Spring naar inhoud

Hoe herken je een hardloopverslaving en hoe kom je er van af!?

Leuk hoor al dat hardlopen maar die ene dag dat jij vertrok voor dat ene rondje is inmiddels lang geleden. Nu is het al een hele tijd zo dat jij meerdere malen per week je hardloopschoenen aan MOET trekken om dat fijne gevoel te krijgen, dat gevoel van jou hardloopverslaving.

mari durieux hardloop verslaafd.jpg

Hardlopen, collega’s en familie
Toen je begon met je schema om 5 kilometer hard te lopen waren je collega’s trots op je, sterker nog enkele collega’s begonnen ook met een hardloopschema. Dat gebeurde omdat jij zo enthousiast was geworden van hardlopen. Je collega’s hielden het niet vol maar jij rende je eerste hardloopwedstrijd en kwam op maandag trots met je medaille om je nek naar je werk. Een groot applaus was je deel, wat was jij trots, wat waren je collega’s trots.

Nu zijn we veel verder en jij hebt al vele medailles verdiend, je neemt ze niet meer mee naar je werk want je collega’s weten het nu wel. Sterker nog ze zijn er wel een beetje klaar mee. Het gesprek wat jij voert, komt binnen twee minuten toch altijd weer op dat ene onderwerp, hardlopen. Je weet het zelf ook wel, maar het gebeurd als vanzelf, praten over hardlopen doe jij zo mogelijk nog meer dan het hardlopen zelf. Ook je familie is er klaar mee, ze zeggen het niet maar als jij twee dagen blijft ratelen over de Dam tot Dam loop zie je dat hun ogen wegdraaien en toch verder lezen in dat boek. Ze hebben alles gehoord en gezien van je inmiddels. Raak jij niet uitgepraat over hardlopen, dit is een teken!

Hardloopkleding symptoom 
Weet je nog dat je één hardloop setje kocht. Een shirt en een tight of short? Loop nu eens naar je kleding kast en wees eens eerlijk. Hoeveel procent van jou gewone kleding heeft plaatsgemaakt voor hardloopkleding of heb je misschien al een aparte kast ervoor ingericht. Dat eerste shirtje heb je nog steeds maar ligt onderop. Inmiddels heb je tientallen shirtjes, van hardloopevents, of uit de sale of net dat ene shirtje wat je altijd wilde hebben. Natuurlijk draag je er eigenlijk maar een paar (je favoriete shirt) en de rest, ja de rest had je ook echt nodig. Hoeveel jasjes heb je, dat nieuwe te gekke jasje moest je natuurlijk echt hebben en zeg nou zelf 20% korting, kun je niet laten hangen. Het jasje van vorig seizoen is nog lang niet versleten dat weet je wel ook wel. Als jij altijd maar nieuwe hardloopkleding wil hebben is het een teken!

Picture or it didn’t happen
Het wel bekende verschijnsel! In het begin was je vooral druk om hardlopen onder de knie te krijgen en was je al blij als je die 5 kilometer uit liep. Je eerste hardloopfoto op het lokale hardloopevenement was een klap in je gezicht. Je had het gevoel alsof je er als een hertje met lentekriebels bij liep, de waarheid was keihard. Het zag er eerder uit als de stervende zwaan met je voeten nauwelijks van de grond en je handen langs je lijf, een glimlach was ook nergens te bekennen. Nu zijn we een hele tijd verder en je hebt het een beetje door hoe je voordelig op een hardloopfoto moet komen. Van ver al zie je de fotografen langs de kant zitten en gaat er goed voor lopen, finish foto’s zijn nog fijner. Daar zit altijd een hele kudde fotografen en jij weet je beste glimlach met je tanden ontbloot op te zetten, handen in de lucht en standje sprint! Top foto’s heb je tegenwoordig. Dat heb je vooral aan te danken aan het feit dat je dit ieder loopje zelf oefent. De hardloopselfie is onderdeel van jou hardlooproutine geworden. Ieder loopje wordt op Instagram, Facebook of twitter gedumpt.  Onder het motto “zie, ik ben weer wezen hardlopen”! Naast het posten van foto’s ben je ook de hele dag druk met het “likes” van andermans fotootjes op Instagram. Als jij na je run meteen op social media zit, ook dan is dit een teken!

Altijd maar hardlopen
Dat kan natuurlijk helemaal niet en sterker nog, ook jij hebt soms een dipje. Maar toch zou je het liefste iedere dag willen hardlopen. Je voelt je er zo fijn door, je vergeet even alles en het is echt tijd voor jezelf. Zelfs na een slechte run voel jij je beter, omdat je weet dat het de volgende keer beter gaat. Ben jij altijd met hardlopen bezig, ook als je niet loopt. Let op dit is een teken.

Compleet smaak verlies
Toen jij begon met hardlopen vond je de hardloopmode verschrikkelijk, de vele neon kleuren en fel lichtgevende shirtjes deden pijn aan je ogen. Hoe hebben ze dit kunnen bedenken dacht je destijds. Nu ben je een paar jaar verder en in je hersenen is er iets geks gebeurd. De nieuwe wintercollectie zit vol met lichtgevende schoenen, jasjes en shirts, het enige wat jij kunt denken “wauw, wat gaaf”. Dit is niet oké, het is een teken.

Verjaardagscadeau
Je krijgt alleen nog maar cadeau bonnen van de lokale hardloopspeciaalzaak! Dit is niet oké, het is een teken.

Medaillerekje
Echt waar daar heb je naar gekeken, geef maar toe! Dit is niet oké, het is een teken.

Doe mij maar iets fris
Op een feestje sla jij de wijntjes en biertjes over, morgen een wedstrijd hé. Er kijkt al niemand meer van op. Dit is niet oké, het is een teken.

Startnummers
Die ene muur op de logeerkamer hangt vol met startnummers en daar ben je trots op. Dit is niet oké, het is een teken.

En zo dames en heren hardlopers, kan ik nog wel even doorgaan. Als je al dit bovenstaande herkent dan ben je dik verslaafd. Verslaafd aan het mooiste wat er is, hardlopen. Nu zegt de kop hierboven wel, hoe kom je er van af. Nou dat willen we natuurlijk helemaal niet, sterker nog liever besmetten we heel Nederland met het hardloopvirus. Zo zijn wij hardlopers dan ook weer, het uitdragen van onze passie is iets wat echt bij onze sport hoort. Ben jij hardloopverslaafd, geniet er dan van, niet met mate maar met volle teugen.

Keep on running in a free world.

 

P.s. als je jezelf wil blijven voeden om je hardloophonger online te stillen, like dan mijn facebookpagina door hier te klikken.

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

5 gedachten over “Hoe herken je een hardloopverslaving en hoe kom je er van af!? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: