Spring naar inhoud

Hoe haal je het meest uit de Zevenheuvelenloop?

Dit weekeinde is het weer zover, één van de mooiste hardloopevenementen in Nederland, de Zevenheuvelenloop. Ik liep hem inmiddels al een aantal keer en neem je in vogelvlucht mee over het parcours en geef je wat tips.

De Zevenheuvelenloop is ontzettend goed georganiseerd en dat merk je al vanaf het moment dat je in Nijmegen aankomt. Heel de stad is ingericht voor dit evenement. Als je met de trein aankomt, wordt je opgewacht door het #huplopen team van de NS. Erg leuk om op de weg naar huis hier een foto te maken met je medaille, weten ze thuis ook wat je hebt gedaan.

Als je dan vanuit het station naar de omkleedlocaties loopt kom je vanzelf bij de expo. De kleinschalige expo is leuk en overzichtelijk. De wandelroute loopt er gewoon doorheen. De standhouders staan er met speciale aanbiedingen en bij de Run2Day stand kun je nog een speciaal Zevenheuvenloop shirt scoren.

Vanuit hier ga je over het algemeen naar een genummerde parkeergarage waar je jezelf tussen honderden lopers kunt voorbereiden op de wedstrijd. Ik trek het shirt waar ik in ga lopen altijd pas vlak van te voren aan. Thuis heb ik dan al wel het startnummer opgespeld, dat is wel zo handig.

Het weer in november is altijd maar afwachten. Ik heb standaard een wegwerp regenjas van de Xenos (kost ongeveer een euro) bij me. Die trek ik aan ook als het droog is, blijf je lekker warm in en het zit veel fijner dan de welbekende vuilniszak.

Dan is het tijd om te starten, omdat het deelnemersveld echt groot is zijn de starttijden nogal uiteenlopend. De kans dat je op jou eerste kilometer de wedstrijdlopers aan de andere kant van de weg ziet is erg groot. De wedstrijdlopers zijn dan al op weg naar de finish en jij gaat beginnen aan de 15 kilometer. De eerste kilometer is al lekker breed en je kunt goed in je tempo komen, er staat veel publiek en dat is altijd fijn.

Al snel ben je buiten de bebouwde kom en staat er veel minder publiek. Na een tijdje komt er dan een vals plat en ik kan je zeggen het voelt vreemd als je dat niet gewend bent. Je benen reageren een beetje raar en denken wat moet ik hier mee, nou dat gevoel gaan ze komende kilometers nog meer krijgen. In de route zit dan op een moment de eerste echte flinke heuvel, die zie je al van ver aankomen natuurlijk. Je kunt er alleen niet overheen kijken, maar als je dat wel kan, dan is het echt een tof gezicht. Je bent aan de top en ziet de volgende heuvel vol met honderden lopers. Een kleuren palet aan fluor en neon kleuren die zich als een lange sliert bewegen de volgende heuvel op. Alsof je naar Disney’s Mulan zit te kijken in de scene waar de Hunnen de berg af komen rennen. Dit ga je niet meer vergeten, nooit niet. Onderstaande foto maakte ik een paar jaar geleden.

Zo gaan de kilometers en de heuvels voorbij en langzaam ga je via een omweg van 15 kilometer weer terug naar de bebouwde kom. Die heuvels zijn goed te doen, je merkt het aan je ademhaling maar op zich is dat geen probleem. Als je op de weg naar boven wat kleinere passen neemt is het minder zwaar en blijft je hartslag redelijk onder controle. Naar beneden maak je dan gebruik van de zwaarte kracht en maak je de verloren snelheid meer dan goed. Op de weg naar beneden moet je niet naar achteren gaan leunen, dan rem je wat af, laat je lekker gaan maar maak het niet te gek omdat het anders toch weer veel energie kost.

Zo kom je langzaam maar zeker dichter bij de finish en wordt het met publiek ook weer drukker. Als je dan de finish ziet begin je 50 meter van te voren aan je eindsprint. Je let op je houding, gooit je armen in de lucht en zorgt voor een lach van oor tot oor. Heb je meteen de perfecte finishfoto en dat is wel zo leuk. Gefeliciteerd je hebt zojuist 15 kilometer heuvels bedwongen.

img_4582

Hoe haal je nu het meeste eruit?
Zorg voor een doel en koppel daar een plan aan. Als je voor een hele snelle tijd wil gaan stel jezelf dan twee doelen. Één ultiem doel en een realistisch doel, uiteraard ga je voor dat ultieme doel maar mocht dat niet haalbaar zijn dan heb je in ieder geval nog een ander doel. Het eindresultaat is dat je altijd aan een doel hebt voldaan. Je kunt ook het doel hebben om optimaal te genieten, maak daar dan ook een plan voor. Je weet vast wel op wat voor tempo jij het lekkerste loopt om er echt plezier van te hebben, hou je hier dan ook aan. Doe je dit niet, dan  start je toch weer te hard en ga je ook op de heuvels je kruit verschieten en loop je uiteindelijk op kilometer 9 al zo te hijgen dat het niet meer leuk is.

Als je lachend en tevreden over de finish komt is jou doel (wat het ook was) in ieder geval geslaagd. Laat je zondag weten hoe het is gegaan? Veel plezier en geniet van een van de meest bijzondere hardloopevenementen van Nederland.

Keep on running in a free world

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: