Spring naar inhoud

Het hoe en wat van hardloophorloges

Hardlopen en data gaan vaak samen, maar is het altijd nodig? Natuurlijk is het leuk om als je klaar bent met hardlopen te zien waar je hebt gelopen of misschien zelfs hoe hoog je tempo was. De vraag of je altijd een hardloophorloge nodig hebt en wat voor hardloophorloge kan ik niet beantwoorden, wel kan ik proberen je wat meer inzicht te geven in de wereld van de hardloophorloges.

Garmin Forerunner Mari Durieux connect

Als je net bent begonnen met hardlopen en je bent aan het trainen om bijvoorbeeld 5 kilometer aan een stuk hard te lopen heb je niet direct een hardloophorloge nodig. Vaak loop je nog met een schema en daar zijn afstanden nog helemaal niet van belang. Mocht je het toch leuk vinden om je dat bij te houden kijk dan eens naar een app voor op je telefoon. Er zijn meer dan genoeg gratis apps beschikbaar om te zien waar en hoe hard je hebt gelopen. Mijn favoriet is Strava, een handige app die alles goed registreert. Als je start met lopen, start je ook de app en als je telefoon een databundel heeft kun je na afloop precies zien waar je hebt gelopen en hoe hard.

Als je iedere week hetzelfde rondje loopt en je rent op gevoel en het maakt je niet uit hoe hard je loopt, dan heb je helemaal geen hardloophorloge nodig. Lekker blijven lopen zoals je doet en ervan genieten.

Wil je echter wat meer zien van wat je nu precies doet of gerichter trainen, dan is een horloge een optie. Op het moment dat je besluit om een hardloophorloge aan te schaffen begint de ellende eigenlijk pas echt. Zoveel verschillende types, opties en prijzen. Als je kijkt naar de meest gangbare merken, Polar, Garmin en Tom Tom dan variëren de prijzen van ongeveer 130,- euro tot wel 999,- euro. Dat is warempel een groot verschil en dat zit uiteraard ergens in. Waar het goedkoopste echt een hardloophorloge is met de meest basic opties, daar is de duurste een multisporthorloge waar je werkelijk van alles mee kunt.

Mari Durieux Polar M430

Daar zit hem ook precies het lastige van het kiezen, als je niet naar je budget hoeft te kijken is de keuze uiteraard handiger. Buiten het budget moet je eigenlijk eerst kijken wat je echt nodig hebt. Zo zijn er horloges waar je enkel je tempo, route en afstand mee kunt meten (met nog wat kleine opties) en horloges waar je muziek mee kunt luisteren, smartmeldingen van je telefoon op binnen krijgt, mee kunt duiken en zelfs mee kunt betalen via nfc (een chip die betalen mogelijk maakt).

Wat eigenlijk het belangrijkste is om te weten wat voor horloge je nodig hebt, is je doel. Wil jij sneller worden, wil je een marathon lopen, wil je intervallen, wil je op hartslag lopen?

Als je doel duidelijk is dan is het al een stuk handiger om een horloge uit te zoeken. Mocht je willen trainen op hartslag (aanrader!) dan weet je dus dat je een horloge nodig hebt met een hartslagmeter. Bij de goedkoopste horloges met hartslagmeter op de pols zitten meteen al flink wat opties. Voor ongeveer 150,- euro heb je echt al een goed horloge en kun je aan de slag. Wil je nu bijvoorbeeld uitgebreide intervaltrainingen in je horloge zetten, dan zit je bij Polar en Garmin beter dan bij TomTom. TomTom heeft wel een interval functie maar is beperkt. Bij Garmin en Polar kun je op je computer op maat je trainingen maken en deze uploaden naar je horloge, kijk wel even bij welke types dit wordt ondersteund.

schema

Mocht je nog meer willen, zoals bijvoorbeeld hoogte meters zien, je cadans, je route van te voren in je horloge zetten, dan ga je steeds dieper in je buidel tasten. Hoe meer geld je er aan uit geeft, hoe meer opties je krijgt. wat dat betreft is het net als een auto kopen maar dan zonder spoilers en achteruitkijkcamera.

De meeste horloges zijn tegenwoordig ook activity trackers en houden je stappen per dag bij en als je het interssant vind ook het aantal verbrande calorieën. De techniek gaat superhard en steeds meer merken komen op de markt. Zo is er uiteraard ook de Apple watch waar je hardlooppaps op kunt zetten en de Samsung Gear wat ook meer een smartwatch is dan een puur hardloophorloge. Verder is FitBit ook het vermelden waard. FitBit is in mijn ogen nog meer een lifestyle activity tracker horloge, maar komt met steeds betere producten op de markt die hardlopen goed registreren. FitBit maakt horloges met een mooie (hoofdzakelijk vrouwelijke) uitstaling.

Keuzes, keuzes, keuzes, het blijft lastig, zeker ook omdat veel mensen hun horloge uiteindelijk de hele dag omhouden. Smaak telt dus zeker mee en ieder merk heeft zo hun eigen uitstraling. Als je hele goede reviews van sporthorloges wil zien kan ik je de website van DC Rainmaker aanbevelen. Deze techneut test alles tot in het kleinste detail en maakt daar uitgebreide (in het engels) beschrijvingen van.

Uiteindelijk wordt de keuze makkelijker als je dus van te voren goed kijkt wat je nodig hebt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, op het moment dat je voor het horlogeschap staat in de winkel gaat je smaak toch ook veel invloed uitoefenen. Mocht je toe zijn aan een hardloophorloge, succes met jou keuze en dat je goed informeren.

Keep on running i a free world

Mocht je nog wat willen weten van mijn ervaringen met diverse soorten horloges, laat het me weten.

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: