Spring naar inhoud

New York Marathon twijfels, waarom dan?

Daar zit ik dan op de bank dit te typen. Na maanden voorbereiding komt het echt dichterbij en ik, ik heb twijfels over alles. Vandaag voel ik mezelf niet fit en voel een kleine verkoudheid opkomen, hoezo nu?!

rocker-tot-runner-at-home

Uiteraard is het niet gek dat de vermoeidheid in je lijf gaat zitten van de vele kilometers, dat die vermoeidheid er niet zo goed uitgaat als je net geen twintig meer bent is ook logisch. Ik bedoel, in de vorige eeuw kon ik nog wel eens een nacht doorhalen en er totaal geen last van hebben. Nu moet ik uiterlijk elf uur in bed liggen anders ben ik de volgende dag al brak, time changes. Die vermoeidheid hoort er ook een beetje bij, dat weet ik van mijn vorige marathon trainingen, maar toch heb ik twijfels.

Twijfels of ik het ga halen, het blijft een enorme opgave. Afgelopen weekend zag ik tijdens de Marathon van Amsterdam weer wat een lijdensweg het kan zijn. Ik stond in het finish vak en zag honderden mensen binnenkomen genoeg mensen daarvan die  kompleet waren ingestort, begonnen te kosten, hadden een rolstoel nodig. Het is me nogal wat die Marathon.

Ik heb goed getraind dat is iets wat ik zeker weet, ja ik geef meteen toe niet iedere training was exact volgens het schema. Maar het grootste gedeelte heb ik keurig gedaan volgens de opgave van de trainer.

Waar komen die twijfels dan vandaan? Ik weet het niet echt misschien omdat ook mensen die goed getraind zijn het soms niet halen. Afgelopen zondag was het ook zo, iemand die ik een heel warm hart toedraag en volg was gestart aan de Marathon van Amsterdam. Ze was supergoed getraind en ik keek ernaar uit om haar te zien finishen. Helaas kreeg ik na een bepaalde tijd een berichtje, ik ben uitgestapt! Ze was niet fit en juist die fitheid moet in de laatste weken voor de Marathon komen. Die laatste weken voor de wedstrijd zelf zijn zó belangrijk, daar moet alles samen komen en daar is timing voor nodig. Je lijf moet goed getraind zijn maar ook op tijd uitgerust, daar is het nu tijd voor.

Respect voor de afstand dat moet je hebben, niet onderschatten maar ook niet overschatten. New York wordt gezien als een zware Marathon en als ik eraan denk dat mijn dertig kilometer trainingen al zwaar waren dan weet ik dat er iets pittigs op mij staat te wachten in Amerika.

Aan de andere kant, de vibe van New York, de wedstrijdsfeer en het publiek kunnen het verschil maken. Een paar weken geleden liep ik in Breda een halve Marathon op een hoog tempo zonder al teveel problemen, afgelopen zaterdag had ik problemen met hetzelfde tempo op een saai rondje van elf kilometer. De sfeer en het gezelschap in Breda zorgden ervoor dat het makkelijker ging. Ik hoop echt dat het in New York ook zal helpen.

Anyway, die twijfels zijn er en dat is niet zo heel erg. Dat zal de komende weken nog wel heen en weer slingeren in mijn koppie. Ik ga met frisse moed de laatste weken in. Nog een keer een twintig kilometer lopen en daarna is het heel erg hard afbouwen en heel veel rust nemen. Dat verkoudheidje, ja dat is er beter nu dan over twee weken denk ik dan maar. Het heeft me wel doen besluiten om mijn rondje van vanavond over te slaan, beter nu één overslaan dan één teveel.

Keep on Running in a free world.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

16 gedachten over “New York Marathon twijfels, waarom dan? Plaats een reactie

 1. Het blijft zo’n momentopname! Maar je voorbereiding is super dus ik wens je heeeeeeel veel succes en plezier en probeer het knopje om te zetten naar “verstand op nul en gewoon genieten”.
  Oh ja en blijf zo leuk schrijven 🙂

 2. Hoi Mari,
  zolang je geen blessures hebt zou ik me niet te druk maken. De vermoeidheid die je beschrijft herken ik heel erg, maar je lichaam gaat zich herstellen nu straks je hoeveelheid kms afneemt. Daarbij gaat je gezelschap je vast helpen 😉 Ook zo’n bikkel!
  Succes in ieder geval!

 3. Beter nu verkouden dan in New York, en ik zou me daar nu niet teveel zorgen over maken. Vaak zie je dat je herstel, ondanks zo’n virusje, toch heel goed doorzet en dat je weer veel meer energie hebt als je vervolgens een prestatie moet leveren. Rust is ook sporten!

  Spannend allemaal hoor! Lekker starten straks, genieten van die geweldige vibe in New York! Je bent al tot hier gekomen, dat neemt niemand je in ieder geval meer af en als ik me racedagen een beetje goed herinner, dan zijn die zo anders dan trainingen. Laat je dragen op je adrenaline en het enthousiasme van het publiek. Succes en geniet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: