Spring naar inhoud

Dus jij twijfelt over die Rotterdam Marathon

De Rotterdam Marathon staat voor de deur en voor de “first timers” zijn dit spannende weken. In mijn inbox komen regelmatig vragen die vaak eindigen met de vraag, heb jij advies. Nu ben ik geen specialist (met 3 gelopen marathons) maar ik kan je wel wat tips geven uit mijn eigen ervaring en wie weet kun je er wat mee.

Rotterdam Marathon Tips

Twijfels of je het wel kunt
Kan ik het wel die hele Marathon, dit zit vaak in je hoofd op dit moment waarschijnlijk. Weet je, de training zit er op als het goed is ben je nu aan het taperen. De afstanden zitten in je benen en daar moet je nu op vertrouwen. Als je met sportrusten aan de gang bent geweest en uiterlijk 14 km hebt gelopen is het wel wat spannender dan als je langste duurloop 32 km was. In beide gevallen, vertrouw op je training en je schema. Duizenden mensen zijn je voor gegaan én zijn gefinisht.

Twijfels over je eten onderweg
Op een banaan kun je geen Marathon lopen. Als je slim bent geweest heb je geoefend met de gelletjes, in wat voor vorm dan ook, om je maag eraan te laten wennen. Er zijn mensen bij die onderweg een Chinese rijsttafel kunnen eten bij wijze van spreken zonder problemen. Het gros van de mensen echter, heeft een maag die daar niet mee om kan gaan. Dan zijn gelletjes of gelsnoepjes de oplossing. Begin niet pas op kilometer 30 met het innemen van extra energie want dan ben je te laat. Je lichaam heeft voor ongeveer 1,5 uur voorraad en dat aanvullen moet je dus al in een vroeg stadium doen. Vanaf 5 kilometer is het al raadzaam om met dat aanvullen te beginnen. Maak een voedingsplan voor onderweg, zo voorkom je de meeste problemen.

Twijfels over je kleding
Let op het weerbericht de week voor je marathon en zoek je kleding bij elkaar. Ga ook niet opeens sokken proberen die je nog nooit aan hebt gehad van een merk waar je nog nooit in gelopen hebt. Vertrouw op wat je weet, niet op wat je niet kent. Je bent lang onderweg dus doe dat zo comfortabel als het maar kan, draag je fijnste kleding waarvan je weet dat er niks gaat schuren.

Wees voorbereid vóór de wedstrijd
Zorg dat je weet hoe laat de startvakken opengaan én misschien belangrijker, hoe laat ze sluiten. Als je met de trein naar Rotterdam reist kijk goed hoe laat de treinen gaan. Vanaf sommige plaatsen red je het niet op tijd en zul je alternatief vervoer moeten regelen. Bekijk de route goed van tevoren en kijk ook waar de drankposten staan, neem dit mee in je voedingsplan. Kijk op Youtube naar filmpjes die de route laten zien, dit helpt in je mentale voorbereiding.

Wees voorbereid tijdens de wedstrijd
Heb je wel eens last van schuurplekken, smeer vaseline of Body Glide (dat is een smeermiddel speciaal voor sporters zonder de nadelen van vaseline) op de plaatsen waar je schuurt. Als het regent schuurt je shirt harder, voor de meeste vrouwen maakt het niet uit die dragen een sport BH. Mannen denk eventueel aan tepelpleisters. Je wil niet op de finishfoto staan met een shirt wat op twee punten een bloedspoor naar beneden heeft, dan heb ik het niet eens over hoe erg veel pijn het doet.

Zorg voor een doel en laat het los als het moet
Je gaat starten aan voet van de Erasmusbrug met een doel als het goed is. Zelfs als je doel uitlopen is moet daar een plan bijzetten. Tenslotte moet je op een bepaalde manier gaan lopen, op tijd of op gevoel maar altijd op een bepaalde manier. Als je een specifieke tijd in je hoofd hebt, loop je met een horloge of app en weet je hoe hard je moet lopen. Je hebt daar van te voeren goed over nagedacht, blijf bij dat plan, zeker in het begin. De start is de valkuil en door het enthousiasme, de sfeer, de adrenaline en zelfs Lee Towers, zit je hartslag al hoog voor je één meter hebt gelopen. Stick to the plan en start niet te hard, doe je dat wel krijg je later de rekening gepresenteerd. Merk je nu dat je het doel niet gaat halen om wat voor reden dan ook, durf er vanaf te stappen. Niet te snel opgeven uiteraard maar indien nodig laat het los en probeer van iedere stap te genieten. Dit is je eerste Marathon en daar wil je geen kater aan overhouden. Een doel loslaten is geen falen maar het plan aanpassen.

Een hele Marathon lopen is voor de meeste mensen echt een hele opgave (er zijn uitzonderingen uiteraard). Je hebt maanden van training gehad en op 8 april ga jij starten, dit is waar je het voor gedaan hebt, dit is waar je voor hebt gekozen. Probeer deze laatst week te ontspannen en geef je zelf wat rust. Opeens iedere dag drie keer zoveel pasta gaan eten is trouwens totaal niet nodig, voor je het weet sta je opeens 4 kilo zwaarder aan de start. Eet gezond en normaal de laatste dagen kun je uiteraard wel rekening gaan houden met je voeding. Schuif je biefstuk en de koolsoorten aan de kant en eet wat meer goed verdraagbare maaltijden.

Je hebt maanden lang getraind en nu komt het slot stuk. Je bent er klaar voor, je kunt het!
Ik wens jullie allemaal enorm veel succes maar bovenal ontzettend veel plezier.

You never walk alone!

Mari Durieux Alles tonen

Runner and (ex) Drummer

4 gedachten over “Dus jij twijfelt over die Rotterdam Marathon Plaats een reactie

  1. Wat een fijne blog! Ik ga inderdaad volgende week mijn eerste marathon lopen en ben nu heel erg aan het twijfelen of ik het wel kan… Jouw blog geeft me weer een beetje moed!

  2. Dank je wel voor de tips, het helpt 😀. Het is dan wel niet mijn eerste marathon, het voelt precies zoals je hierboven beschrijft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: