Spring naar inhoud

Hardlopen op de 361° Meraki schoen

De nieuwkomer op de Europese schoenmarkt is 361° oftewel 361 Degrees. Toch is het van oorsprong Chinese merk niet echt nieuw, in China zijn ze al een paar jaar zeer succesvol en zitten ze aan de bovenkant van de markt wat hun aandeel betreft. Tijd voor Europa zullen ze hebben gedacht vanuit China. Aan mij de vraag of ik het model Meraki eens grondig wilde uitproberen. Nu ik bijna 80 kilometer op deze zeer fotogenieke rood/oranje schoenen heb gerend vind ik er wel wat van.

mari durieux 361 Meraki 03

361° is dus van oorsprong een Chinees merk en daar hadden we hier met zijn allen nog nooit van gehoord. In China grootgrossier in sportschoenen en dat in een relatief korte tijd.  Het in 2003 opgerichte bedrijf was in 2016 een van de grootste sponsoren van de Olympische spelen in Rio. Meer dan 100.00 vrijwilligers werden van top tot teen in een 361° outfit gestoken inclusief bijbehorende schoenen. Dan heb je niet alleen opeens veel exposure je hebt dan ook een gigantisch marketing budget. Hadden ze toch knap voor elkaar. De Europese markt wordt met een relatief klein assortiment bestookt en een van de schoenen die ze als eerste op de markt hebben gezet is dus de eerder genoemde Meraki.

mari durieux 361 Meraki 06

De Meraki is een neutrale schoen die naar mijn gevoel niet bijzonder veel demping heeft. Hij zit echter wel heel prettig en hoe dat komt zal ik proberen uit te leggen. 361° heeft overigens een aantal schoenontwikkelaars in dienst die in het verleden bij een groot Japans bedrijf werkzaam waren en dat verklaart misschien wel waarom deze schoen “vertrouwd” aanvoelt.

mari durieux 361 Meraki 02

Op het moment dat ik de doos open valt me op dat de schoen redelijk smal is en als ik hem aantrek wordt dat bevestigd. Wat me ook opvalt is dat ik de schoen echt mooi vind, uiteraard is dat een kwestie van smaak maar op de foto vond ik ze mwah oké, in het echt vond ik ze fris en fleurig. De tong van de schoen is voorgevormd waardoor de bovenkant van je voet nauw wordt omsloten. Een aangename pasvorm is wat de schoen absoluut heeft. Na een beetje op en neer hupsen voel ik wel dat de zool redelijk stug is, stugger dan de schoenen waar ik het meeste op loop. De drop (het verschil in hoogte van achter naar voor in de schoen gemeten) is 9 mm. Een aantal jaar geleden was het aantal mm drop echt een goed verkoopargument, nu wordt het vaak niet eens meer vermeld. Waar het jaren terug standaard 12 mm was is het nu al veel vaker 9 of 8 mm. Niets om veel ophef over te maken in ieder geval.

mari durieux 361 Meraki 05

De Meraki die heel gemiddeld is van gewicht gedraagt zich op de weg prima. Wat ik merk tijdens alle rondjes die ik er op heb gelopen is dat de schoen zich uitstekend leent om wat sneller te lopen dan je gemiddelde pace. Door de vrij stuge zool, die uit drie soorten materiaal bestaat, wil je gewoon hard werken op de schoen. Lange langzame duurlopen vind ik fijn op een schoen die als een matras onder je voeten zit. Deze Meraki vraagt dus om hard werken en dat wordt beloont, als vanzelf ga je net wat meer op je midden/voorvoet lopen en de schoen daagt je uit om nog harder te gaan. Ik heb wat langere afstanden erop gelopen en daar was het tempo voor mijn doen pittig maar de schoen gedraagt zicht bij tempo uitstekend.

De drie delen van de zool bestaat uit een onderste gedeelte van EVA rubber een tussenzool van Quickfoam (ook een soort rubber uiteraard maar ze doen er nog al geheimzinnig over)  en dan nog een Quickfoam inlegzooltje. Het bovenwerk is van zeer ademend mesh en de hielkap is degelijk en stevig gevormd. Ik heb de Merakis eigenlijk niet in hoeven te lopen en ervaar ze als uiterst plezierig vanaf de eerste stap. Wat ik me wel voor kan stellen is dat je hele lange duurlopen (boven de 25 km) de demping gaat missen. Wil je een snelle halve Marathon lopen dan is de Meraki de schoen die je daarbij kan helpen.

mari durieux 361 Meraki 04

Ondertussen heb ik ook wat andere mensen gesproken die op de 361° Meraki’s lopen en de meningen zijn redelijk unaniem. Van een verassende schoen tot wondersloffen zijn de uitspraken die ik heb gehoord.

Verassend is hij zeker, misschien komt het wel omdat we van Chinese producten een vooroordeel hebben. Ze zijn natuurlijk heel erg goed in het namaken van producten maar met deze Maraki hebben ze echt een nieuwe en frisse schoen op de markt gezet. Zonder enig commercieel belang te hebben bij het merk 361° kan ik wel vertellen dat ik fan ben van deze nieuwe schoenen gigant. De Meraki smaakt naar meer.

De Meraki in het kort.
Neutrale schoen
Drop van 9 mm

Redelijk stugge “werk” zool
Gewicht 290 gram
Prijs (google geeft de meest recente prijs natuurlijk) 134,99 euro

Al het bovenstaande is best positief zoals je kunt lezen. Het wil echter niet zeggen dat dit ook voor jou voeten geld, niets zo persoonlijk als een paar hardloopschoenen. In mijn ogen moet je een schoen altijd in de winkel even aan je voeten hebben. Als je dan toch in een winkel bent waar ze 361° schoenen verkopen zou ik ze in ieder geval wel even proberen.

Keep on running in a free world

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

3 gedachten over “Hardlopen op de 361° Meraki schoen Plaats een reactie

  1. Hey Mari
    Leuke review van de 361 schoen. Aparte naam…. enig idee hoe ze daar aan komen of wat het betekent?
    Over drop gesproken waar je over sprak, loop eens op een zero drop. Gaat een wereld voor je open. Haklanding Ken je vergeten. Zelf loop ik op Merrel vapor gloves. En daarnaast op Saucony 8mm. De Merrels zijn erg leuk voor de afwisseling en zeer verslavend. Maar is lopen dat zowiezo niet?
    Laterrrrrrr
    Rémon

  2. Rémon!! Ja die naam, ik het zitten googelen maar kon het niet gevonden krijgen. Sowieso schoenen namen blijft vaak een raadsel hoe ze er achter komen. Ik noem bijvoorbeeld de Zoom Elite, de Vapor, de Gel Flux en alle nummers van New Balnce. 0 mm drop, nee sla ik over, 3 mm drop schoenen heb ik wel en dat vind ik al pittig genoeg. Thanks voor je reactie Rémon, altijd tof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: