Spring naar inhoud

Van stoppen met roken naar hardlopen

Het is inmiddels alweer ruim 6 jaar geleden dat ik mijn laatste sigaret uitdrukte. Op 1 januari 2012 ben ik gestopt met roken. Was het een nieuwjaarsvoornemen, nee hoor dit was al wat eerder gepland. Van roken als een ketter naar marathons lopen, hoe ging dat eigenlijk.

Kook5daagse

Roken en ik dat was onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles wat er aan mij werd gevraagd om te doen was het antwoord standaard, “wacht, nog even een sigaretje roken”. Papa, zullen we spelen, “wacht, nog even een sigaretje roken”. Mari kom we gaan naar de stad, “wacht, nog even een sigaretje roken”. Mari kom we gaan slapen, “wacht, nog even een sigaretje roken”. Die sigaret had ik blijkbaar nodig en dat ongeveer 25 keer per dag (op een normale dag). Als er een feestje was of ik had repetitie met mijn band dan kon je er bijna 20 bij optellen.

Natuurlijk wist ik met 33 jaar ervaring in roken dat het niet goed voor je was. Ohh ja toen ik begon met roken (stiekem in de fietsenstalling op school) was het een andere tijd. Overal werd gerookt, in de trein, op tv overal waar je keek zag je asbakken en rokende mensen. Ik groeide op in een tijd dat de gevolgen van roken duidelijk minder zichtbaar waren. Als ik speelde met een van mijn bandjes was dit het beeld, roken en alcohol.

552959_314409761974563_1964175209_n

Nu weten we meer door de wetenschap en niemand kan ontkennen dat roken ongezond is.   Ik als roker wilde dan natuurlijk helemaal niet zien en stak mijn kop in het zand. Ik rookte door en het maakte me niet zoveel uit. In mijn omgeving zag ik wel steeds vaker de nare gevolgen van roken en het besluit om te stoppen werd steeds definitiever. Nu was ik al heel vaak gestopt en net zo hard weer begonnen, vast herkenbaar voor veel rokers. Ook Charlotte (mijn vrouw) was er een beetje klaar mee, iedere keer als ik stopte begon ik weer. Ze had de moed enigszins opgegeven om mij van het roken af te houden.

In 2012 was het de laatste mogelijkheid om te stoppen gesteund door de zorgverzekeraars en dat was voor Charlotte de reden om het nog een paar keer te melden. De boodschap was duidelijk en dit keer maakte ik een plan. Ik wist inmiddels dat ik niet alleen zou kunnen stoppen en daar hulp bij nodig zou hebben. Ook een van de mensen die mijn onbewust iets meegaven was drumleraar Mark Eeftens met een van zijn uitspraken. Mark was heel veel afgevallen en gezonder gaan leven met een even simpele als nuchtere reden. “ik wil graag honderd worden maar ik leef er niet naar, dat moet veranderen”. Ik wilde dus niet alleen voor mezelf stoppen met roken maar ik wilde ook graag mijn kinderen oud zien worden. Het was genoeg, ik moest maar eens echt stoppen, nu echt.

Via mijn huisarts ben ik toen in aanraking gekomen met een stoppen met roken cursus hier in de buurt. Niet alleen de cursus maar ook medicijnen zouden mij daarbij moeten helpen. Het medicijn Champix zou voor mij het beste moeten werken. Champix was alleen op recept verkrijgbaar en het heeft best veel bijwerkingen, niet iedereen reageert daar even goed op. Van angststoornissen tot dromen, dat laatste heb ik iedere dag gedaan tijdens het gebruik van de medicijnen.

De cursus begon en met een twintigtal deelnemers zouden we iedere week bij elkaar komen. Op de eerste bijeenkomst werd er een stopdatum afgesproken en omdat het zo uitkwam was 1 januari de meest logische datum. Eerlijk is eerlijk de cursus was wel een beetje Sesammstraat niveau, je hoort dingen die je al weet en dat wordt dan ook nog heel vaak herhaalt. Toch greep ik de kans met beide handen aan en ging er voor. Tijdens de cursus mocht je samen met een andere “stopper” een duo vormen, deze werd dan je buddy. Ik had iedere dag telefonisch contact met haar en op deze manier hebben we elkaar echt gesteund. Het klinkt simpel maar als je met iemand erover kan praten die exact hetzelfde meemaakt kan het je helpen. Voor de stopdatum was ik ook al gestart met de medicijnen en vreemd genoeg voelde ik de werking daar echt van. Wat Champix doet is een poortje in je hersenen dicht zetten. De receptoren die de signalen van roken ontvangen waren afgesloten, de verslavingverschijnselen worden dus gewoon tegen gehouden. Na een paar dagen merk je hoe bizar dat werkt. Je staat te roken en beseft dat je eigenlijk alleen maar rook inademt meer komt er niet bij je hersenen.

Na een paar weken cursus was het dan zover en zouden we allemaal stoppen. De medicijnen moest ik nog een paar weken innemen en dan zou ik het zelf moeten doen. Ik kan je zeggen het viel wel mee, deze keer wel. Natuurlijk moet je er wel echt achter staan, maar dan kan het. Ik weet nu dat de cursus en de medicijnen me echt hebben geholpen maar ik heb het wel zelf gedaan.

Die hoestbui die ik iedere ochtend had en vertelde “dat ligt niet aan het roken” is weg. Mijn huid ziet er vele malen beter uit. Na een paar maanden rook ik voor het eerst in mijn leven hoe een tomaat echt ruikt. Ik heb veel meer smaak van mijn eten omdat smaak en reuk echt sterker is geworden. Mijn conditie, …… ik loop Marathons.

Niet één keer sindsdien heb ik nog een sigaret aangeraakt en wat sommige rokers zeggen, “eens een roker, altijd een roker”, daar ben ik het niet mee eens. Ik was er echt wel klaar mee en het is op één hand te tellen dat ik aan een sigaret heb gedacht in die ruim 6 jaar tijd.

Weet je, als ik niet was gestopt met roken was ik nooit gaan hardlopen. Vreemd genoeg ging ik in eerste instantie door het stoppen met roken niet lekker in mijn vel zitten, ik werd wat dikker en besloot daar wat aan te doen, ik ging hardlopen.

Stopen met roken is een van de beste beslissingen geweest in mijn leven. Uiteindelijk ben ik van een redelijk ongezond mens naar een sporter gegaan met alle positiviteit die daar bij komt kijken. Die sigaret uitduwen heeft me echt vrij gemaakt.

Lees jij dit en rook je, ook jij kunt stoppen! Nee ik wil je echt niet meteen aan het hardlopen krijgen maar wie weet is het stoppen met roken de start voor een nieuw leven. Als ik na 33 jaar intensief roken kon stoppen weet ik zeker dat jij het ook kunt. Doe ook niet te moeilijk en zoek het niet alleen uit, haal hulp, dat helpt.

Keep on running i a free world

 

p.s. voor één keer dan, van roker naar runner

 

 

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

8 gedachten over “Van stoppen met roken naar hardlopen Plaats een reactie

  1. Mooi verwoord. Hier nog een (ex) roker die runner werd. Ook ik besloot 2 jr geleden op 1 januari dat ik er klaar mee was. Want ook ik wil 100 worden.

  2. Mooi geschreven en goed dat het je gelukt is want je zegt het zelf eigenlijk wist je het al heel lang dat roken slecht is. Dan is het net dat extra zetje wat uiteindelijk een positief resultaat geeft en blijvend is en roken geen rol meer speelt in jou leven. Zelf ben ik in 1984 gestopt (ik ben iets ouder hé) maar gelukkig ging het mij goed af om te stoppen. Ik ben het wel eens met jou “eens een roker altijd een roker” is zeker niet voor iedereen van toepassing dat blijkt wel uit jou verhaal. Maar stoppen met roken is voor mij niet de reden geweest om te gaan hardlopen. Het is een anekdote want ik heb een keer gezegd dat zodra iemand met slecht weer zich onder mijn T-shirt kan komen schuilen dan is het goed mis. Dat is voor mij de stap geweest om te gaan hardlopen. Maar oké het gaat om het stoppen met roken en is het te hopen dat lezers (nog rokers) van het lezen van jou blog misschien erover na gaan denken.

  3. Heel knap dat het gelukt is. Ik heb gelukkig nog nooit gerookt en ook geen plannen om te beginnen, maar heb absoluut respect voor mensen die na jaren roken kunnen stoppen!

  4. Ik na 33 jaar ook gestopt met roken en probeer nu te hardlopen maar ooo wat is dit moeilijk .. ik zie ren 1.5 km en ben kapot ..zou graag het willen leren met iemand die weet hoe je dit goed kan opbouwen. .. stoppen met roken was niet zo heel moeilijk maar leren rennen wel …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: