Spring naar inhoud

10 tips om in de winter hard te lopen

Het is winter en die duurt nu eenmaal 3 maanden. Als je hardloper bent heb je natuurlijk de keuze om 3 maanden op een loopband binnen te gaan rennen. Maar wat is er nu mooier dan toch gewoon lekker naar buiten te gaan, de lucht zit vol zuurstof het landschap is soms betoverend mooi onder de sneeuw en de kou daar kun je jezelf op kleden.

mari-sneeuw.jpg

Nou als ik eerlijk ben, ik ben geen winter loper, sterker nog ik ben geen wintermens. Ik loop wel hoor maar ik moet echt altijd omschakelen. Ik hou gewoon niet van de winter, te donker, te koud, te nat, te glad, enzovoorts. Maar hee, dit is geen anti winterblog, dit is een blog met tips uit ervaring hoe je dan, als je toch loopt, de winter doorkomt.

 

Wintertip 1
Kijk van te voren hoe je gaat lopen, maak een route waarvan je weet dat er gestrooid is, of een route door het bos (altijd minder glad). http://www.afstandmeten.nl is de website waar ik altijd mijn routes op maak. Als er wat ijs ligt, loop je in de berm beter dan op het asfalt.

Wintertip 2
Als het glad is maak je kleinere stapjes, kleinere stapjes verminderen de kans op uitglijden omdat je meer stabiel bent (haklanders komen dan ook meer op hun middenvoet waardoor de kans op glijpartijen worden vermindert).

Wintertip 3
Als de winter zijn intrede heeft gedaan en het landschap ligt onder een laag sneeuw heb je kans dat het gladder is op de weg. Met trailschoenen heb je meer grip op de ondergrond.

trail schonen met grip in de sneeuw

Trailschoenen hebben een ander soort zool, veel meer profiel en dus meer houvast. Dus als je een excuus zocht om deze schoenen eindelijk eens aan te schaffen, dit is je kans.

Wintertip 4
Vertel het thuisfront hoe lang je gaat lopen en waar ongeveer. Je weet maar nooit, als je lang moet schuilen voor noodweer of wat dan ook, thuis hebben ze dan in ieder geval wat informatie waar je bent.

Wintertip 5
Kou in de winter ga je het beste te lijf met laagjes. Odlo en Falke maken de beste onderkleding om je lichaam warm te houden en het vocht af te voeren. Odlo maakt hun bekende “blackcomb” lijn en Falke heeft hun “warm” serie. Over je onderlaag trek je nog een shirt aan bij extreme kou en je sluit af met een jasje.

Wintertip 6
Je hoopt het nooit nodig te hebben maar ik loop al sinds een aantal jaren met een polsbandje met al mijn gegevens erin gegraveerd. Ik ben een aantal jaren geleden zeer ongelukkig gevallen door gladheid tijdens het lopen (hier kun je lezen wat er gebeurde) en sindsdien ga ik niet zonder dat bandje de deur uit. Het bandje wat ik draag is van Id’s me en heeft zichzelf al een paar jaar bewezen.

ids me mari durieux.JPG

Wintertip 7
Een goed winterjasje is niet te dik, water- en winddicht. De meeste jasjes zijn te dik waardoor ze ook vaak een stuk zwaarder zijn, met laagjes en een dun jasje loop je fijner.

Wintertip 8
De meeste lichaamswarmte verlies je via je hoofd, die warmte houd je vast door een muts, pet of een hele brede hoofdband, kun je paardenstaart lekker los laten wapperen (denk ik, geen idee met mijn kapsel).

Wintertip 9
Een buff, zo een ding voor om je nek, kan ideaal zijn. Bij koude wind in je gezicht bescherm je jezelf met dit item tegen de koude lucht. Warmte blijf ook beter in je kleding omdat de buff je nek afsluit

Wintertip 10
Als je echt drie maanden niet naar buiten wil, schaf een loopband aan of ga overwinteren in een warm land. Ik vind deze opties geen opties, dus regelmatig geef ik mezelf een schop onder mijn kont en ga naar buiten. Het naar buiten gaan vind ik het zwaarste stuk, als ik eenmaal loop vind ik het meestal prima.

Nou dat was het wel, de winter hoort nu eenmaal bij ons land, of we het leuk vinden of niet. Er zijn heel veel lopers die de loftrompet laten klinken bij de eerste sneeuwvlokken, nou ik spring een gat in de lucht op het moment dat de dooi inzet. Hoe dan ook, lopers soms zijn we net boeren. Te nat, te droog, te koud, te warm ieder seizoen heeft zijn voor- en nadelen.

Keep on running in a free world

 

Heb jij nog goede wintertips, deel ze met ons!

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

10 gedachten over “10 tips om in de winter hard te lopen Plaats een reactie

  1. Hi Mari, punt 4 vind ik inderdaad wel een punt. Voorheen stelde ik mijn Garmin zo in, dat bij een onverhoopte situatie, mijn gezin me altijd kon tracken. Ik loop vaak in de bossen in het donker (night trails) nou laat de bereikbaarheid van de Garmin me de laatste tijd vaak in de steek, dus stel nu Google maps op mijn mobiel zo in (door locatie te delen) dat mijn vrouw me altijd kan gps-en als ik langer weg blijf zonder iets van me te laten horen… moet je wel altijd je mobiel bij hebben, maar die neem ik altijd mee (backup zaklamp, GPS, bellen bij calamiteiten, bereikbaarheid voor het werk etc.). Zomaar een tip als je dat geklungel met die garmins of tomtoms maar onhandig vindt.

  2. Hey Mari,
    Het is vroeg donker dus iets van een lampje of reflectiehesje is echt wel nodig. Ik vervloek de hardlopers die het niet dragen.
    Betreffende punt 8 heb je speciaal voor dames mutsen en haarbanden met een gat erin speciaal voor de paardenstaart. O.a. kari traa en pro touch verkopen deze😉 dus ook iets voor jou prachtige blonde lokken😉😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: