Spring naar inhoud

Hoe begin je met hardlopen en hoe houd je het leuk

Je zag het afgelopen zomer al in het park of op vakantie. Heel holland holt, lijkt het wel. Je zag hardlopers overal en op ieder tijdstip, zelfs op feestjes werd er over gesproken. Dat hardlopen is trending. Nu zitten het nieuwe roken is, heb je voor jezelf het voornemen om ook maar eens te starten met hardlopen en waarom dan niet nu. Tegen je vrienden had je het al verteld “ik ga hardlopen” en nu is het zover. Januari heb je gelaten voor wat het is maar nu heb je het lang genoeg uitgesteld, nu ga je hardlopen.

blog heading

Tip 1. Als eerste wees eerlijk voor jezelf. Als je al 3 keer in de week voetbalt, tennist of hockeyt dan zal je conditie al heel goed zijn en je gewrichten kunnen wel wat hebben. Als je dan ook nog eens onder de 25 jaar bent dan kun je binnen de kortste keren 10 kilometer rennen met een simpel schemaatje. Sport je niet, ben je wat ouder en heb je een kantoorbaan dan wordt het net wat anders. Je moet je conditie opbouwen maar belangrijker nog je gewrichten moeten wennen aan de belasting van hardlopen. Dit kun je doen met een schema wat je kunt downloaden of diverse hardloopwebsites (Runner’s World Magazine, heeft er een aantal online staan). Maar als je die schema’s ziet is de kans aanwezig dat je het niet helemaal snapt.

Wat ik zelf echt een aanrader vind zijn de gesproken schema’s van Evy Gruyaert of Renate Wennemars. Deze twee dames hebben schema’s ingesproken waar er precies wordt gezegd wat je moet doen, als ze niets zeggen is er een lekker muziekje. Je hebt dus nodig een iPod of een andere muziekdrager (bv je telefoon, want een gettoblaster rent onhandig). Het grote voordeel vind ik dat je niet hoeft na te denken wanneer je moet wandelen, rennen en rusten. Je hebt de eerste weken al genoeg om aan te denken tijdens het lopen. Ik ben zelf ook begonnen met schema’s van Renate en dat heeft mij echt geholpen. Schema’s helpen je echt en je conditie en spierbelasting worden goed opgebouwd, zonder dat je er zelf heel veel over na hoeft te denken.

Tip 2. Stel jezelf een haalbaar doel, alle begin is moeilijk en als je geen doel hebt kan het zomaar zijn dat je er de brui aan geeft. Als je doel is om 5 kilometer te kunnen hardlopen kijk dan of er in de buurt een hardloopevenement is op het moment dat je aan het einde van je schema bent. Je hebt dan een doel om daar klaar voor te zijn. Het zal best spannend zijn je eerste hardloopevenement maar het is de moeite waard, geloof me.

Tip 3. Als je van zelf weet dat je niet genoeg discipline hebt om 3 keer week de deur uit te gaan maar je wil toch echt met je achterwerk van de bank af komen. Zoek op internet naar Start to Run cursussen. Bij de meeste atletiek verenigingen worden er groepslessen hardlopen gegeven, je leert dan in 6 weken de basis van het hardlopen en kunt op het einde daarvan ongeveer 25 minuten aaneen gesloten rennen. Voordeel is meteen dat je andere mensen leert kennen.

Tip 4. Zoek loopmaatjes, dit werkt overigens niet als je met oordopjes in gaat rennen maar dat snap je natuurlijk wel. Niets is leuker dan met andere mensen samen hardlopen, in het begin is dit natuurlijk wel wat lastig dat geef ik toe. Je bent nog aan het wennen hoe dat nu precies gaat dat hardlopen en zo leuk zijn de eerste weken niet altijd (eerlijk is eerlijk). Maar als je een basis hebt ga dan eens met iemand anders rennen, klets onderweg en deel je ervaringen. Dat kletsen is de beste manier om je ademhaling onder de knie te krijgen. Kun je niet meer kletsen dan loop je te hard.

Tip 5. Steek je niet meteen in de duurste kleding en schoenen, als je begint kun je ook met een goedkoper setje kleding prima rennen. Als je blijft rennen omdat je het leuk vind ga je toch nog wel veel te veel te dure kleding aanschaffen (nu lach je om deze zin, maar lees hem over een jaar nog maar eens terug en zie dat ik gelijk heb). Schoenen is een ander verhaal, ik ben ervan overtuigd dat een goede speciaal zaak je goed kan helpen in de keuze van schoenen. Je eerste schoenen koop je niet online omdat ze mooi zijn maar je gaat voor advies naar een hardloopwinkel, of beter naar meerdere winkels.

hardlopen in den bosch

Als laatste tip. Hou vol, het is in het begin soms zwaar, niet leuk zelfs. Maar als je volhoud dan wordt je beloond en je lichaam gaat geluksstofjes aanmaken waardoor je een nieuwe gezonde verslaving krijgt. Het gaat echt leuk worden, heel leuk. Hou vol en probeer van iedere stap te genieten.

Keep on running in a free world.

Als extra motivatie kun je natuurlijk mijn blog op Facebook volgen.

P.s. dit artikel stond al eerder op mijn blog in 2016 maar is op dit moment nog steeds actueel. 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: