dat kan ook een van de oorzaken zijn. Mijn uroloog is zelf ook hardloper en dit soort dingen hebben we besproken. Zodoende dat ik mijn vochthuishouding zelf (meestal) wel op orde heb. Overigens al vaak een cystoscopie gehad in verband met de vele steentjes, mijn blaas is verder wel in orde gelukkig.

 3. Beste Mari
  Dank voor de goede uitleg
  Na deelname aan 4 daagde met 40 km/dag had ik donkerbruin gekleurde bloed en een branderig gevoel bij het plassen na ca 6 uur wandelen op de 1e en daarna ook op dag 2,3 en 4
  Ondanks het feit dat ik best veel water nam
  Op de 1 e dag na de 4 daagde was mijn urine weer bijna normaal
  Zit nog in het medische circuit, maar jouw verhaal lezend zal het waarschijnlijk hemoglobinurie zijn.
  Dank voor de duidelijke uitleg
  Jaap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: