Spring naar inhoud

Hoe het zit met de halve van Egmond

Op 14 januari is het weer zover en start het hardloopseizoen pas echt in Egmond aan zee. Deze halve marathon is een mooie en lastige tegelijk. De halve (en ook de kwart) gaan niet alleen over het door de meeste hardlopers geliefde asfalt maar ook over het strand en door de duinen. Wat daar nog bij komt zijn de totaal onvoorspelbare weersverwachtingen. Genoeg redenen om jezelf af te vragen, hoe bereid ik me daar op voor.

2787-2a6cf02ffd70d9a694fb6bbcb4cf1de3.jpg

Vorige week poste ik op Instastories een foto van lopers die langs de opkomende zee in Egmond aan het hardlopen waren. Hoeveel reacties daar op kwam van hardlopers die er toch met enige vrees tegenaan kijken en bijna bang zijn voor D-day in Egmond.

Laat ik eerst even terug gaan in een klein stukje Egmond geschiedenis. Ik liep Egmond in 2015 en destijds was PWN, het drinkwaterbedrijf en de beheerder van de duinen de hoofdsponsor. De halve van Egmond had een goede naam maar met het veranderen van de hoofdsponsor in 2016 kwam daar nog iets bij. Saucony werd hoofdsponsor en het evenement werd opnieuw op de markt gezet met als krachtige subtitel “find Your Strong”. De donkere reclame beelden van de vuurtoren met angstaanjagende wolken straalden opeens avontuur en doorzettingsvermogen uit. Egmond werd vanaf dat moment meer dan een “gewone” halve Marathon, Egmond werd een strijd met jezelf, tegen de elementen.

Die campagne was mooi en heeft Egmond veel goeds gebracht, dit jaar is er een recordaantal deelnemers en veel van die deelnemers zijn een beetje bang voor het avontuur. Het strand, de duinen, de steile bloedweg. Alles speelt al door het hoofd van de firsttimers van deze wedstrijd. Als ik terug kijk op mijn eerste, ja ik vond het ook spannend. De start was uitgesteld door het hoge water, de wind was snijdend koud op het strand maar buiten dat was het vooral prachtig. Zo moet je Egmond in mijn ogen ook zien. Het is geen snel parcours, in de duinen zijn single tracks (paadjes waar je elkaar nauwelijks kunt inhalen) en je hebt twee keer mul zand. Ga niet voor een toptijd, ga om te genieten van dit evenement wat maar een keer per jaar plaatsvind.

Voor zondag zijn de vooruitzichten eigenlijk perfect, het weer is prima en de wind valt enorm mee. Over het algemeen kun je op het strand prima lopen omdat het zand redelijk hard is langs het water. Kleed je vooral niet te warm. Dat is de fout die nog steeds veel gemaakt wordt. Als je van het strand af bent loop je veel minder in de wind en ben je al snel te warm gekleed. Ik ga gewoon in een korte broek, prima temperatuur.

Zorg als eerste dat je alles wat je nodig hebt de dag van te voren klaar ligt. Neem kleding mee voor diversen omstandigheden want aan zee kan het omslaan (daar gaan we nu even niet van uit). Als het je eerste halve marathon is start gewoon wat langzamer dan je van plan bent en gebruik de eerste kilometer om lekker warm te lopen en kijk dan wat goed voelt. Maak gebruik van de drankposten en verdeel je krachten, het blijft 21 kilometer. Geniet van deze tocht en ontvang je medaille met trots, de halve van Egmond is een avontuur. Maak er wat moois van!

Ik ga (met dank aan Saucony) morgen al naar Egmond om sfeer te proeven. Zondag ochtend hoop ik mooie foto’s te maken, later op de dag hoop ik heel veel van jullie te zien genieten tijdens het lopen.

Keep on running i a free world

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “Hoe het zit met de halve van Egmond Plaats een reactie

  1. Gek genoeg staat mijn pr dus op egmond, 2015. Ik hoop morgen een nieuwe neer te gaan zetten, maar kijk vooral heel erg naar de dag uit. Wat een weer gaat het worden! Wind tegen op het strand is met windkracht 3 niet zo erg – ik ben bovendien klein en smal, dus kan prima achter iemand uit de wind plakken. En door de duinen hebben we hem lekker mee. Zin in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: